Ρώσος αναλυτής: Η Ε.Ε.δεν ενδιαφέρεται για το δημοψήφισμα, προκαθορισμένη η ένταξη πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ

Αλ.Γκούσεφ: Ο κόμπος γύρω από τη Βοσνία θα γίνεται ολοένα και πιο στενός

 

«Είναι γελοίο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει την επιθυμία των πολιτών της πΓΔΜ», τονίζει ο ρώσος πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Γκούσεφ. Ο ίδιος επισημαίνει, 340402μεταξύ άλλων, πως «ο κόμπος γύρω από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα γίνεται όλο και πιο στενός. Θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Στην πραγματικότητα, οι χώρες της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται για το πώς ψήφισαν οι πολίτες της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα  καθώς η διαδικασία για την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωπαϊκές και στρατιωτικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προκαθορισμένη», εκτιμά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικού Σχεδιασμού στη Μόσχα, καθηγητής Αλεξάντερ Γκούσεφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. «Πολλοί ηγέτες», επισημαίνει, «που επισκέφτηκαν πρόσφατα τα Σκόπια, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το ανέφεραν.»

«Τα Σκόπια “πλημμύρισαν” με Ευρωπαίους βουλευτές, ηγέτες, και όλοι απηύθυναν κάλεσμα στην πΓΔΜ να συμμετέχει στο δημοψήφισμα και να ψηφίσει. Αλλά ουσιαστικά, το αποτέλεσμα δεν είχε καμιά σημασία για αυτούς, αφού η επακόλουθη διαδικασία φαίνεται μάλλον εποικοδομητική», σημειώνει ο κ. Γκούσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και η πλειοψηφία θα υποστηρίξει την ενσωμάτωση της πΓΔΜ στις ευρωπαϊκές δομές και το ΝΑΤΟ ως μέλος. Δεν θα υπάρξει αναστολή». «Και νομίζω ότι απλά δεν τους ένοιαζε, το οποίο ήταν εμφανές ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα, για τη γνώμη των πολιτών», συμπληρώνει.

Ο κ. Γκούσεφ υπογραμμίζει ότι «η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, υπάρχουν τρεις βαλκανικές χώρες, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η πΓΔΜ». Προβλέπει μάλιστα, πως «ο κόμπος γύρω από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα γίνεται όλο και πιο στενός. Θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η πίεση θα είναι αρκετά μεγάλη αφού επιλυθεί το ζήτημα της ένταξης της πΓΔΜ».

«Φυσικά, όταν όλοι έλεγαν ανοιχτά ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει κάπως την επιθυμία των πολιτών — είναι γελοίο». καταλήγει.

Πηγή:Sputnik gr.