Επιθέσεις Ερντογάν κατά της Ε.Ε. επειδή καταδίκασε τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Άδικες χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις της ΕΕ για την επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και την καλεί να κρατήσει τις απόψεις της για τον εαυτό της.Turkish police operation against Fethullah Gulen Movement in Turkey

Ο Τούρκος Πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις για τις συλλήψεις στα προσκείμενα στο κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν ΜΜΕ, κάλεσε την ΕΕ να μην ψάχνει αρμοδιότητες επέμβασης στα βήματα της δικαιοσύνης σε σχέση με τα στοιχεία που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. “Τα στοιχεία που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια θα λάβουν την απαιτούμενη απάντηση, ακόμη και στην περίπτωση που είναι μέλη του Τύπου”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Χθες  η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, κι ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τη διεύρυνση, σε κοινή τους δήλωση κατάγγειλαν τις συλλήψεις  στην Τουρκία  υπογραμμίζεται πως “οι αστυνομικές επιδρομές κι οι συλλήψεις αριθμού δημοσιογράφων κι εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία σήμερα είναι ασύμβατες με την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία είναι μια βασική αρχή της δημοκρατίας”.

Ανέεραν επίσης  «πως οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα προς ένταξη με οποιαδήποτε χώρα εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και των βασικών ελευθεριών. Θα μεταφέρουμε την ανησυχία μας στο Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει την Τρίτη την πολιτική διεύρυνσης, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Προσμένουμε ότι η ισχυρή δέσμευση προς την ΕΕ που δόθηκε από τους συνομιλητές μας κατά την επίσκεψή μας στην Τουρκία θα μεταφραστεί σε πράξεις¨, καταλήγει η ανακοίνωση»

Ωστόσο ο  Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτό που γίνεται δεν είναι εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και είπε ότι ο κόσμος των Μέσων θα διασωθεί από τις βρώμικες σχέσεις. “Θα είμαστε η χώρα που θα θέσει την ημερήσια διάταξη και όχι η χώρα που θα της ορίσουν την ημερήσια διάταξή της. Δεν θα επιτρέψουμε η νέα Τουρκία να επιστρέψει στις παλιές ημέρες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προέβη σε σχόλια για την επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου και είπε πως κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος για αυτά που έπραξε. Ανέφερε ότι κανέναν δεν αντίκρισαν με προκατάληψη εξαιτίας των δραστηριοτήτων του. “Αν όμως κάποιοι κηρύττουν πόλεμο εναντίον της εκλελεγμένης ηγεσίας της χώρας μέσω του ελέγχου της γραφειοκρατίας, τότε η κατάσταση αλλάζει. Από εκείνη τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική βούληση”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι εκείνοι που παρακολουθούσαν τον Πρόεδρο της χώρας και τις πιο απόρρητες συνόδους που γίνονταν και αποπειράθηκαν επίσης να προβούν σε επιχείρηση κατά της ΜΙΤ σταματώντας φορτηγά, τώρα θα λογοδοτήσουν. Για τον Φετουλάχ Γκιουλέν κυκλοφόρησε ως φήμη ότι θα εκδοθεί ερυθρό δελτίο για την σύλληψή του καθώς είναι ο υπ`αριθμόν έναν ύποπτος της οργάνωσης. Επειδή όμως βρίσκεται στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του γι’ αυτό και λέγεται ότι η εισαγγελία θα στείλει φάκελλο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έκδοση ερυθρού δελτίου.

Πάντως από τα 27 άτομα που συνελήφθησαν χθες σε 13 νομούς της Τουρκίας στο πλαίσιο της επιχείρησης, αφέθηκαν ελεύθερα τα πέντε. Μπροστά από το κτίριο της ασφάλειας συγκεντρώθηκε σήμερα πλήθος κόσμου κρατώντας στα χέρια τους την εφημερίδα Ζαμάν και τουρκικές σημαίες.

Ταράφ:Και ο Χίτλερ έτσι ξεκίνησε

Πάντως ο Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Τουρκίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στις δημοκρατικές χώρες δεν μπορεί να τιμωρείται ο Τύπος και η ελευθερία της έκφρασης. Η ίδια η εφημερίδα Ζαμάν έχει σήμερα τίτλο “Η μαύρη μέρα της Δημοκρατίας” και αναφέρει ότι δεν θα σωπάσουν και πως θα συνεχίσει να στηρίζει όπως και μέχρι σήμερα την δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη. Εκφράζουν λύπη επειδή η Τουρκία ολισθαίνει στον γκρεμό και χάνει συνεχώς το κύρος της. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της αντιπολιτευτικής Ταράφ η οποία πρόσκειται στον κίνημα Γκιουλέν. “Και ο Χίτλερ έτσι είχε ξεκινήσει”, γράφει η Ταράφ.