Οταν οι Βρετανοί είναι … «οικοδεσπότες»

Στα «δευτερεύοντα» υποβαθμίζεται το κυπριακό και εκμηδενίζονται οι πιθανότητες λύσης.

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Το σημερινό σκηνικό στο Κυπριακό επαναλαμβάνεται  φορτικά και τόσο ανούσια που δίνει την εντύπωση πως τίποτε δεν έχει αλλάξει.Ολα επαναλαμβάνονται ως ένα κακόγουστο αστείο.Μια, σε μεγένθυση αντανάκλαση του παρελθόντος. Μόνο κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών   διαφέρουν και  ένας αριθμός κομπάρσων καθότι οι παλιοί βρίσκονται ήδη σε σύνταξη ή έχουν αποδημήσει εις Κύριον και Θεός οίδεν τι άλλο μας επιφυλάσσει η επανάληψη των σεναρίων που παίζονται ως ταινίες  παλιού σινεμά, ες γην εναλίαν και διχοτομημένην Κύπρο .

Βλέπουμε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία να  «κρέμμονται» από τα «κάγκελα» προκειμένου να καλύψουν τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας , του Τσίπρα και του Κοτζιά στο περιθωριο της 73ηςΓενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να μεταδίδουν περισπούδαστα περί   κρίσιμων στιγμών στο κυπριακό και για πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν μετά την έκθεση της Λουτ τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ολα αυτά στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού «σεμιναρίου» για να πεισθούν οι ευκολόπιστοι ιθαγενείς της καθημαγμένης  Κύπρου πως έφτασε η ώρα για «διευθέτηση» του άλυτου για 50 χρόνια κυπριακού προβλήματος.

Οι γνωρίζοντες τα παίγνια στην διεθνή σκακιέρα και  τις προτεραιότητες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι πεπεισμένοι ωστόσο πως τίποτε δεν θα γίνει και πάλιν στο κυπριακό.

Οι προτεραιότητες ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται το Συριακό  και οι « ενεργειακοί δρόμοι»  από το Ιράκ  μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα της εκμετάλλευσης και διακίνησης των υδρογονανθράκων, θέτοντας ακόμα και υπο αμφισβήτηση  τις όποιες  συμφωνίες  έχουν επιτευχθεί σε τριμερές ή πολυμερές επίπεδο μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Αιγύπτου και άλλους.  Ολα είναι ρευστά και όλα κινούνται προκειμένου ΗΠΑ και Δύση να αποκλείσουν τον σημαντικό πλέον παίκτη στη Μέση Ανατολή, την Ρωσία.

Το πολιτικό φλερτ Γερμανίας προς Τουρκία και η επιχειρούμενη αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ επίσης με την Τουρκία δεν είναι τυχαία. Ακόμα και το Ισραήλ επιχειρεί εκ νέου ανοίγματα με την Αγκυρα σε επίπεδο απόλυτης μυστικότητας .

Άλλα εμείς  άλλα οι Τούρκοι

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να διακηρύσσει πως η δική μας πλευρά επιδιώκει να συνεχισθούν οι συνομιλίες απ’ εκεί που τερματίστηκαν στο Κραν Μοντανά. Αγνωστο αν ακούει ή δεν ακούει την Τουρκία η οποία έχει  ξελαρυγγισθεί κυριολεκτικά να επαναλαμβάνει πως τα πράγματα άλλαξαν και πρέπει να γινουν άλλες διαδικασίες.

Στο βάθος , βάθος ο Πρόεδρος σίγουρα θα γνωρίζει πως δεν θα υπάρξει καμιά κινητικότητα στο Κυπριακό καθότι και η Τουρκία εχει άλλες προτεραιότητες ,εξ’ου και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος ότι «η υφιστάμενη διαδικασία αλλά και το πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού είναι ξεπερασμένο». Οπως  και η επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί επίρριψης ευθυνών στην Ε/κ πλευρά   αναμασώντας το σλόγκαν πως «η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί αλλαγή του στάτους κβο».

