Απειλές ΗΠΑ κατα της Ρωσίας για τις ρωσικές πυρηνικές κεφαλές

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χατσισον, ζήτησε να ανακοπεί η παραγωγή από τη Ρωσία νέων πυραύλων που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.1049360

«Είναι καιρός η Ρωσία να συμμετέχει σε μια συζήτηση που θα αφορά την Ενδιάμεση Συμφωνία για τα Πυρηνικά», τόνισε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, λέγοντας πως πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων και να σταματήσει τις παραβιάσεις.

Η Χάτσισον ειπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να παραβιάσουν τη συμφωνία του 1987, προειδοποιώντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εξαιτίας της Ρωσίας. Ο λόγος για τη συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, 1987), τη συνθήκη εξάλειψης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, που υπεγράφη το 1987 από τους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Θα υπάρξει ένα σημείο στο μέλλον στο οποίο η Αμερική θα αποφασίσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μια φάση ανάπτυξης που δεν επιτρέπεται από τη συνθήκη αυτή τη στιγμή», δήλωσε η αντιπρόσωπος. Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή των ρωσικών πυραύλων που ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στο στάδιο της παραγωγής, με αφορμή την παραβίαση της Ενδιάμεσης συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα.

«Τα αντίμετρα θα ήταν να αποσυρθούν οι πύραυλοι που κατασκευάζονται από τη Ρωσία κατά παράβαση της συνθήκης. Οπότε θα είναι τελικά ένα αντίμετρο», δήλωσε η αξιωματούχος.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για τα παραπάνω σχόλιά της, η Χάτσισον σημείωσε  ότι το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε να σπρώξει τη Ρωσία να αποσύρει τους πυραύλους που αναπτύσσει αντί να διεξάγει κάποια στρατιωτική επιχείρηση. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αν η ανάπτυξη των πυραύλων συνεχίσει μέχρι το σημείο όπου θα είναι λειτουργικοί και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

«Σε αυτό το σημείο θα εξετάζαμε τη δυνατότητα να εξουδετερώσουμε έναν πύραυλο που θα μπορούσε να χτυπήσει κάποια από τις χώρες μας στην Ευρώπη και την Αμερική στην περιοχή της Αλάσκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή αλλά προσπαθούμε να πούμε στη Ρωσία… ξέρουμε ότι έχουν παραβιάσεις τη συνθήκη και ξεκινάμε να ψάχνουμε τις δυνατότητες που μας επιτρέπει η συνθήκη για να αποτρέψουμε έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς. Έτσι, νομίζω έχουν προειδοποιηθεί», πρόσθεσε.

Μόσχα και Ουάσινγκτον εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβίαση της συνθήκης INF. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα νέα ρωσικά συστήματα πυραύλων παραβιάζουν τη συνθήκη του 1987, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στη Ρωσία να ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση.