Τούρκοι στρατιώτες εμπόδισαν και σήμερα Ε/κ γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στη Δένεια

Τούρκοι στρατιώτες παρεμπόδισαν και σήμερα Ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη στη Δένεια Οι γεωργοίimages-2 μετά από συνεννόηση με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNFICYP), μετέβησαν σήμερα στην περιοχή, ωστόσο λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο στρατιωτικό όχημα του τουρκικού στρατού. Άμεσα έσπευσαν εκεί μέλη της UNFICYP, τα οποία συνομίλησαν με τους Τούρκους στρατιώτες. Αργότερα έφτασαν άλλα δύο οχήματα του τουρκικού στρατού, καθώς και δεύτερο όχημα των Ηνωμένων Εθνών. Μετά από διαβουλεύσεις οι γεωργοί αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη.

 Από την περασμένη εβδομάδα, οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί παρεμποδίζονται από τον τουρκικό στρατό να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη, με αποκορύφωμα τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, όταν την προσπάθεια εισόδου στη νεκρή ζώνη συνόδευσαν τηλεοπτικές κάμερες.

Χθες, με οδηγίες του κοινοτάρχη Δένειας Χριστάκη Παναγιώτου, οι Ελληνοκύπριοι δεν προσέγγισαν τα χωράφια τους. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, δόθηκε χρόνος για διαβουλεύσεις μεταξύ των πλευρών, ώστε να διασφαλιστεί απρόσκοπτη είσοδος σήμερα στους γεωργούς.images-1

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την UNFICYP, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1000 παρόμοια περιστατικά.

Αλλη μια μέρα που τα χωράφια των αγροτών στην Δένεια μένουν χέρσα , καθώς οι απειλές από τον τουρκικό κατοχικό στρατό τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του καταγγέλλει την προκλητική  αυτή στάση και τις απαράδεκτες ενέργειες από μέρους των κατοχικών στρατευμάτων, σημειώνοντας οτι είναι πρόδηλο ότι έχουν στόχο και σκοπό. Χρησιμοποιούν την απειλή αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προκειμένου να πιέσουν την ελληνοκυπριακή ηγεσία να προβεί σε νέες υποχωρήσεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη επέτρεψαν από το 2014 στους Ελληνοκύπριους να καλλιεργούν τα χωράφια από τα οποία εκδιώχνονται τις τελευταίες μέρες, με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμένει ως απλός θεατής απέναντι στα γεγονότα.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όπως τονίζει στην ανακοίνωση του «παρακολουθεί τις εξελίξεις και καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους της ακριτικής κοινότητας που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μέρες τις προκλήσεις του Αττίλα.»
Τέλος καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί στα σχετικά διαβήματα με τα Ηνωμένη Έθνη, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει περισσότερο από κάθε φορά να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.