Εκδήλωση «Πάρε την τύχη στα χέρια σου – Create Before Regret» πραγματοποίησε το Alexander College

Εκδήλωση με θέμα «Πάρε την τύχη στα χέρια σου – Create Before Regret» διοργάνωσε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου το Alexander College, στα πλαίσια προγράμματος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Οργανισμού Νεολαίας, με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης Λάρνακαςimagew-2.aspx

Σε δελτίο Τύπου του Κολεγίου αναφέρεται ότι ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Alexander, Κώστας Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «ο συνολικός σχεδιασμός του εγχειρήματος περιλαμβάνει την εκπόνηση ποσοτικής έρευνας ανάμεσα σε νέους ηλικίας 18-35 ετών. Μια προηγούμενη πολύ σοβαρή έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων ανέφερε ότι «συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς παρουσιάζει το 13% των παικτών, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 6% κατατάσσεται στην κατηγορία των προβληματικών/παθολογικών παικτών».

Πρόσθεσε ότι η έρευνα του Κολεγίου «μελέτησε ένα παρεμφερές θέμα που αφορά τις αντιλήψεις των νέων. Το πιο βασικό ερώτημα ήταν εάν οι ερωτώμενοι γνωρίζουν φίλους ή συγγενείς που θεωρούν ότι έχουν εθιστεί σε τυχερά παιχνίδια, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι ένα ποσοστό κοντά στο 50% να απαντά ότι έχει φίλους ή συγγενείς που οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν εθιστεί σε τυχερά παιχνίδια» είπε και σημείωσε πως «πρόκειται για ένα καινούριο δεδομένο που δεν μπορεί να αποτελεί απλά στατιστική και χρειάζεται να αποτελέσει ένα δείκτη για χάραξη πολιτικής πρόληψης».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «αφού ανέφερε τους κινδύνους που προκύπτουν από τον εθισμό στη στοιχηματική δραστηριότητα, είπε πως όλοι μαζί κράτος και κοινωνία, οικογένεια και εκπαίδευση πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας υπευθυνότητας».

Ο κ. Βύρας χαιρέτισε «τη δουλειά του Ερευνητικού Κέντρου Alexander αφού προωθεί την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Επαρχίας Λάρνακας».

Σε διάλεξη του ο Δρ Νίκος Καρφάκης,  Συντονιστής του Προγράμματος MBA του Alexander College «αναφέρθηκε στην ιστορία του στοιχηματισμού και μίλησε για τα οικονομικά της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και για τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που εγείρονται».

Στη δική της διάλεξη η Δρ Παυλίνα Αντωνίου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος ανέφερε ότι «η αλληλεπίδραση μεταξύ ατομικών παραγόντων και του κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος είναι η κύρια αιτία που οδηγεί σε παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια».

Η Πετρούλα Χατζηφώτη Κλινική Ψυχολόγος στα Κέντρα Πρόληψης Μεσόγειος και Κλινικής Βερεσιέ,  «παρουσίασε περιπτωσιολογική μελέτη μέσα από την οποία έδειξε στην πράξη τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν άτομα που είναι εθισμένα στη στοιχηματική δραστηριότητα και πόσο σημαντική είναι η κατάλληλη στήριξη για να θεραπευτούν».