Γ.Γ.ΑΚΕΛ: «Κουβέντα του καφενέ» η πρόταση Αναστασιάδη

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη ομοσπονδία θα αποδειχθεί ότι είναι μια κουβέντα του καφενέ, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας παράλληλα πως δεν είναι η ώρα για τακτικισμούς αλλά η ώρα της επικέντρωσης στην ουσία αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό.Unknown-1 copy

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου και κληθείς αρχικά να σχολιάσει την αισιοδοξία του Υπουργού Εξωτερικών πως σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν έχει καμία ενημέρωση ότι επίκειται συμφωνία στους όρους αναφοράς. Είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ενώπιον του ένα απλό ερώτημα από τον ΓΓ, που αφορούσε την έμπρακτη δήλωση πολιτικής βούλησης.

«Αντί λοιπόν να απαντήσουμε σε αυτή την απλή απαίτηση του ΓΓ με ένα ξεκάθαρο ναι, δίχως υποσημειώσεις, ουρές και προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε, με έναν ποδοσφαιρικό όρο, ‘να κλωτσήσει την μπάλα έξω από το γήπεδο’ και να φέρει στο γήπεδο κάτι άλλο. Μια ανεύθυνη και πρόχειρη πρόταση, η οποία όχι απλά και μόνο δεν αντιμετωπίζει την ουσία των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως προσθέτει προβλήματα στα υφιστάμενα», είπε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το αποτέλεσμα είναι εδώ και δύο μήνες να έχουμε εμπλακεί σε μια συζήτηση δίχως περιεχόμενο, γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει δώσει περιεχόμενο σε αυτό που προτείνει, να χάνεται πολύτιμος χρόνος αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία, και στο τέλος θα αποδειχθεί πως ήταν μια «κουβέντα του αέρα, μία κουβέντα του καφενέ. Στο τέλος, περί τούτου θα πρόκειται αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Αναστασιάδης», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως επιβάλλεται να επικεντρωθούμε στην ουσία των θεμάτων, να συνειδητοποιήσουμε σε πόσο οριακό και κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε για το μέλλον του λαού. «Επιβάλλεται ο κ. Αναστασιάδης να καταλάβει ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να τυγχάνει χειρισμού στη βάση τακτικισμών και σκοπιμοτήτων αλλά στη βάση της ανάγκης να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε επιτέλους αυτόν τον τόπο, και ο τρόπος είναι απλός», με την επιδίωξη λύση ομοσπονδίας, δύο κοινοτήτων και δύο γεωγραφικών ζωνών.

Πρόσθεσε πως τα πράγματα αν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το Κυπριακό είναι πολύ απλά με την έννοια της επικέντρωσης στην ουσία. Απ’ εκεί και πέρα αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε και αν λειτουργήσουμε με σωστή τακτική θα φανεί ξεκάθαρα ότι την ευθύνη την φέρει ακέραια η Τουρκία. «Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης ούτε το ένα έχει καταφέρει, ούτε το άλλο και αντιθέτως μας έχει απομακρύνει κατά πολύ από τη λύση του Κυπριακού», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κάλεσμα συνδιαμόρφωσης μιας πρότασης στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι είναι να απορεί κάποιος για τον παραλογισμό της λογικής της Κυβέρνησης. «Εμείς διαφωνούμε με αυτή την κίνηση που κάνει ο κ. Αναστασιάδης, και μας λέει φέρτε προτάσεις να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση του. Αφού είναι δική του πρόταση, πώς θα τη συνδιαμορφώσουμε εμείς, αφού διαφωνούμε με αυτή», διερωτήθηκε.

Σημείωσε, πως ένας τρόπος υπάρχει για να πάμε  μπροστά, να απαντήσουμε σε αυτά που έχει ζητήσει ο ΓΓ με την έκθεση του τον Σεπτέμβρη του 2017 και τα οποία έχει επαναλάβει σε μερικές εκθέσεις του. «Δεν έχουμε τίποτα άλλο να προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη, τόσο απλή και ξεκάθαρη είναι η δική μας θέση», είπε.

Διευρύνεται η κοινωνική ανισότητα

Ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ , σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου της, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάσχει από έλλειψη κοινωνικού οράματος ςνώ πρόσθεσε πως σημασία δεν είναι αυτά που είπε η Υπουργός αλλά αυτά που δεν είπε. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, δεν είπε τίποτε για τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας στην Κύπρο η οποία υποδεικνύεται ακόμα και από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν άγγιξε καθόλου το τεράστιο ζήτημα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έχει πάρει πλέον τρομακτικές διαστάσεις. Όπως σημείωσε, ο εθνικός κατώτατος μισθός που προτείνει η κυβέρνηση, «όταν και εφόσον», δεν είναι αρκετός γιατί δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος.