 

Βρετανία : The voice of America

Ελάχιστη δημοσιότητα δόθηκε στην περιβόητη τριμερή των ΥΠΕΞ  των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας Τουρκίας και Βρετανίας .Το χειρότερο ωστόσο ειναι πως κανένα πολιτικό κόμμα,  ούτε και η λεγόμενη προοδευτική Αριστερά, βγήκε να καταδικάσει αυτή την  έστω άτυπη σύσκεψη ερήμην και πάλιν της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία από το 1960 είναι αναγνωρισμένο και ισότιμο μέλος του ΟΗΕ. Και είναι εδώ που υπεισέρχεται ξανά το στοιχείο της απονεύρωσης, της πλαδαρότητας και της πολιτικής μετάλλαξης των κομματικών ηγεσιών  της Κύπρου.

Η Βρετανία , ο κακός δαίμονας της Κύπρου έσπευσε να φιλοξενήσει ως «οικοδεσπότης» την τελευταία τριμερή των εγγυητριών δυναμεων  στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ .Για να μας  υπενθυμίσουν τον βρόμικο ρόλο των Βρετανών σε παλιότερες τριμερής συνόδους για την Κύπρο, κατα τις οποίες κατέθεταν διχοτομικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου.Σχέδια τα οποία ποτέ δεν έπαψαν να επανασχεδιάζουν, να επαναπροσαρμόζουν   αλλά πάντα με   κατάληξη την ικανοποίηση πρωτίστως των δικών τους συμφερόντων και των «κηδεμόνων» τους.

Μπορεί σήμερα η Βρετανία να βρίσκεται στριμωγμένη εξαιτίας του BREXIT.Με την εικόνα  μιας «ξεμαδημένης αλεπούς»,  εμφανίζεται να αντιστέκεται κατα της ηγεμονικής επικυριαρχίας της Γερμανίας στην Ευρώπη. Ωστόσο παραμένει ο πιστός ακόλουθος της πολιτικής των ΗΠΑ.Κατοχυρώνοντας από την μια τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα εξυπηρετεί από την άλλη με απόλυτη ακρίβεια την αγγλοσαξονική ιμπεριαλιστική πολιτική που καθορίζουν πλέον  οι ΗΠΑ όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και ευρύτερα στον πλανήτη.

Είναι τυχαίο άραγε που η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο πρόθυμος «αγωγός» της προπαγάνδας κατά της Ρωσίας με τους δήθεν Ρώσους πράκτορες ως ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας των  Σκριπάλ;

Την ίδια ώρα ωστόσο, τηρείται μια ένοχη σιωπή απ’ όλα σχεδόν τα ελεγχόμενα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διεθνή Μ.Μ.Ε, για τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Ουκρανία από το καθεστώς του Μινσκ το οποίο ανήλθε στην εξουσία  μετά το πραξικόπημα  το οποίο φέρεται να οργάνωσε με την εκεί πρεσβεία των ΗΠΑ, η περιβόητη πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.

Οταν η Βρετανία λοιπόν αναλαμβάνει ρόλο «οικοδεσπότη» σε μια τριμερή των εγγυητριών  χωρών για το κυπριακό ( παρεμπιπτόντως και όχι τυχαία , είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ), πρέπει να κτυπά κόκκικος συναγερμός και να κινητοποιεί τους πάντες καθότι πίσω κρύβονται οι προθέσεις  και μελλοντικοί σχεδιασμοί   για το μέλλον της Κύπρου. Καμιά όμως αντίδραση, κανένα σχόλιο, ποιό ρόλο θα παίξουν ξανά οι Βρετανοί προς όφελος των ΗΠΑ και των δικών τους, σε μια «διευθέτηση» του Κυπριακού.

