Χαρτογραφήθηκαν νέα ρήγματα στο Αιγαίο που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρούς σεισμούς

 

Έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο βυθός του Αιγαίου imagew-1.aspxανάμεσα σε Σκύρο, Λέσβο, και Άγιο Ευστράτιο κρύβει συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σεισμούς μεγέθους από 6 έως 7,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Η έρευνα, η οποία έγινε από Έλληνες γεωεπισήμονες, με υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παπανικολάου χαρτογραφεί 19 ενεργά τμήματα εκ των οποίων μόνο τα τρία ήταν γνωστά και περιλαμβάνονταν στους σεισμικούς καταλόγους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι «έχει υποεκτιμηθεί ο δυνητικός σεισμικός κίνδυνος της περιοχής» και ότι «αυτά τα ρήγματα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ισχυρούς σεισμούς που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στα γύρω νησιά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Marine Geology» οκτώ ρήγματα μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,1 έως 7,3 βαθμών, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά εάν αυτός θα συμβεί σε μερικά ή σε δεκάδες χρόνια.