Ικανοποιημένος ο Αβ. Νεοφύτου από την ενημέρωση του Προέδρου στο Ε.Συμβούλιο

 

Ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βάσει της οποίας επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είπε ακόμη ότι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την απεσταλμένη του ΓΓ του ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Επίσης, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τς συναντήσεις του σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

«Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από την ενημέρωση που έχουμε τύχει, όπως έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την επαναβεβαίωση της δικής μας πλευράς πως είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ» Αντόνιο Γκουτέρες, είπε.

Στη συνάντηση, συνέχισε, υπερτονίστηκε ότι πρέπει η λύση να είναι τέτοια που να μην δημιουργεί προβλήματά στην καθημερινότητα των πολιτών και να δίνει τις προοπτικές, μια ενωμένη Κύπρος να δημιουργεί ασφάλεια για το σύνολο των πολιτών.

Σε ερώτηση κατά πόσο ανοίγει παράθυρο να υπάρχουν στους όρους αναφοράς εισηγήσεις για άλλου τύπου διαδικασία και άλλο πλαίσιο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν θεωρώ ότι αν έρθει με κάποιες ιδέες για τη μεθοδολογία, τους όρους εντολής η κ. Λουτ, θα είναι εκτός των πλαισίων που έχω πει και εκτός της τελευταίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ».

Σε ό,τι αφορά θέματα χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι σαφέστατη μέσα και από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα» η οποία λέει ξεκάθαρα ότι «αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία δεν μπορεί να ανοιχτού τέλους».