Με δικαιλογητικό την Τύμπου, η HERMES παρακράτησε οφειλές προς το κράτος €27 εκ.!

 

Ενδεχομένως να δόθηκαν ως επιδοτήσεις προς

Ryanair και άλλους ανταγωνιστές των ΚΑ

Την ίδια ώρα που η Εταιρεία HERMES AIRPORTS λειτουργεί μονοπωλιακά και έχει υπό την διαχείριση της και τα δύο μοναδικά αεροδρόμια της Κύπρου- Λάρνακας και Πάφου- εντελώς αυθαίρετα και στα μουλωχτά παρακρατούσε από το 2006 μέχρι το 2012 ποσό €27 εκ. που ήταν οφειλή της προς το κράτος, με την δικαιολογία ότι λειτουργεί παράνομα το Αεροδρόμιο της Τύμπου και ως εκ τούτου υφίσταται απώλεια επιβατών.larnaca-airport2-300x178

Η είδηση αυτή έσκασε σαν βόμβα σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής κατά την οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε ο διορισμός και η παραίτηση του τέως Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας Μάκη Κωνσταντινίδη και η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που υπήρχε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου το ΔΣ των ΚΑ. Οι βουλευτές ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις και απίτησαν παράλληλα να συζητηθεί ξανά και πολύ σύντομα το όλο θέμα στην Επιτροπή. Ειδικότερα θα   εξεταστούν οι παράμετροι που οδηγούν σε αυτή την απαίτηση όπως και η  διαχείριση της Hermes με την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αερολιμένων στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την HERMES AIRPORTS το κράτος της Κύπρου θα έπρεπε να εισπτράττει το ένα τρίτο των εσόδων από τη λειτουργία των δύο αεροδρομίων. Ωστόσο, φαίνεται να έχει υπάρξει πρόβλημα στην διοχέτευση των ακριβών ποσών καθότι η διαχειρίστρια εταιρεία με διάφορες προφάσεις απέκοπτε αυθαίρετα χρήματα που υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κατατίθεντο στο δημόσιο κορβανά. Θα πρέπει να εξεταστεί και ποιοι είχαν την ευθύνη από πλευράς κράτους να εισπράττουν αυτά τα ποσά. Οικονομικοί παράγοντες δήλωσαν στην e-shocknews ότι πιθανόν το ποσό αυτό η Hermes να το χρησιμοποιούσε για επιδότηση αεροπορικών εταιρειών όπως η Ryanair που όπως είναι γνωστό της πρόσφεραν 25 ευρώ ανα επιβάτη αναπτήση, για να ανταγωνίζεται σε τελευταία ανάλυση, αθέμιτα τις Κυπριακές Αερτογραμμές.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Hermes παρακράτησε από τις οφειλές της προς το κράτος για τα έτη από το 2006 μέχρι το 2012, €27 εκατομμύρια για την απώλεια επιβατών από τη λειτουργία του παρανόμου αεροδρομίου της Τύμπου, είπε πως “έχουν λεχθεί πράγματα που το άκουσμα τους και μόνο συγκλονίζει”.Πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα τεθεί πολύ σύντομα για συζήτηση στην Επιτροπή.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ ο βουλευτής κ. Δαμιανού κληθείς επίσης να σχολιάσει το γεγονός ότι η Hermes παρακράτησε από τις οφειλές της προς το κράτος για τα έτη από το 2006 μέχρι το 2012, €27 εκατομμύρια για την απώλεια επιβατών από τη λειτουργία του παρανόμου αεροδρομίου της Τύμπου είπε ότι πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τις συμφωνίες που έγιναν πρέπει να τεθούν ξανά ενώπιον της πολιτείας και να εξεταστούν εκ νέου.

“Ασφαλώς αυτό, ούτε ακούγεται, ούτε είναι καλό και πρέπει να το ξαναδούμε”, ανέφερε.Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ προβληματίζεται και απαιτεί να ξεκαθαριστεί η αναφορά ότι η Hermes επιδοτείται με 27 εκατομμύρια γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Ο κ. Προκοπίου είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε ως επιβάλλεται να βρεθεί σχέδιο επιβίωσης των ΚΑ, για εθνικούς λόγους αφού χρειαζόμαστε εθνικό αερομεταφορέα.
“Γνωρίζουμε ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, που εφαρμόζει αμφισβητούμενα μέτρα ασφάλειας αφού δεν είναι αναγνωρισμένο, εξυπηρετεί κάποιες τουρκικές αερογραμμές να διακινούν περισσότερους επιβάτες από τις δικές μας αερογραμμές”, πρόσθεσε και ανέφερε ότι οι ΚΑ πρέπει να διατηρηθούν για οικονομικούς λόγους, αφού η Κύπρος επενδύει στην τουριστική βιομηχανία.