 

Ο Αβ. Νεοφύτου και το «χειροφίλημα » στην Αστερόεσσα

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ βρήκε την ευκαιρία την ώρα που ο Πρόεδρος και η κυπριακή αποστολή βρίσκονται στη Νέα Υόρκη  για συμμετοχή στις εργασίες της 73ης  Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ, να μεταβεί και ο ίδιος στις ΗΠΑ με τους συμβούλους του για να εκφράσει ακόμα μια φορά «πίστην και αφοσίωσην» στην Αστερόεσσα.

Μετά τις δημόσιες δηλώσεις του πριν μερικές μέρες  πως «ανήκουμεν στη Δύση» και τις επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας, εσπευσε πως υπάκουος «μαθητής» να δώσει ξανά διαπιστευτήρια -ανκαι αχρείαστες τέτοιου είδους κωλοτούμπες -καθότι όλοι γνωρίζουν τις άριστες σχέσεις  του με τους εκάστοτε πρεσβευτές των ΗΠΑ  στη Λευκωσία.

Αλλωστε όπως γράφτηκε πολλές φορές και ουδέποτε διαψεύστηκε, είναι ενδεικτικό  το περιεχόμενο των απόρρητων εγγράφων -που διέρρευσε  το  WIKILEAKS –για αναφορές   πρώην Αμερικανών πρεσβευτών σε Κύπρο για συναντήσεις και επαφές  και η καταγραφή  συνομιλιών με Αβ.Νεοφύτου και Ν.Αναστασιάδη.

Οι επιπτώσεις στο Κυπριακό

Στην ανατολική Μεσόγειο έχει συγκεντρωθεί μία εξαιρετικά μεγάλη δύναμη πυρός με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και με εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων αλλά και περιφερειακών με επίκεντρο τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία.

Πέραν αυτού βρίσκεται σε   εξέλιξη ένας άτυπος διάλογος   μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ τόσο για τη μελλοντική διευθέτηση του συριακού ζητήματος όσο και για μια ενδεχόμενη  χάραξη νέων χαρτών στην Εγγύς Ανατολή, αλλά και εκείνου του διαλόγου που έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον σε ανεπίσημο επίπεδο. Ο άτυπος αυτός διάλογος αφορά στη διευθέτηση ζητημάτων στα δυτικά Βαλκάνια, στην Ουκρανία και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή που απασχολούν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Φημολογείται ότι αυτήν τη δυναμική του ανεπισήμου διαλόγου την«οργάνωσε» ο  βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας  γνωστός και ως « σφαγέας της Κύπρου» Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος αντελήφθη το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι διεθνείς σχέσεις το τελευταίο διάστημα.

Η ανάγκη να τεθούν επί τάπητος αυτήν τη στιγμή οι προοπτικές επίλυσης του συριακού ζητήματος σε ένα ορατό χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες , με τη διασφάλιση των ζωνών ασφαλείας που αφορούν την κυβέρνηση Άσαντ κατ’ αρχήν, τις ρωσικές βάσεις στη Συρία, το ζήτημα ασφαλείας του Ισραήλ και την ασφάλεια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και δικτύων μεταφοράς ενέργειας από το Ιράκ μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως κυριαρχεί στρατηγικά στις ηγεσίες της Δύσης αλλά και στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους-πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε όλη αυτήν την περιοχή.

Αυτή η προτεραιότητα  υποβαθμίζει την προώθηση του Κυπριακού υποβιβάζοντας το στα δευτερεύοντα και φαίνεται να εκμηδενίζει τις πιθανότητες επίλυσης του στην παρούσα φάση.

Ακόμα και οι σχεδιασμοί   τόσο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, όσο και μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου πως θα πρέπει να κατασκευαστεί άμεσα ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed από την ανατολική Μεσόγειο στην Κρήτη δεν αποκλείεται  να αλλάξουν. Ή στην χειρότερη περίπτωση  να ανατραπούν, προκαλώντας νέες απογοητεύσεις και νευρικούς κλονισμούς σε όσους έχουν την πολιτική αφέλεια να πιστεύουν  πως η σωτηρία μας θα προέλθει από τα γεράκια του ιμπεριαλισμού  .