Στις 28 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η δημόσια τηλεόραση της χώρας, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσί, του Υπουργού Εξωτερικών και της συνοδείας τους σε συντριβή ελικοπτέρου, την Κυριακή.

«Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε» στη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετέδωσε η τηλεόραση.

«Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Φρουρών, αποφασίστηκε οι 14ες προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η επικήδεια πομπή για τον Ραϊσί θα γίνει το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη.

Πένθος στη Δαμασκό και επαγρύπνηση

Επίσημο πένθος κηρύχθηκε στη Δαμασκό όπου κάτοικοι εξέφρασαν φόβους για τις πιθανές συνέπειες του θανάτου του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, συμμάχου της συριακής κυβέρνησης, ενώ κάτοικοι των ανταρτοκρατούμενων περιοχών της Συρίας εκδηλώνουν τη χαρά τους.

Χάρη στην υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ μπόρεσε να ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της Συρίας, κατεστραμμένης και διαμελισμένης λόγω του εμφυλίου πολέμου από το 2011.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Προέδρου Ραϊσί ήταν ένα “σοκ”, δηλώνει ο 29χρονος Νιζάρ Τζαμούλ, που καθόταν μαζί με φίλους του σε ένα καφέ στο κέντρο της Δαμασκού και είπε ότι παρακολουθεί συνεχώς τις ειδήσεις.

Και άλλοι κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας παρακολουθούν στα κινητά τους τηλέφωνα και στις τηλεοράσεις τους τις ειδήσεις.

“Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν θα έχει σίγουρα συνέπειες στη Συρία, λόγω της ιστορικής και στενής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών”, εκτιμά ο ‘Ασι Σαλχούμπ, ένα 40χρονος τεχνικός υπολογιστών που κατοικεί όχι μακριά από το ιρανικό προξενείο το οποίο καταστράφηκε στις αρχές Απριλίου από ένα φονικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος και ο Πρόεδρος Άσαντ απέτισε φόρο τιμής στον Ιρανό ομόλογό του, δηλώνοντας ότι “εργάστηκε μαζί του ώστε οι στρατηγικές σχέσεις που ενώνουν τη Συρία και το Ιράν να συνεχίσουν να ευημερούν”.

“Η Τεχεράνη είναι ο κύριος υποστηρικτής μας, και οτιδήποτε άσχημο μπορεί να της συμβεί, θα μας επηρεάσει”, δήλωσε ο Άσι Σαλχούμπ. Η Χαζάρ Μαζχάρ, μια 49χρονη μητέρα, δηλώνει ότι “φοβάται τις οικονομικές συνέπειες καθώς εμείς εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν για να προμηθευόμαστε υδρογονάνθρακες για παράδειγμα. Ελπίζω ότι (ο θάνατος του Ραϊσί) δεν θα επηρεάσει τα προς το ζην μας”.

Στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών της Ιντλίμπ, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός αποτελείται από εκτοπισμένους, κάτοικοι δεν κρύβουν τη χαρά τους.

Ο θάνατος του Ραϊσί είναι “μεγάλη χαρά για τους κατοίκους της Ιντλίμπ και τους εκτοπισμένους”, δηλώνει ο Μάχερ Μπουλάντ, που πωλεί γλυκά στους περαστικούς στην αγορά της πόλης Ντάνα.

“Οι Ιρανοί συμμετείχαν στην αιματοχυσία των Σύρων, σκότωσαν παιδιά, κατέστρεψαν σπίτια και ώθησαν οικογένειες προς την έξοδο”, προσθέτει ο 40χρονος άνδρας που αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη του Χαλεπίου, η οποία ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

“Η χαρά μας είναι απεριόριστη σήμερα… μετά τον θάνατο των Ιρανών εγκληματιών”, δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Χάλεντ Χάσαν αλ-Σέιχ, ένας 62χρονος πατέρας επτά παιδιών, εκτοπισμένος και ο ίδιος, ο οποίος ζει μέσα σε μια σκηνή.