ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, Τουρκία και οι «εικονικές» αντιπαραθέσεις

 

Tης Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Το κυπριακό παραμένει μια ανοικτή πληγή που αιμορραγεί κάθε φορά που ασκούνται πιέσεις ή γίνονται μεθοδεύσεις για να λυθεί με τον τρόπο που οι ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις –αυτές δηλαδή δημιούργησαν το Κυπριακό -θελουν να λύσουν ή να κλείσουν όπως, όπως, το εθνικό μας πρόβλημα, με μια λύση –κατάλυσης της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Εδώ και μερικούς μήνες είμαστε μάρτυρες μιας οξείας αντιπαράθεσης ΑΚΕΛ, Προεδρικού για τους χειρισμούς στο κυπριακό με κεντρικό σημείο αναφοράς τη συνέχιση των συνομιλιων από εκεί που τερματιστηκαν στο Κραν Μοντανά   της Ελβετίας. Η ηγεσία  του ΑΚΕΛ επικεντρώνει την κριτική της κατά του προέδρου Αναστασιάδη αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι φλερτάρει με άλλες ιδέες ή και σκέψεις …

Ο Γ.Γ.του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του, την Τετάρτη , κατηγόρησε τον Πρόεδρο  πως “με την τακτική που έχει ακολουθήσει μετά το Κραν Μοντανά, έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους, (τους οποίους δεν κατονομάζει αλλά αφήνει τις υποψήφιες να δακτυλοδείχνουν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα) – να θέτουν επί τάπητος λύση δυο κρατών, δηλαδή,  διχοτόμηση”.

Αφου είπε «πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η όποια συζήτηση περί λύσης δυο κρατών πρόσθεσε πως “είναι προδοτικό να συζητιέται η λύση δυο κρατών”.

Κατηγόρησε  εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι  δεν έπραξε οτιδήποτε τους τελευταίους 15 μήνες για να συμβάλει στη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην κριτική του Α.Κυπριανού και διερωτήθηκε: “πώς είναι δυνατό να προβληματίζεται ανησυχώντας για τα νέα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και για το σκάφος `Πορθητής`, χωρίς όμως να βρίσκει ούτε μια λέξη να πει για την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της; Πώς είναι δυνατό να διαπιστώνει ανήσυχος ότι `σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους`, αλλά αντί να εναντιώνεται σε εκείνο που απειλεί με αφανισμό την τουρκοκυπριακή κοινότητα καταλήγει να αιτιάται την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας του; Πώς είναι δυνατό να μιλά για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα διχοτόμησης» -την οποία επιχειρεί να καταλογίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ενώ είναι εκείνος ο ίδιος που δείχνει διαρκώς να κινείται μέσα σε θολές «περιρρέουσες ατμόσφαιρες» παιγνίων αντιμετάθεσης των ευθυνών;”

Παιγνίδια διαπλοκής

Μερικές φορές στην πολιτική κυρίως, πρέπει να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις οι οποίες λειτουργούν ως ενδύματα μιας χρήσης, για να καλύπτουν τα απόκρυφα των σκοπιμοτήτων .

Οι ηγεσιες ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ από το 2004 και εντεύθεν μετά την απόρριψη μετά βδελυγμίας του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού σχοινοβατούν πάνω σε μια σχέση «μίσους» και αγάπης» .Αλληλοϋποστηρίζονται στα ουσιώδη και συγκρούονται στα επουσιώδη.

Στην πραγματικότητα όμως επιχειρούν   με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επαναφέρουν ένα παρόμοιο σχέδιο σύμφωνα και με τις υποδείξεις των άμεσα εμπλεκομένων ξένων δυνάμεων πρωτοστατούντων ασφαλώς των Βρετανών και των Αμερικανών.

