Διακηρύξεις κομμάτων για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Κό μματα και οργανώσεις με διακηρύξεις  και ανακοινώσεις τους χαιρετίζουν  την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Διαβάστε εδώ  τις διακηρύξεις:

ΔΗΣΥ
«Η Κύπρος γιορτάζει τη Δευτέρα τη μέρα της Ανεξαρτησίας της, πενηνταοκτώ χρόνια μετά την απελευθέρωση από την αποικιοκρατία, κατόπιν του μνημειώδους αγώνα της ΕΟΚΑ που έγινε με σκοπό την αυτοδιάθεση και την ένωση με την Ελλάδα. Μπορεί ο σκοπός αυτός να μην επιτεύχθηκε, η Κύπρος απέκτησε το δικό του ανεξάρτητο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία.Unknown-1

Έκτοτε, ένας πολυτάραχος πολιτικός βίος, που σημαδεύτηκε από ιστορικά λάθη, διχόνοια, προδοσίες, εξωτερικές παρεμβάσεις και τη μόνιμη τουρκική επιβουλή, έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού. Ωστόσο, ο λαός μας αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα αλλά και μεγάλες θυσίες και κατόρθωσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του.

Αποτίουμε παράλληλα φόρο τιμής προς τους ηγέτες και τους αγωνιστές του έπους του 1955-59, τα όργανα της τάξης και τους εθελοντές που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963-64, αλλά και όλους όσους υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, συμβάλλοντας με τους αγώνες και τη θυσία τους στην προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 1960 και εντεύθεν, ο ανεξάρτητος βίος των Κυπρίων επέτρεψε αξιοθαύμαστη πρόοδο σε όλους τους τομείς. Μέσα από μια σωστά προσανατολισμένη και μεθοδευμένη ρεαλιστική πολιτική και μια αληθινά εμπνευσμένη διακυβέρνηση του αείμνηστου ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία αξιώθηκε να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσο ενός προγράμματος ριζικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού των πολιτειακών δομών και θεσμών που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ευέλικτο ευρωπαϊκό κράτος, φιλικό και προσβάσιμο προς όλους τους πολίτες.

Παράλληλα εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία της χώρας, η οποία έφτασε το 2013 στα όρια κυριολεκτικής χρεοκοπίας εξαιτίας σωρείας λαθών και παραλείψεων. Οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τη μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε πλήρως την ευημερούσα οικονομία μας. Ήδη έχουμε καταγράψει σημαντικά θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένη στρατηγική εργαζόμαστε να διατηρήσουμε την Κύπρο ως μια σύγχρονη, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ιδιαιτέρως σημαντική και ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μια χώρα που θα ηγηθεί της προσπάθειας για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα μέσα στο γενικότερο πλέγμα διαπεριφερειακών και γεωστρατηγικών διεθνών σχέσεων και ισορροπιών.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών της Κύπρου. Μια λειτουργική λύση που θα επανενώσει στην πράξη τον τόπο μέσα από μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων. Απαιτούμε τον τερματισμό της τουρκικής  κατοχής και την αποκατάσταση συνθηκών πραγματικής και πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας. Για το σκοπό αυτό, βλέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως το κοινό πολιτειακό κεκτημένο όλων των νομίμων πολιτών της χώρας, ανεξάρτητα από εθνικές καταβολές, θρήσκευμα, γλώσσα ή άλλα χαρακτηριστικά.

Έχουμε χρέος, αντλώντας διδάγματα από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν και παραμένοντας συνεπείς σε αρχές, να συνεχίσουμε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να διεκδικούμε τα δίκαιά μας, μέχρι να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος που θα οδηγεί στη λύση και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζουμε τις επιτυχημένες προσπάθειες που έκαναν τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε κομβικής σημασίας διμερείς επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικούς εταίρους μας.

