Και το Κυπριακό στα θέματα που συζήτησαν Κοτζιάς – Τσαβούσογλου

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στη Σμύρνη, στα εγκαίνια του γενικού προξενείουkotzias-cavusoglu-630_0της Ελλάδας στο ανακαινισμένο κτίριο Καπετανάκη.

«Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου προξενείου» και μάλιστα «να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε», ήταν τα πρώτα λόγια στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών προσδιορισμών, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών που συνδέονται και από 5.000 κοινές λέξεις.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε στη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες επισημαίνοντας ότι συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων τους. «Όπως λέει και ο Νίκος, διερχόμαστε περιόδων τρικυμίας και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας το διάλογο και την καλή συνεργασία, επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου», σημείωσε.

«Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στηρίζοντας σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», είπε επίσης.

Εξέφρασε, δε, τη βούληση να ενισχυθούν οι υπάρχοντες δεσμοί «με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα», όπως είπε, κάνοντας αναφορά στην καθυστέρηση που έχει διαπιστωθεί στη θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, αλλά και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα αρχύτερα, όπως και η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης.

Δεν έλειψαν οι αιχμές

Αναφερόμενος στη φιλοξενία αφενός υπό την έννοια της ιδιαίτερης ευθύνης της χώρας του να προστατεύει το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία, αφετέρου «στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών όπου η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση», ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον Έλληνα ομόλογό του: «Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι που χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικοπηματίες ή τρομοκράτες».

Άμεση ήταν και η απάντηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ευχαριστώντας τον κ. Τσαβούσογλου και την Τουρκία για τη φιλοξενία που δίνει στους διπλωμάτες μας, τόνισε: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του δικαίου και του διεθνούς δικαίου. Σ’ αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής οι δύο υπουργοί περπάτησαν στην παραλία της πόλης, όπου έτυχαν ζεστής υποδοχής από απλούς πολίτες με τους οποίους συνομίλησαν, πριν από το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Τούρκος υπ.Εξ. στον κ. Κοτζιά.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχαν στη Σμύρνη και που διήρκεσε μιάμιση ώρα. Το γεύμα έγινε σε γνωστό εστιατόριο στην προκυμαία της πόλης κοντά στο ελληνικό προξενείο.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πώς θα οργανωθεί εφεξής η συζήτηση στο Κυπριακό κατά το προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας Υπουργός θα έχει συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσις τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, όπως Συρία, Κόσοβο και Σερβία.

Η Ν.Δ θέτει ερωτήματα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από τρεις ημέρες ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, ζήτησε διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς όρους και έναρξη υψηλόβαθμων επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας σε όλο το εύρος των αξιώσεών της. Στα όσα προκλητικά είπε, καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, παρά μόνον η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης.

Σήμερα, ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, ανταποκρινόμενος στο αίτημα Τσαβούσογλου έσπευσε να μεταβεί στη Σμύρνη για να συναντήσει τον ομόλογό του, ο οποίος συνέχισε τις αντιπαραγωγικές δηλώσεις.

Προκύπτουν συνεπώς δύο θεμελιώδη ερωτήματα:

1. Έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την έναρξη διαλόγου χωρίς όρους; Έχει παραιτηθεί, δηλαδή, από την πάγια ελληνική θέση ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί βάση οποιαδήποτε συζήτησης;

2. Έχει αποδεχθεί να συζητήσει τουρκικές αξιώσεις που η Ελλάδα παγίως απέρριπτε ως παντελώς ανυπόστατες;»