 

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ειναι οι πολιτικές δυνάμεις που υποστήριξαν το σχεδιο Ανάν με τους δήθεν «oppinion leaders» τους, να πρωτοστατούν στα Μ.Μ.Ε προσπαθώντας να κατατροπώσουν και να εξαφανίσουν την αντίθετη άποψη εκείνων που το απέρριπταν.Ανεξάρτητα αν η ηγεσία του ΑΚΕΛ κατα την  κρίσιμη περίοδο το 2004 , βλέποντας το οργισμένο τσουνάμι του λαού να ορμά κατα πάνω της την τελευταία στιγμή –(στις 10 του Απρίλη  του 2004)- άλλαξε ρότα και με βαριά καρδιά  κάλεσε τον κόσμο της Αριστεράς να το καταψηφίσει.

Σήμερα 14 χρόνια μετά, στην ηγεσία του ΑΚΕΛ και σε όλα τα συλλογικά όργανα επικρατούν οι φανατικοί οπαδοί του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν.Στην ηγεσία του ΔΗΣΥ ανκαι κάπως πιο συγχυσμένα τα πράγματα επίσης επεκράτησαν οι υποστηρικτές του «ναι» με κάποιες διαβαθμίσεις και ανάλογα με τις περιστάσεις και τις σκοπιμότητες κάθε που πλησιάζουν εκλογές.«Φουστανελάδες» προεκλογικά και «Χατζηαβάτηδες» μετεκλογικά.

Οι ηγέτες ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ  είναι οι μονοι απ’ όλα τα υπόλοιπα Ε/κ κόμματα που  επισκέφθηκαν ανώτατους αξιωματούχους στην Τουρκία για να ανακαλύψουν τάχατες τις προθέσεις τους.

Τον Φεβρουάριο του 2005, ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τότε, και ένθερμος υποστηρικτής του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, επισκέφθηκε την Τουρκία, συνοδευόμενος από τον τότε Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κόμματος, και σημερινό ηγέτη του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εκεί συνάντησαν και τον Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργό, τότε της Τουρκίας. Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε στην τότε αθηναϊκή εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Η επίσκεψη εκείνη του Προέδρου του ΔΗΣΥ στην Τουρκία σχολιάστηκε από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο  της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, Κύπρο  Χρυσοστομίδη , (μέλος σήμερα της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη), με στίχους του Καβάφη από   τη Σατραπεία με την αιχμηρή υπόδειξη: «Ελπίζω να μην πρόκειται για φυγή των οδοιπόρων εις τα Σούσα και εγκατάσταση στην αυλή του Αρταξέρξη».

Σ’εκείνη τη  συνέντευξη του ο Ν.Αναστασιάδης  δήλωνε: «Από την πρώτη στιγμή, είχαμε αισθανθεί τη θερμότητα της υποδοχής όχι μόνο από αυτούς που μας φιλοξένησαν, αλλά και από τα Μ.Μ.Ε. Ποτέ στο παρελθόν δεν δόθηκε τόσο θετική υποδοχή σε ελληνοκυπριακή αποστολή στην Τουρκία. Σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σε μία εχθρική χώρα»(!!!!)

Σε ερώτηση πώς κρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε:
«Είναι ένας ηγέτης διαφορετικός από τους υπόλοιπους που ξέραμε μέχρι σήμερα. Συγκρίνετε τη φρασεολογία του Ετζεβίτ με αυτήν του Ερντογάν, για να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά. Υπήρχε δυνατότητα να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Ετζεβίτ; Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης, ξέρει τι θέλει και πώς να το επιτύχει. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, είναι κατακλυσμιαίες. Μόνο εάν επιτύχει να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική ασφάλεια στην περιοχή».

Εκτοτε κύλισε πολύ νερό στα αυλάκι των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού με τον Ερντογάν να αποδεικνύεται ένας αδίστακτος δικτάτορας και ο οποίος δεν χανει ευκαιρία να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να ζητά μερτικό από τα κλεμμένα της τούρκικης εισβολής ενώ αφαν΄ζει με την μέθοδο του εποικισμού τους Τ/κ.