Γιορτάζοντας την 58η επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός στέλνει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τις προσπάθειες για οικονομική πρόοδο και ευημερία όλων των Κυπρίων. Η ορθή επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας σε μια επανενωμένη, ελεύθερη κοινή πατρίδα απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.»
ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ, με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό μας σε συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση του τόπου μας.
Η ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και μαζί της, η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε το επιστέγασμα σκληρών και πολύχρονων αγώνων. Η Ανεξαρτησία της Κύπρου απάλλαξε την Κύπρο και το λαό της από την αποικιοκρατία, αλλά δυστυχώς δεν την απάλλαξε από εξαρτήσεις και δεσμεύσεις.
Η Ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν κουτσουρεμένη από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις που φρόντισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες –με τη συνεργασία των τότε κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας- να περιλάβουν στις γνωστές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.
Η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα από τη μια, των μεθοδεύσεων της Βρετανικής αποικιοκρατίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας τους στο νησί, καθώς και του ΝΑΤΟ που ήθελε την Κύπρο προσδεμένη στο άρμα του, για να μπορεί να προωθεί τα άνομα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Από την άλλη, η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυπριακής Δεξιάς, η οποία δεν επέτρεψε τη δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου ολόκληρου του λαού ενάντια στην αποικιοκρατική δύναμη και έμεινε αγκιστρωμένη στον αντικομμουνισμό της και στις ψευδαισθήσεις της.
Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής της είχε λίγους υποστηρικτές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα είδαν την ανεξαρτησία ως σκαλοπάτι προς την ένωση με την Ελλάδα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως σκαλοπάτι για τη διχοτόμηση. Με φόντο αυτό το σκηνικό, οι έξωθεν συνομωσίες και επεμβάσεις, που κυρίως επένδυσαν στον εθνικισμό και το σοβινισμό και στις δύο κυπριακές κοινότητες, βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντί να στηριχθεί, υποσκάφθηκε και πολεμήθηκε. Οι δύο κοινότητες της Κύπρου αντί να συνεργαστούν βρέθηκαν σε σύγκρουση. Αποκορύφωμα των προβλημάτων και των συνομωσιών αποτέλεσε το δίδυμο έγκλημα που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και διενεργήθηκε σε βάρος της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974: το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του Αττίλα. Έκτοτε η Κύπρος πορεύεται με ανοικτές τις πληγές της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης, οι οποίες και απειλούν το μέλλον της χώρας και του λαού μας.
Η διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας και του λαού μας, επιβάλλει τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου και του λαού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού διαμέσου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.
Πενήντα οκτώ χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σήμερα σε πολύ κρίσιμη καμπή. Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ακόμη ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού.
Αναμένοντας τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων, επιβάλλεται να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, επιβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκάθαρα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αμφισημίες, να δηλώνει την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ εδώ και καιρό έχει καθορίσει.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δοκιμαστούν όλοι για την πολιτική τους βούληση. Εκεί θα κριθεί αν και κατά πόσο τα εμπλεκόμενα μέρη, και πρωτίστως η Τουρκία, είναι έτοιμα να συνεργαστούν για επίτευξη λύσης, έτσι όπως περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για μια Κύπρο απαλλαγμένη από την κατοχή και τον εποικισμό, ενωμένη, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες διασφαλισμένες. Μια Κύπρο που θα παρέχει μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους κατοίκους της.
Τιμώντας την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το ΑΚΕΛ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την κατάκτηση της ελευθερίας της, για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της δημοκρατίας και της νομιμότητας στη χώρα μας. Τιμά και στηρίζει τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες και τους πρόσφυγες. Τιμά το λαό μας, ο οποίος αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες για τη δικαίωσή του. »

 

ΔΗΚΟ

Δεν θα επιτρέψουμε να υποσταλεί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Η ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ημέρα μνήμης και τιμής, γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν και που έδωσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959, ο οποίος προηγήθηκε της ανεξαρτησίας, γι’ αυτούς που πολέμησαν κατά της τουρκοανταρσίας που στόχευε στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτούς που αντιστάθηκαν στην προσπάθεια για κατάλυση της δημοκρατίας, γι’ αυτούς που στάθηκαν απέναντι στις τουρκικές ορδές στον προδομένο πόλεμο του 1974.
Η ίδρυση του κράτους μας, δεν ήταν το ευκταίο, αλλά ήταν μεγάλο επίτευγμα και αποδείχτηκε η ασπίδα και το δόρυ του Ελληνισμού στην Κύπρο.
Δεν είναι τυχαίο, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, η Κυπριακή Δημοκρατία υπονομεύται συνεχώς.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η Τουρκία επιδιώκει λυσσαλέα την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το προσπάθησε, είτε δια της τουρκικής ανταρσίας, είτε δια της εισβολής, είτε δια της παράνομης απόσχισης και της ίδρυσης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, αλλά απέτυχε παταγωδώς
Η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, ως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο, μέλος του ΟΗΕ και από το 2004 προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το Δημοκρατικό Κόμμα, πρώτη προτεραιότητα ήταν ανέκαθεν η προστασία της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνέχιση της ύπαρξής της και θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, η λύση του κυπριακού να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δυστυχώς, είτε λόγω ολιγωρίας, είτε λόγω αυταπάτης, είτε λόγω υποχωρητικότητας κάποιων ηγεσιών της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, επιτράπηκε η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ειδικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, έχουν καταγραφεί ενέργειες και υποχωρήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ενόψει της κινητικότητας στο κυπριακό, το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει να υποσταλεί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για χάρη δήθεν «μετεξέλιξής» της ή και για άλλες ψεύτικες υποσχέσεις.
Το χρωστάμε σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτή τη σημαία.
Το οφείλουμε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου.

