Ισες αποστάσεις Ουάσιγκτον για το επίμαχο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ελλάδα: Αλλαγή τακτικής από Τσίπρα για τα χωρικά ύδατα
Ισες αποστάσεις  τηρεί η Ουάσιγκτον στο θέμα της διαμάχης Ελλάδας-Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα και την ανακοίνωση από πλευράς Αθηνών 1194807για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.
Εκπρόσωπος του State Department ερωτηθείς την Τρίτη  από Τούρκους δημοσιογράφους σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, δήλωσε ότι παραμένει σταθερή  η θέση των ΗΠΑ όσον αφορά στην κυριαρχία των χωρών.
Η στήριξη της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί «θέση αρχής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του State Department.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική μας για αυτά τα θέματα δεν έχει αλλάξει. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Ως θέση αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών».

Αλλαγή τκτικής αποφάσισε ο Ελληνας πρωθυπουργος 

Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που είχε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.
Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
 
Επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,  στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Τάκης Παυλόπουλος.