 

Και ο  Γ.Γ.ΑΚΕΛ στην Τουρκία

Εντεκα χρόνια αργότερα στις 24 Ιανουαρίου του 2016 μετέβαινε και ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ την Κωνσταντινούπολη όπου ειχε συναντήσεις με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Α.Νταβούτογλου (τον οποίο καρατόμησε λίγο αργότερα ο Ερντογάν) και τον τότε και νυν ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογου.

Περιχαρής και έμπλεος ενθουσιασμού ότι έγινε αποδεκτος στην φωλιά των γερακιών της κατοχικής δύναμης ο Α,Κυπριανού σε δηλώσεις τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «η επίσκεψη έχει πετύχει τους στόχους που είχαμε καθορίσει εξ υπαρχής, δηλαδή να συναντηθούμε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ στους οποίους να αναπτύξουμε τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως έχουν διαμορφωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο…

»Αναπτύξαμε τεκμηριωμένα τις απόψεις μας για τα σημαντικά εκκρεμούντα ζητήματα», είπε και πρόσθεσε πως «ο δεύτερος στόχος ήταν να ακούσουμε από τη δική τους πλευρά πώς τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα και ενδεχομένως να επιχειρήσουμε να διαγνώσουμε για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τις λέξεις τις οποίες διατύπωναν»

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «τα μηνύματα που έχουμε πάρει από αυτή τη συνάντηση, θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά για να διαμορφώσουμε την τακτική, αλλά και τους χειρισμούς ουσίας που θα πρέπει να γίνουν για τη συνέχεια των συζητήσεων στο Κυπριακό. Το πρώτο και σημαντικό μήνυμα που έχουμε πάρει είναι ότι φαίνεται πως κατανοεί η ηγεσία της Τουρκίας πως χωρίς λύση στο Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενώ αντιθέτως εάν υπάρξει λύση, η οποία θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ, θα διαμορφωθούν εντελώς διαφορετικά δεδομένα τα οποία θα της επιτρέψουν να αναζητήσει συνεργασίες έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στην ευρύτερη μας περιοχή».

 

Πέρασαν τα χρόνια και δεν είδαμε τα θετικά μηνυματα που έφερε από την Τουρκία ο Αντρος Κυπριανού  να εκδηλώνονται από πλευράς Αγκυρας σε πράξη.Αντίθετα βλέπουμε μια σκλήρυνση των θέσεων της   και την εμμονη της για λύση δύο κρατών με την Τουρκία να πατά και στο ένα και στο άλλο συνιστών κρατίδιο όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ   ΑΚΕΛ υποστηρίζουν χωρί βέβαια να το λένε δημόσια, την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ μέσω Τουρκίας ενώ είναι πρόθυμες να κάνουν και άλλες υποχωρήσεις προκειμένου να λυθεί το κυπριακό όπως το οραματίζονται η Βρετανία, οι ΗΠΑ και όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί τους σύμμαχοι μη εξαιρουμένης και της Ελλάδας.

Οι αντιπραθέσεις ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ αν διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις φαίνονται εικονικές γιατί όταν βρίσκονται σε κατ’ ιδίαν  συναντήσεις μια χαρά τα βρίσκουν στα ζητήματα ουσίας.

Εκείνο όμως που δεν έχει απαντηθεί ακόμα ούτε από τον Αντρο Κυπριανού μήτε και από τον Πρόεδρο Ανασταδιάδης  είναι: Γιατι οι  δύο πρώην προέδροι της Δημοκρατίας   Γλαύκος Κληρίδης και Δημήτρης Χριστόφιας που ήθελαν πάση θυσια να λυθεί το κυπριακό και εκαναν υποχωρήσεις από θέσεις αρχών (πολύ περισσότερο ο Κληρίδης) δεν τα κατάφεραν; Μήπως φταινε; Η’ επειδή η Τουρκία με όσες γαλυφιές και γονυκλησίες και αν της κάνουμε δεν εγκαταλείπει τους στόχους της που είναι η σταδιακή κατάληψη ολόκληρης της  Κύπρου;