ΕΔΕΚ
Η 58η επέτειος ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απότοκο των θυσιών των ηρώων και αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού – αντιαποικιακού αγώνα του 1955 – 1959 στους οποίους αποτίουμε φόρο τιμής.
Η 1η Οκτωβρίου, ως επέτειος ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, επιβάλλει εξορισμού προβληματισμό και αυτοκριτική για την πορεία αλλά και τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το 37% του εδάφους βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή λόγω της παράνομης εισβολής του 1974.
Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη μας εμπειρία, αντλώντας διδάγματα από τις ηρωικές θυσίες του λαού μας, κατανοώντας πως τέσσερις και πλέον δεκαετίες το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, αλλά και ότι εκ των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται πως η μέχρι σήμερα διαδικασία απέτυχε και περιέχει συγκλίσεις που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους, επιβάλλεται αλλαγή τακτικής.
Τακτική η οποία να επαναφέρει το κυπριακό στη σωστή του βάση, ως διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως ένα θέμα δικοινοτικής διευθέτησης. Αυτό θα το πετύχουμε αξιοποιώντας ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως εκείνο του Μαΐου του 1983, το οποίο αναφέρεται ρητώς στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπου θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος και κυρίως το θέμα:
·         της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων,
·         της κατάργησης  της συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας,
·         της αποχώρησης των εποίκων και
·         της επιστροφής των προσφύγων  (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) σε συνθήκες ασφάλειας.
Για την ΕΔΕΚ είναι αδιανόητο η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συστάθηκε και επιβίωσε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών. Γι’ αυτό δηλώνουμε πίστη στον αγώνα για μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.
Η ΕΔΕΚ τιμά την Ανεξαρτησία της Κύπρου σε εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μέσα Γειτονιάς. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Δώρος Θεοδώρου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην Υπουργός Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Συμμαχία Πολιτων 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, την ίδρυση της οποίας τιμούμε αύριο , αποτελεί την πιο μεγάλη μας κατάκτηση. Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι η  προάσπιση και η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ιστορική ευθύνη και χρέος. Το μέλλον και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού είναι ταυτισμένη με τη διαφύλαξη και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποδείχθηκε ικανή να ανατρέψει τα Τουρκικά επεκτατικά σχέδια. Η όποια προσπάθεια υποβάθμισης και υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μας βρει απέναντι της.
Η 57η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, βρίσκει το Κυπριακό σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του έχει καταγράψει δυο αδιέξοδα σε δυο διαδοχικές  Διασκέψεις. Ένα τρίτο αδιέξοδο σε  Διάσκεψη για το Κυπριακό, ενέχει τον κίνδυνο να αλλάξει εντελώς τη βάση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάτω από τον εκβιασμό της αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, να καταταγεί το Κυπριακό στα μη επιλύσιμα προβλήματα με τα οποία δεν θα ασχολείται πλέον η διεθνής κοινότητα.
Για αυτό, όσοι πραγματικά νοιάζονται και αγωνιούν για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να φροντίσουν να υπάρξει εκείνη η κατάλληλη προετοιμασία, εκείνες οι παρασκηνιακές ή διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα έτσι ώστε να καλλιεργηθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή Διάσκεψη.»

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

Το Κίνημα Αλληλεγγύη τιμά σήμερα την 58η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμέλια για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας τα έθεσε το μεγαλείο ψυχής του Κυπριακού λαού, με το οποίο κατάφερε να απαλλαχθεί από τον αποικιακό ζυγό με τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να κινδυνεύει να καταργηθεί και ο Κυπριακός Ελληνισμός να κινδυνεύει να αφανισθεί μέσω μιας κακής λύσης του Κυπριακού, και καθήκον όλων μας προς τις επόμενες γενιές είναι να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Πρέπει να αποτρέψουμε οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιβολή λύσης ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού λαού.
Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την κρατική μας υπόσταση. Το χρωστάμε στους ήρωες που διεκδίκησαν και κέρδισαν τα εθνικά μας δικαιώματα.
Η Αλληλεγγύη θα συνεχίσει να αγωνίζεται για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και για κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Κίνημα Οικολόγων

Συμπληρώνονται σήμερα 58 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη αφού το Σύνταγμα της Δημοκρατίας περιλάμβανε δυσλειτουργικές πρόνοιες που έσπειραν την διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή παρολίγον να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταστήσουν το νησί υποτελή διοίκηση σε ξένες δυνάμεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της και τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στο «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας.

Έχουμε χρέος να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί.

Έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος  θα εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης και στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών της.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών υποκλινόμαστε με δέος στην μνήμη όλων των συμπατριωτών μας που έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξασφάλιση της ειρήνης, ελευθερίας και ευνομίας στο νησί.