Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη μείωση των Δήμων από 30 σε 16


Το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου του υπέυθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σταύρου Γερολατσίητη επικρινει την κυβερνηση για προειροτητα οσον αφορά τη μείωση των Δήμων από 30 σε 16 εγείροντας σειρά ερωτημάτων για το ποιός αποφασίζει για τον αριθμό των Δήμων.images-3

Στην δήλωση του ο κ. Στ.Γερολατσιήτης αναφέρει:

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού για ακόμη μια φορά μάς εκπλήσσει αρνητικά. Αποφάσισε να μειώσει τους Δήμους από 30 σε 16. Για να το πετύχει αυτό, ζήτησε από τη Βουλή και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη  κονδύλι για να προωθήσει αυτό το στόχο.
Ενώπιον της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα:
Ποιος καθορίζει τον αριθμό των Δήμων;
Με ποια μεζούρα αποφασίζει η κυβέρνηση πόσοι Δήμοι θα μείνουν;
Τι γίνεται με τη σύσταση και λειτουργία Τοπικών Συμπλεγμάτων Δήμων και Κοινοτήτων που η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων συμφώνησε και ομόφωνα υποστήριξαν τα κόμματα;
Πόσες μελέτες έγιναν, πόσα δαπανήθηκαν σ’ αυτές και πόσες ακόμα θα γίνουν για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ για ακόμη μια φορά είναι πρόχειρη και αδιάβαστη.  Ο Υπουργός βεβιασμένα χωρίς διαβούλευση με τα Κόμματα και τη Βουλή, επιβάλει πολιτικές. Διαφωνούμε κατηγορηματικά με τις όποιες μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην ετσιθελική συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο θεσμός της οποίας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης της Δεξιάς.»

Να σημειώσουμε πως χθες η Επιτροπή Οικονομικώνενέκρινε κονδύλι ύψους 30,000  ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ετοιμασία ενός εγγράφου πολιτικής σε σχέση με την αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την μείωση του αριθμού των ελεύθερων Δήμων από 30 σε περίπου 16, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2022.

Το έγγραφο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2019.

Στο σημείωμα που κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ στην Επιτροπή «αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αποφασίστηκε να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές για προώθηση της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, ειδικότερα εφόσον το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 δεν έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια ακόμη. Το νομοσχέδιο αυτό αφορά τη δημιουργία πέντε επαρχιακών συμπλεγμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν 39 Δήμοι σε αστικές περιοχές εκ των οποίων οι 9 κατεχόμενοι και 487 κοινότητες και η υπάρχουσα δομή θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη σε διεθνές επίπεδο με μεγάλο αριθμό τοπικών αρχών, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών , γιατί στερούνται το μέγεθος και τις ικανότητες. Τίθεται επίσης θέμα οικονομικής βιωσιμότητας.

Η συνένωση των Δήμων ώστε να μην υπερβαίνει τους 16 παγκύπρια, εξαιρουμένων των κατεχόμενων, θα πρέπει, με βάση το ΥΠΕΣ, να τεθεί στη βάση οικονομικών, δημογραφικών και γεωγραφικών κριτηρίων με οικονομικά οφέλη.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι ο εμπειρογνώμονας που θα ετοιμάσει το έγγραφο πολιτικής θα πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε οι Δήμοι να καταστούν διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς και βιώσιμοι, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας που καταβάλλεται σήμερα και η οποία θα πρέπει εν μέρει να αντικατασταθεί με άλλους τρόπους χρηματοδότησης ( πχ μέσω αύξησης ιδίων εσόδων).

Επίσης θα πρέπει να εισηγηθεί τρόπους καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού με πρότυπη οργανωτική διάρθρωση.»