Οικολόγοι :Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης

Σε δηλώσεις  της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε:

«Μετά  και από την σημερινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης, τόσο προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και προς τον ίδιο τον λαό. Αν αυτές οι διαδικασίες ευοδωθούν και υπάρξει μια πρόταση συνδιαμορφωμένης λύσης, δεν είναι βέβαιο ότι η κοινή γνώμη θα αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα θα κληθεί να ψηφίσει.

Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο κυπριακό πρόβλημα, το πώς προχωρούμε, ποια θέματα έχουν «κλειδώσει» αλλά και ποια περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω συζήτηση.

Το πλαίσιο που θα έρθει ενώπιον του λαού χρειάζεται να προσφέρει αρμονική συνύπαρξη, ασφάλεια, ανάπτυξή. Δυστυχώς σε όλα αυτά που έχω προαναφέρει υπάρχουν ελλείψεις, γι’ αυτό και δεν είναι αρκετό να προχωρούν οι συνομιλίες σε ένα ανώτατο επίπεδο χωρίς να δίνονται οι λεπτομέρειες προς τα έξω.

Η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί πως το κυπριακό πρόβλημα οδεύει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και έχει πλήρη ενημέρωση ώστε να είναι σε θέση να κρίνει εάν πρόκειται για μια λύση που θα εξασφαλίζει την συνέχεια του κράτους και της διαβίωσης μας στο νησί.

Όσον αφορά την πληροφόρηση που έχουμε λάβει από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, διαφαίνεται να υπάρχει μια ελπίδα αλλαγής τοποθετήσεων των εμπλεκομένων και να υπάρξει ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Ελπίζουμε όντως η UNFICYP να συνεχίσει το ειρηνευτικό της ρόλο χωρίς ανατροπή δεδομένων επί του εδάφους.»