Επίσης, είπε ότι  η Υπουργός δεν άγγιξε καθόλου την αγορά υπηρεσιών, της ψεύτικης δηλαδή, μετατροπής εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους ενώ δεν αναφέρθηκε στα τεράστια ελλείμματα στη στεγαστική πολιτική.

Πρόσθεσε πως από την Υπουργό δεν ακούσαμε τίποτα που να αφορά την πολιτική στήριξης νεαρών και χαμηλόμισθων ζευγαριών ούτε για το πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων, ούτε και για οποιοδήποτε σχέδιο δημιουργίας αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τους αριθμούς και καθόλου με την ποιότητα και το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει έλλειψη κοινωνικού οράματος, απουσία ουσιαστικής πολιτικής στήριξης των ευάλωτων και των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων και καμία έγνοια για τη συνεχή διολίσθηση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων», είπε.

Κέντρο υποδοχής παιδιών στο Ζύγι

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε, κατά τη διάσκεψη, στις αντιδράσεις που υπάρχουν στη δημιουργία του κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών στο Ζύγι, λέγοντας αρχικά πως ο κυπριακός λαός με τα βιώματα που έχει δεν μπορεί να εκφράζει ρατσισμό και ξενοφοβία για παιδιά θύματα ενός άδικου πολέμου.

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σε ένα λαό με τέτοια βιώματα να επιχειρούν κάποιοι να σπείρουν στη συνείδηση του ότι είναι ανεπιθύμητα τα παιδιά θύματα ενός άδικου πολέμου. «Δυστυχώς, αυτή η αντίληψη βρήκε πρόσφορο έδαφος που καλλιεργήθηκε, με λύπη το λέω, σε δηλώσεις και προσεγγίσεις που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ περί ‘αλλοίωσης του δημογραφικού μας χαρακτήρα’ αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας με αναφορές περί ‘παράνομων μεταναστών’, είπε, και σημείωσε πως αυτό το έδαφος βρίσκει γόνιμο η ακροδεξιά η οποία επιχειρεί να σπείρει τον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό σε βάρος προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Κύπρο.

Κάλεσε όλους να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναλογιστούν ότι πρόκειται για παιδιά. «Πρόκειται για παιδιά που έφυγαν από μια κόλαση και αναζητούν ένα καταφύγιο. Τόση είναι η ανθρωπιά μας, που τα κηρύσσουμε ανεπιθύμητα;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως απέναντι στις αψυχολόγητες και ρατσιστικές αντιδράσεις μερίδας κατοίκων του Ζυγιού, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για όλες τις παραμέτρους και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας  του Κέντρου Υποδοχής, με βασικό γνώμονα το συμφέρον των ασυνόδευτων παιδιών.

Επίσης, έθεσε το ερώτημα προς την Κυβέρνηση, πώς η ίδια προσεγγίζει αυτά τα παιδιά. «Αντιλαμβάνεται την υποχρέωση της να τα αγκαλιάσει ή τα νιώθει ως βάρος; Τα παιδιά αυτά, όπως όλα τα παιδιά, δεν ζητούν ένα πιάτο φαΐ απλώς, αλλά προστασία, ασφάλεια, συναισθηματική στήριξη, ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ως ΑΚΕΛ ενέγραψαν το θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου θα απαιτήσουν να ενημερωθούν και για τη διαχείριση της οποίας τυγχάνουν αυτά τα παιδιά και στα άλλα Κέντρα Υποδοχής.

«Καλούμε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να πάρει θέση και να εργαστεί συλλογικά ώστε να ανταποκριθεί στο πολιτικό και ανθρωπιστικό  καθήκον στήριξης αυτών των παιδιών. Καλούμε τις διάφορες οργανώσεις και πρωτοβουλίες καθώς και τον κυπριακό λαό να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τα ασυνόδευτα παιδιά και τους πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην Κύπρο», είπε.

Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης, στη διάσκεψη Τύπου στη συναυλία που θα δώσει τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» μία από τις πιο σπουδαίες φυσιογνωμίες της ελληνικής μουσικής και του πολιτισμού, ο Θάνος Μικρούτσικος.

«Η τιμή και η συγκίνηση μας είναι τεράστια και πολλαπλασιάζεται, αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από τέσσερις δεκαετίες ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης είναι συνοδοιπόρος μας. Είναι σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού και εμπνέει τους αγώνες μας με τη μουσική του», είπε και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα τιμήσει τον Θάνο Μικρούτσικο τη Δευτέρα στη συναυλία.

