Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς


Ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ήταν πολύ αρνητικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο αναφορικά με τις προοπτικές στο Κυπριακό. «Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς θα στοχεύσει στο να ξεκαθαρίσει πού βρισκόμαστε σήμερα και πύ θέλουμε να πάμε», είπε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι «έχει τεράστια σημασία λοιπόν να ξέρουμε πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, έτσι ώστε σε όλη αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων των επόμενων εβδομάδων, των επόμενων μηνών, να έχουμε ξεκάθαρο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, ενόψει των συζητήσεων για διαμόρφωση των όρων αναφοράς.

«Η έκκλησή μας είναι να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στη βάση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα» και «να μην επιχειρούμε τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι αυτά θα οδηγήσουν προς άλλες κατευθύνσεις».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαχειρίζεται το Κυπριακό, αντιλαμβάνεστε εκείνος θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, στις συζητήσεις, οι οποίες θα γίνουν σε αυτή τη φάση, εκείνος θα μεταφέρει ιδέες και απόψεις. Εμείς εκφράζουμε μια μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην καταφέρουμε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς. Αυτό θα είναι πάρα πολύ αρνητικό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Είπε ακόμη ότι αυτό που προέχει είναι «να δούμε πώς καταφέρνουμε να υπάρξει μια συμφωνία στους όρους αναφοράς». Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να εκτρέπει το Κυπριακό ούτε από τα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ούτε από τα πλαίσια των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, αλλά να μην είναι και εκτός των αρχών του διεθνούς δικαίου, πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Όσον αφορά τις προτάσεις για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε τέλος ότι συζητήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.