Για λαό της «Μακεδονίας μίλησε ο Τσαβούσογλου και ζήτησε να γίνει σεβαστό το «δημοψήφισμα»

Κάλεσε το ΝΑΤΟ και την  ΕΕ να μην υποχωρήσουν από τη συνεργασία τους με τη «Μακεδονία »λόγω των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος

 

“Πρέπει να σεβαστούμε” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι “είναι απόφαση του λαού της Μακεδονίας”.309568

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι παρακολούθησαν στενά τη διαδικασία. “‘Ήταν ένα κρίσιμο δημοψήφισμα. Στο παρελθόν είχα πάει εκ μέρους της ΟΑΣΕ ως παρατηρητής στις εκλογές στη Μακεδονία. Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι απόφαση του λαού της Μακεδονίας. Πρέπει να το σεβαστούμε. Από την άλλη δεν πρέπει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να υποχωρήσουν από τη συνεργασία τους με τη Μακεδονία λόγω των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχιστούν. Και η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στα δυτικά Βαλκάνια”, ανέφερε.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο  Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως θέλουν να τις αναζωογονήσουν, προσθέτοντας ότι και από τις χώρες της ΕΕ βλέπουν αυτή τη στάση. Ερωτηθείς για την διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν κατηγόρησαν ποτέ τον Ολλανδικό λαό, μόνο την Ολλανδική κυβέρνηση είχαν κατηγορήσει. “Τώρα όπως αντιλαμβάνεστε εκείνες οι μέρες έμειναν στο παρελθόν”.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ιστορία 400 χρόνων καλών σχέσεων. Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεροχή του δικαίου. “Πρέπει σε αυτά να υπάρξει πρόοδος”, ανέφερε

Τέλος στην ένταση με την Ολλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου σήμανε σήμανε σήμερα Τετάρτη το τέλος των διπλωματικών εντάσεων με την Ολλανδία λέγοντας ότι τα δύο κράτη επιθυμούν να προσηλωθούν στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Μετά τις επί έναν χρόνο ταραχώδεις σχέσεις του, Ολλανδία και Τουρκία φαίνονται έτοιμες να αφήσουν το παρελθόν πίσω.

«Αυτές οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν καθώς κοιτάζουμε το μέλλον. Τώρα θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ολλανδία εστιάζοντας στις θετικές πλευρές τους», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε για τις προοπτικές ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου, με εισαγωγές και εξαγωγές ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε κοινή συνέντευξη με τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα σε επίσημη επίσκεψη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν τον Μάρτιο του 2017, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στον Τσαβούσογλου να βρεθεί στη χώρα ενόψει καμπάνιας για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές.