Να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση με αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου, λέει ο Σιζόπουλος

 

Η αποκέντρωση εξουσιών δεν απομακρύνει τη βάση της λύσης από την ουσία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και άρα δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως “η βασική πρόταση της ΕΔΕΚ, όπως δόθηκε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και θα δοθεί και στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η προοπτική μιας θετικής στροφής θα πρέπει να ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση”.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως “η διαπίστωση τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από άλλους ότι η βάση της παρούσας διαδικασίας δεν έχει προοπτική κατάληξης σε βιώσιμη λύση αποτελεί παραδοχή ότι τόσον η βάση λύσης στη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όσο και η διαδικασία που εγκλώβισε το πρόβλημα σε διακοινοτικό απέτυχε”.

“Αυτή η πορεία κατέληξε ουσιαστικά στο σχέδιο Ανάν και στο Κρανς Μοντάνα. Δυο άκρως αρνητικά γεγονότα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ανέφερε πως “η αποκέντρωση εξουσιών, όμως, όπως γίνεται εισήγηση, δεν απομακρύνει τη βάση της λύσης από την ουσία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Άρα δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες”, υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως “η στασιμότητα σίγουρα δεν είναι αποδεκτή. ‘Όμως η κινητικότητα, αν θα είναι προς αρνητική κατεύθυνση, θα είναι καταστροφική. Πρέπει λοιπόν η κινητικότητα να επιδιώξουμε να στραφεί προς μια θετική κατεύθυνση. Όμως, τόσο το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ όσο και αρκετά από τα σημεία της έκθεσής του της πρόσφατης είναι άκρως αρνητικά, και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους. Για αυτό και η βασική πρόταση της ΕΔΕΚ, όπως δόθηκε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και θα δοθεί και στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η προοπτική μιας θετικής στροφής θα πρέπει να ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση”, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ανέφερε πως “αυτή η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης θα πρέπει να γίνει μέσα από σωστή αναβάθμιση και προσεκτική αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου, σε συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και με άλλες χώρες τα συμφέροντα των οποίων συμπίπτουν σε αυτή την περιοχή”.

Σημείωσε πως η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου “πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρεις πυλώνες: τον πολιτικό πυλώνα, με συγκεκριμένες δράσεις όσον αφορά τον ΟΗΕ και την ΕΕ, την περαιτέρω αξιοποίηση του ενεργειακού παράγοντα και κυρίως της προώθησης ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου σε στρατιωτικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ελλάδα, με την επανενεργοποίηση  του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αλλά και την αυξημένη αριθμητικά και οπλικά  παρουσία ελληνικής δύναμης στην Κύπρο, για να αποτελέσει ένα μηχανισμό αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «από τη στιγμή που παραμένουν τα φυλετικά και ρατσιστικά στοιχεία της διζωνικής, που είναι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού στη βάση εθνοτικής προέλευσης, που είναι η εγγυημένη πλειοψηφία ιδιοκτησίας και πληθυσμού, που είναι η αριθμητική εξίσωση σε θεσμικά όργανα του κράτους, η εκ περιτροπής προεδρία και η θετική ψήφος σε σοβαρές αποφάσεις των οργάνων της κεντρικής κυβέρνησης, στην ουσία δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα το διαιωνίζουν και το νομιμοποιούν», ανέφερε.