Υπ. Εργασίας Ιταλίας: Σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει

 

Οαρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρεται και πάλι, σήμερα, στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας.2524838

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα αρέσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Παράλληλα, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με της Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό-τονίζει- «δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».

Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

 

 

Σκληρή απάντηση και από Σαλβίνι

Εξάλλου ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι απάντησε σκληρά στους Ζ.Κ.Γιούνκερ και Πιέρ Μοσκοβισί:

«Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιέρ Μοσκοβισί, έχουν καταστρέψει την Ευρώπη»

Η Ιταλία δεν θα δεχτεί μετανάστες από τη Γερμανία σε αντίθεση με την Ελλάδα (που δεν πιέστηκε και πολύ) και κατηγόρησαν την ΕΕ πως επιχειρεί να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας τους και να ρίξει την κυβέρνηση το οποίο δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς» τόνισε ο Ντι Μάιο.

Μετά την προειδοποίηση του στενού συνεργάτη του Ματέο Σαλβίνι, βουλευτή Κλαούντιο Μπόργκι, ότι η Ευρώπη ρισκάρει «παγκόσμια οικονομική καταστροφή» αν προσπαθήσει να κάνει την Ιταλία Ελλάδα, ο Ιταλός υφυπουργός Ανάπτυξης, Μικέλε Γκεράτσι πρόσθεσε:

«Η σημερινή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι πολύ διαφορετική. Θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού μας προβλέπει αρκετά χρήματα για επενδύσεις. Νομίζω ότι οι περισσότεροι αναλυτές μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στο λόγο χρέους μας προς το ΑΕΠ, με έντονη έμφαση στα επίπεδα χρέους. Θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κατώτερη πλευρά της εξίσωσης, στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Πάντως η Ιταλία έχει τον τρόπο να κάνει την Γερμανία να «ιδρώσει» διότι απλούστατα το μέγεθός της το επιβάλλει  αυτό.

Στο πλαίσιο του TARGET 2 η Ιταλία έχει ένα έλλειμμα το οποίο έφτασε τα 489,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας τα οποία δημοσίευσε το Ρeuters.

Τα ανοίγματα των άλλων χωρών στο Target 2, αντιστοιχούν σε απαιτήσεις της Γερμανίας, οι οποίες προσεγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ και αρκετοί οικονομολόγοι στη Γερμανία θεωρούν πως σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ ή αποχώρησης μιας χώρας από αυτό, τα χρήματα αυτά που οφείλονται στη Γερμανία απλά θα χαθούν.

Οι Ιταλοί το γνωρίζουν αυτό και είναι αποφασισμένοι να πιέσουν μέχρι τέλους για να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους να ασκούν οικονομική και κοινωνική πολιτική στη χώρα τους.