 

Ερωτήσεις -Απαντήσεις

Στη συνέχεια ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ερ: Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς που θα οδηγούν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά από επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη. Βλέπετε κάτι τέτοιο ή θεωρείτε πως οι τελευταίες προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, το σκηνικό όπως διαμορφώνεται, δυσχεραίνει την κατάσταση;

Απ:Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα. Ούτε ότι επίκειται επίτευξη συμφωνίας στους όρους αναφοράς. Εκείνο το οποίο θα πω είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε μπροστά του ένα απλό και συγκεκριμένο ερώτημα από το Γενικό Γραμματέα. Έθετε το πολιτικό πλαίσιο ο Γενικός Γραμματέας, το διαδικαστικό, και απαιτούσε να δηλωθεί η πολιτική βούληση έμπρακτα, όχι απλά με λόγια. Αντί, λοιπόν, να απαντήσουμε σε αυτή την απλή απαίτηση του Γενικού Γραμματέα με ένα ναι, ένα ξεκάθαρο ναι, δίχως υποσημειώσεις, ουρές και προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε -να χρησιμοποιήσω έναν ποδοσφαιρικό όρο- να κλωτσήσει την μάππα έξω από το γήπεδο και να φέρει στο γήπεδο κάτι άλλο. Μία ανεύθυνη και πρόχειρη πρόταση η οποία, όχι απλά και μόνο δεν αντιμετωπίζει την ουσία των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως προσθέτει προβλήματα στα υφιστάμενα.
Και ποιο είναι τώρα το αποτέλεσμα; Εδώ και σχεδόν δύο μήνες έχουμε εμπλακεί ως ελληνοκυπριακή κοινότητα αλλά και η τουρκοκυπριακή σε μία συζήτηση δίχως περιεχόμενο, γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει περιεχόμενο σε αυτό το οποίο προτείνει. Χάνεται πολύτιμος χρόνος αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία και πολύ φοβούμαι ότι στο τέλος θα διαπιστώσουμε ότι ήταν απλώς μία κουβέντα -να με συγχωρήσετε για την έκφρασή που θα πω- μία κουβέντα του αέρα, μία κουβέντα του καφενέ. Στο τέλος περί τούτου θα πρόκειται, αυτό το οποίο έχει προτείνει ο κ. Αναστασιάδης.
Επιβάλλεται να επικεντρωθούμε στην ουσία των θεμάτων. Επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε σε πόσο οριακό και κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε για το μέλλον και την προοπτική της χώρας και του λαού μας. Επιβάλλεται ο κ. Αναστασιάδης να καταλάβει ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να τυγχάνει χειρισμού στη βάση τακτικισμών και σκοπιμοτήτων αλλά στη βάση της ανάγκης να απελευθερώσουμε επιτέλους αυτό τον τόπο και να τον επανενώσουμε. Και ο τρόπος για να τον επανενώσουμε είναι πολύ απλός.
Εδώ και 41 χρόνια σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αλλά και εδώ στην Κύπρο αποφασίσαμε ότι αυτός ο τρόπος είναι η λύση της ομοσπονδίας με δύο κοινότητες και δύο περιφέρειες, δύο ζώνες. Δύο ζώνες γεωγραφικές. Είναι πολύ απλά τα πράγματα εάν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το Κυπριακό. Όταν λέω είναι απλά με την έννοια ότι να επικεντρωθούμε στην ουσία. Από εκεί και πέρα εάν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε, εάν εμείς λειτουργήσουμε με συνέπεια στο στόχο με σωστές προσεγγίσεις και σωστή τακτική τότε αν δεν λυθεί το Κυπριακό θα φανεί ξεκάθαρα ότι ακέραια την ευθύνη την έχει η Τουρκία.
Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης ούτε το ένα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, ούτε το άλλο και αντιθέτως μας έχει απομακρύνει κατά πολύ από τη λύση του Κυπριακού.

-Θα προσέλθετε την ερχόμενη Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο με κάποιες προτάσεις; Απηύθυνε κάλεσμα ο Πρόεδρος στη διάσκεψη του για κοινή διαμόρφωση…

Ειλικρινά είναι να απορεί κάποιος για τον παραλογισμό της λογικής τους. Τι εννοώ; Εμείς διαφωνούμε με αυτή την κίνηση την οποία κάνει ο κ. Αναστασιάδης και μας λέει φέρτε προτάσεις να συνδιαμορφώσουμε την πρότασή του. Αφού είναι δική του πρόταση πώς θα τη συνδιαμορφώσουμε εμείς αφού διαφωνούμε με αυτή. Ειλικρινά είναι να απορεί κάποιος με αυτήν την παράλογη λογική.
Εμείς εδώ και 15 μήνες, 16 μήνες από την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα, επιμένουμε ότι ένας τρόπος υπάρχει να πάμε μπροστά. Να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας με την έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2017 και τα οποία έχει επαναλάβει σε μερικές εκθέσεις από τότε μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να προτείνουμε εμείς στον κ. Αναστασιάδη. Τόσο απλή και ξεκάθαρη είναι η δική μας τοποθέτηση.