Ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο να κινηθεί προς την κατεύθυνση επανάληψης των συνομιλιών


Υπάρχει ραγδαία αλλαγή του σκηνικού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν λύση και θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κινηθεί προς την κατεύθυνση επανάληψης συνομιλιών, οι οποίες θα πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είπε ότι μας απομακρύνει από τις απαιτήσεις του ΓΓ των ΗΕ για επανάληψη του διαλόγου και ότι έχει κατατεθεί χωρίς προηγούμενα να έχει υπάρξει μελέτη.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έδωσε έγγραφα, αλλά αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόταση και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν έλαβε απάντηση για το ποιες εξουσίες θα δοθούν στην συνιστώσες οντότητες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχει μετά το Κραν Μοντάνα ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που έχει σκορπίσει την απογοήτευση ανάμεσα στους πολίτες και στις δυο κοινότητες για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και από την άλλη έχει αποδυναμώσει εκείνες τις δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που θέλουν και επιθυμούν λύση, όχι κατ ΄ανάγκη την ίδια που θέλουμε και εμείς.

Σύμφωνα με τον ΓΓ το ΑΚΕΛ, πρέπει να συζητήσουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και βέβαια το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα σε διάφορες πλευρές να θέτουν επί τάπητος παράλογες απαιτήσεις όπως για παράδειγμα για συνομοσπονδία και δύο κράτη και αυτά είναι απόψεις που κατατίθενται από την Άγκυρα.

«Την ίδια στιγμή υπάρχουν εξελίξεις που επιτείνουν την ανησυχία και τους κινδύνους γύρω από το Κυπριακό και είναι οι απειλές της Τουρκίας που είναι καταδικαστέες για παράνομες γεωτρήσεις και η προσπάθεια των ΗΠΑ, είτε για μείωση ή για απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση και το χειρότερο ότι στην τ/κ κοινότητα υπάρχει ραγδαία αλλαγή του σκηνικού και εντείνει τον ασφυκτικό της έλεγχο η Τουρκία και αποδυναμώνονται οι δυνάμεις  εκείνες που θέλουν και επιδιώκουν λύση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με αυτά ως δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη πολύ σοβαρά τι έχει πει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεση που ετοίμασε, η άποψη του ΑΚΕΛ την οποία κατέθεσε σήμερα «είναι ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κινηθεί ( ο ΠτΔ) προς την κατεύθυνση της επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν σταματήσει στον Κραν Μοντάνα και στη βάση από τη μια του πλαισίου Γκουτέρες, από την άλλη των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί ως σήμερα και του άτυπου εγγράφου για την εφαρμογή της συμφωνίας».

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με πολιτική βούληση να καταλήξουμε σε συμφωνία  στα έξι σημαντικά ζητήματα και στη συνέχεια να συζητηθούν και τα εναπομείναντα θέματα που είναι ανοικτά», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι σε ό, τι αφορά την Πρόταση του ΠτΔ για αποκεντρωμένη ομοσπονδία αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί δίχως προηγουμένως να έχει μελετηθεί σοβαρά, όπως είπε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο ΠτΔ να μην είναι έτοιμος να πει τι συγκεκριμένο προτείνει αναφορικά με τις εξουσίες και αρμοδιότητες που θα δοθούν στις συνιστώσες οντότητες.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν δεν ξέρουμε τι ακριβώς προτείνει ο κ. Αναστασιάδης και σε ό,τι αφορά την τακτική θα πω ότι στην καλύτερη  περίπτωση η πρόταση αποπροσανατολίζει από την ουσία, με την έννοια ότι μας απομακρύνει από τις απαιτήσεις του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στη χειρότερη περίπτωση θα δώσει το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά και την τ/κ κοινότητα να απαιτούν εξουσίες και αρμοδιότητες που ενδεχομένως να οδηγούν στην κατεύθυνση είτε  της συνομοσπονδίας, είτε των δύο χωριστών κρατών και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε ό,τι μας αφορά», ανέφερε.

Απηύθυνε έκκληση προς τον ΠτΔ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τις ευθύνες του ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα  οδηγούν σε επανάληψη και να θωρακίζουν τις θέσεις μας.

Σε ερώτηση αν στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα, είπε ότι δόθηκαν έγγραφα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόταση. Δόθηκαν, είπε, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν για αρμοδιότητες και εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και οι θεσμοί της ΚΔ.

«Και ακριβώς υπάρχει και μια σύγχυση για το τι ακριβώς εννοεί ο ΠτΔ και θέλουμε να ακούσουμε τη δική του συγκεκριμένη πρόταση για να ξέρουμε τι πραγματικά λέει, δεν ακούσαμε καμία συγκεκριμένη πρόταση από τον ΠτΔ. Ρωτήσαμε και δεν πήραμε απάντηση κατά την άποψή μου και σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος δεν πήραμε απάντηση για ποιες συγκεκριμένες εξουσίες και αρμοδιότητες θέλει να δώσει στις συνιστώσες οντότητες», ανέφερε.