Νέες πολεμικές ιαχές από Ερντογάν

Ιαχές πολέμου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπολύει ο Ερντογάν  ενισχύοντας το σκηνικό έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα απάντησε το Σάββατο στην Αγκυρα ότι περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι διπλωμάτες αλλά και οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση.645x400-turkey-will-not-accept-attempts-to-seize-eastern-mediterranean-resources-erdogan-says-1541334730807

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην τελετή παράδοσης της τρίτης κορβέτας που κατασκευάστηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο Milgem (Πρόγραμμα κατασκευής εθνικών πλοίων) δήλωσε πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τις προσπάθειες σφετερισμού των φυσικών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο».Και πρόσθεσε:« Τα επεισόδια που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μας έχουν θυμίσει ότι η χώρα μας πρέπει να είναι ισχυρή και στη θάλασσα.

Το κάθε πλοίο που συμμετέχει στον στόλο μας αυξάνει την αποφασιστικότητά μας για διαφύλαξη της δύναμης μας στη θάλασσα και των εθνικών μας συμφερόντων.

Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες σφετερισμού των φυσικών πηγών μας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλείοντας τη βόρεια Κύπρο. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι προστατεύουν  μόνο τα δικαιώματα της χώρας τους και των αδελφών τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι  όλοι «όσοι νόμιζαν πως παρά την Τουρκία μπορούν να κάνουν βήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, άρχισαν να αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλο λάθος έκαναν. Όπως δείξαμε να καταλάβουν στους τρομοκράτες στη Συρία, με τον ίδιο τρόπο δεν θα δώσουμε χώρο σε ταραξίες στη θάλασσα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τις προσπάθειες εκείνων που έχουν στόχο να αποτρέψουν την Τουρκία από το να πατήσει το πόδι της στις θάλασσες».

Ανέφερε πως όταν οι κορβέτες μπουν στην υπηρεσία ότι τότε ό λόγος τους θα είναι πιο αποτελεσματικός στη θάλασσα.

Καυτός Νοέμβριος

Η είσοδος του γεωτρύπανου της ExxonMobil στη Μεσόγειο ήταν αυτή που προκάλεσε την έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να βρεθεί στη γωνία των εξελίξεων. Ωστόσο, οι απειλές του δείχνουν κι έναν πρόεδρο ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση διότι δεν μπορεί να σταματήσει τις εξελίξεις.

Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να στηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες που κάνουν ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η εμπλοκή του Ισραήλ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αγκυρα για να αντιδράσει με σοβαρότητα, παρά μόνο σπασμωδικά.

 Μια τέτοια ενέργεια είναι και η προβοκάτσια που επιχείρησαν να στήσουν το βράδυ του Σαββάτου τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία έκαναν λόγο για παραβίαση των χωρικών υδάτων από ελληνικό πλοίο. Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο IHA μετέδωσε ότι ελληνικό ερευνητικό σκάφος και μάλιστα του Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα προερχόμενο από τη Σάμο, ανοιχτά του Κουσάντασι. Μάλιστα οι Τούρκοι υποστήριξαν πως οι κινήσεις του ελληνικού σκάφους καταγράφηκαν από τουρκικά πλοία, ενώ το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε μετά την παρέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής. Από την πλευρά της Αθήνας έλεγαν ότι το εν λόγω σκάφος δεν ήταν παρά πλοίο που ανήκει στην Frontex και που περιπολούσε στην περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται στριμωγμένος καθώς σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 χωρίς να πάρουν την άδειά του. Η τουρκική διπλωματία έχει τονίσει κατά καιρούς πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην «γαλάζια πατρίδα», δηλαδή στη θάλασσα χωρίς να ερωτηθεί η Αγκυρα. Όμως, η ExxonMobil συνεχίζει τον σχεδιασμό της χωρίς να ρωτήσει κανέναν και μάλιστα με τη στήριξη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Προχθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, έκανε γνωστό μέσω twitter ότι πριν από μερικές ημέρες ένα αντιτορπιλικό, το USS ROSS (DDG 71) προσέγγισε τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Κι αυτή φαίνεται να είναι μόνον η αρχή καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θα ενισχύσουν την παρουσία τους γύρω από το οικόπεδο 10 δημιουργώντας ασπίδα προστασίας στο γεωτρύπανο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke θα πάρουν μέρος στην άσκηση Νέμεσις που διοργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία πήραν μέρος ναυτικές δυνάμεις από την Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Επίσης, σύμφωνα με το hellasjournal, Ισραηλινά F-16 Soufa ήταν στη Λάρισα και πέταξαν, μαζί με ελληνικά αεροσκάφη, ακόμη και σε πτήσεις εξοικείωσης σε περιοχές που θέλει ως αποστρατικοποιημένες η Αγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατεί συσσώρευση πολεμικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, έχουν συνωστιστεί οι στόλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, αλλά και της Τουρκίας ενώ παρουσία έχει και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο εκδόθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας NAVTEX με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10. Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18, που κοινοποιήθηκε από το LARNACA/CYPRUS RADIO, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο. Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries, αναμένεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν; Είναι ένα ερώτημα καθώς από τη μια δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να πάει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων, ειδικά μετά από όσα δηλώνει  ως «χωροφύλακας» της περιοχής.

Το  σίγουρο είναι ότι ο Νοέμβριος θα είναι καυτός στο νέο… τρίγωνο  του τρόμου  που σχηματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.