Βραβεύτηκαν απόδημοι για την εξαίρετη προσφορά τους στην Κύπρο


Την δασκάλα Αντρια Ζαφειράκου, τον ιδιοκτήτη εστιατορίου imagew-5.aspxΑνδρέα Μαυρομμάτη και τον επιστήμονα Κύπρο Νικολαϊδη βράβευσε το βράδυ της Πέμπτης σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με το βραβείο «Εξαίρετης Προσφοράς» που καθιερώθηκε να δίνεται σε προσωπικότητες της κυπριακής ομογένειας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος σημείωσε πως αναμφίβολα, η διεθνώς αναγνωρισμένη και διακεκριμένη προσφορά του Κύπρου Νικολαΐδη στον τομέα της ιατρικής, του Ανδρέα Μαυρομμάτη στον τομέα της εστίασης και της Άντριας Ζαφειράκου στον τομέα της εκπαίδευσης, τιμά την πατρίδα μας και αναβαθμίζει το κύρος της ομογένειας.

“Κύπρο Νικολαΐδη, Ανδρέα Μαυρομμάτη, Άντρια Ζαφειράκου, η σημερινή τιμή στο πρόσωπο σας εκφράζει την περηφάνια, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού και εμένα προσωπικά, για τη σπουδαία παραδειγματική προσφορά σας, η οποία δεν περιορίζεται στα στενά όρια της χώρας που ζείτε αλλά αντανακλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, το ευρύτερο διεθνές κοινωνικό σύνολο“, ανέφερε ο Πρόεδρος , απευθυνόμενος στους τιμώμενους.

Σημείωσε πως η προσφορά των τριών τιμωμένων είναι καλά γνωστή και απευθυνόμενος σε αυτούς είπε πως “σε όλη τη δημιουργική πορεία της ζωής σας σε χώρες διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας, φέροντας ως τίτλο τιμής την καταγωγή σας και έχοντας σημείο αναφοράς την πατρίδα μας, κατορθώσατε να διατηρήσετε και να κρατήσετε ζωντανή τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας. Παράλληλα, επιτύχατε να αναδειχθείτε στους σπουδαιότερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όλοι οι απόδημοι με την γνήσια και άδολη φιλοπατρία τους συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού οργανωμένου δικτύου που λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που ζείτε και την Κύπρο μας.

Μέσα από τη δράση σας, πρόσθεσε, καταξιωθήκατε ως πρωτοπόροι του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας,  να αναδείξετε το κυπριακό πρόβλημα, να συγκινήσετε, να διεγείρετε, να προκαλέσετε προσωπικότητες στις χώρες που ζείτε έτσι ώστε να γίνει η προσπάθεια και ο αγώνας μας ακόμα πιο αποτελεσματικός, έστω και αν δεν έχουμε οδηγηθεί ακόμα προς το ποθητό τέρμα που δεν είναι άλλο από την επανένωση, την απελευθέρωση, την απαλλαγή της χώρας από κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι φέτος 120 νέοι της διασποράς συμμετέχουν στα συνέδρια των αποδήμων σημειώνοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν οι διάδοχες γενεές που δεν έζησαν, δεν μεγάλωσαν, δεν βίωσαν τα της Κύπρου και όμως υπερασπίζονται εξίσου δυναμικά την υπόθεση της πατρίδας και φροντίζουν μέσα από τις δράσεις τους να διατηρούν τις παραδόσεις, τη θρησκεία, την παιδεία, τη γλώσσα μας.

“Υποχρέωση δική μας είναι να δούμε ως Πολιτεία πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουμε ώστε να μη χαθεί η γλώσσα που μας συνδέει, η ελληνική γλώσσα.Είναι πράγματι ξεχωριστή συγκίνηση να παρακολουθεί κανείς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι νέοι απόδημοι, στους οποίους εναποθέτουμε και τις ελπίδες μας, για τη συνέχιση του μέχρι τώρα δικού σας σημαντικού έργου, αναφορικά με την πρόοδο της ομογένειας και κυρίως για την προβολή και την υπεράσπιση του κυπριακού ζητήματος”, ανέφερε.

Εξάλλου σε χαιρετισμό ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι η τελετή είναι μεστή μηνυμάτων  και έμφορτη πλούσιων συναισθημάτων ελπίδας πίστης και αισιοδοξίας για το αύριο, “αφού αναδεικνύεται η ωραία πραγματικότητα ότι νέοι άνθρωποι με οδηγό και πυξίδα τους τις αξίες που πρεσβεύουμε, δίδουν νέα πνοή και δύναμη στις παραδόσεις μας και είναι σε θέση να πάρουν τη σκυτάλη για το αύριο”.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι πρόκειται για καταξιωμένους απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι μέσα από την προσωπική και πολυετή δράση τους στο εξωτερικό, έχουν εργαστεί ακούραστα, με επιμονή και αποφασιστικότητα.