Σε ειδικό δικαστήριο παραπέμπεται o πρώην ΥΠΟΙΚ Ελλάδας για την υπόθεση «Λίστα Λαγκάρντ»

Διέγραψε από τη λίστα τους συγγενείς του για να μην υποβληθούν σε φορολογικό έλεγχο

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον Ειδικού Δικαστήριο, όπου θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, στην υπόθεση γνωστή ως η «Λίστα Λαγκάρντ».ÐÁÐÁÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕ Ã - ÐÁÑÁÐÏÌÐÇ ÓÔÏ ÅÉÄÉÊÏ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÏ

Το δικαστικό συμβουλίου του Αρείου Πάγου, που εξέδωσε το σχετικό βούλευμα με ψήφους 4-1, απαλλάσσει τον κ. Παπακωνσταντίνου, που ήταν ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών το 2010 όταν η Ελλάδα, στα όρια της χρεοκοπίας, μπήκε σε μηχανισμό στήριξης, από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Επίσης, εκρίθη ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας τρεις συγγενείς του, στην επίμαχη λίστα, που είχαν όμως αφαιρεθεί.

Ένας από τους 4 δικαστικούς του Αρείου Πάγου που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι και ο αντιεισαγγελέας κ. Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος στην εισήγησή του είχε επισημάνει ότι «από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ, ενώ δεν διέταξε φορολογικό έλεγχο για τα συγγενικά του πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο».

Είναι η δεύτερη φορά από την περιβόητη «Υπόθεση Κοσκωτά» το 1989 που πρώην Υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, που αρνήθηκε να παραστεί στη δίκη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα με «κεντρικό πρόσωπο» εκείνο του τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά, ήταν και οι Υπουργοί Μένιος Κουτσόγιωργας, που πέθανε ενώ διεξαγόταν η δίκη, Δημήτρης Τσοβόλας, Γεώργιος Πέτσος και Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν Υπουργός Οικονομικών το 2010 όταν του μεταβιβάστηκε από την τότε ομόλογό του της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατάλογος Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, που είχε περιέλθει σε αυτήν μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας της.

Η λίστα παραδόθηκε σε ψηφιακή μορφή, CD, και περιείχε 2000 αρχεία Excel με αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων που είχαν βγάλει χρήματά τους στο εξωτερικό λίγα ή περισσότερα χρόνια πριν. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό από τους λογαριασμούς που αναφέρονται στη λίστα είναι περί τα 1,5 δις ευρώ.

Όταν αποκαλύφθηκε τότε η πιθανή εμπλοκή του Υπουργού Οικονομικών, με την απάλειψη ονομάτων οικείων του προσώπων από τη Λίστα Λαγκάρντ, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ το οποίο πλέον είχε περιέλθει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, που τον διαδέχτηκε και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το 2013, αλλά και στην προανακριτική εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που με ισχυρή πλειοψηφία τελικά ψήφισε υπέρ της παραπομπής του, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι προέβη ο ίδιος σε οποιαδήποτε επεξεργασία ή και αλλοίωση του περιεχομένου της Λίστας Λαγκάρντ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, 53 ετών, είναι γιος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 91 ετών, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο .