Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών οι ύποπτες συναλλαγές της Danske

Υπό το μικροσκόπιο του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης τίθενται οι ύποπτες συναλλαγές ύψους €200 δισεκατομμυρίων της Danske Bank μέσω του υποκαταστήματος της στην Εσθονία.

Η Dasnke, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, ανακοίνωσε ότι «έλαβε αίτημα για πληροφορίες από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την ποινική διερεύνηση σχετικά με το υποκατάστημα της τράπεζας στην Εσθονία».imagew-2.aspx

Η τράπεζα, η οποία ήδη διόρισε προσωρινό ανώτατο εκτελεστικό αξιωματούχο τον Γέσπερ Νίλσεν στη θέση του παραιτηθέντα Τόμας Μπόργκεν, πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο των εξελίξεων οι μετοχές της τράπεζας μειώθηκαν κατά 3% σήμερα υποχωρώντας στις 160 δανέζικες κορώνες, που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από το 2015, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει το 33% της αξίας τους.

Η πλειοψηφία των λογαριασμών των ξένων πελατών στο υποκατάστημα της Danske στην Εσθονία ανήκουν είτε σε ρωσικές νομικές οντότητες είτε σε Ρώσους πολίτες, την στιγμή που η Ρωσία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Εσθονίας, οι διασυνοριακές ροές ανήλθαν στο $1 τρισεκατομμύριο μεταξύ 2008 και 2017.

Τα ενδεχόμενα εποπτικά πρόστιμα, ανάγκασαν την τράπεζα να τερματίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αφού αξιολογήσει τους κεφαλαιακούς της στόχους.

Τον περασμένο Μάιο η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Δανίας δήλωσε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του πυλώνα ΙΙ της Danske θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5 δις δανέζικες κορώνες, ενώ διέταξε την τράπεζα να επαναξιολογήσει τις ανάγκες φερεγγυότητας «με στόχο την αύξηση της πρόσθετης απαίτησης φερεγγυότητας τουλάχιστον στα €10 δις κορώνες».

Ως εκ τούτου η τράπεζα αύξησε τον δείκτη κύριων κεφαλαίων κατηγορίας 1 (CET1) στο περίπου 16% από τον στόχο του 14%-15% και τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια πέραν του 20% από τον στόχο του 19%. Στο τέλος του β` τριμήνου του 2018 το CET1 της τράπεζας ανερχόταν στο 15,9% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 21,6%.

Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του νομικού οίκου Bruun & Hjejle κατέδειξε ότι πληρωμές ύψους €200 δις μέσω του υποκαταστήματος της Danske στη Εσθονία την περίοδο 2007 – 2015 κρίθηκαν ύποπτες. Η ίδια έκθεση κατέδειξε επίσης ότι το 9% των συνολικών ροών προήλθε από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.