Αντιδράσεις Τουρκίας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε  ομόφωνα χθες το ψήφισμα 2430 ανανεώνοντας για ακόμη 6 μήνες τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.imagew-4.aspx

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ότι πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ επέδωσε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Σουηδίας – η οποία ασκεί την προεδρία του Σώματος για αυτό το μήνα – την επιστολή συγκατάθεσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας – ως φιλοξενούσας χώρας – για την ανανέωση της εντολή της Δύναμης.

Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τους όρους εντολής της Δύναμης, όπως καθορίζονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964 και επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, ειδικότερα τα ψηφίσματα 1179 του 1998 και 1251 του 1999, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να αποκαταστήσουν το στάτους κβο στα Στροβίλια.

Περαιτέρω, χαιρετίζει τον διορισμό της Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ κας. Jane Holl Lute, και καλεί τις δύο πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση, να εμπλακούν με εποικοδομητικό πνεύμα στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να τις αξιοποιήσουν για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων,

Καλεί, επίσης, όπως αποφευχθούν ενέργειες, οι οποίες δυνατόν να επιφέρουν ζημιά στις προοπτικές επιτυχίας της προσπάθειας.

Σύμφωνα με τη διατακτική παράγραφο 16, το ψήφισμα καλεί τον ΓΓ να υποβάλει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, Έκθεση Καλών Υπηρεσιών σχετικά με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της κας.  Holl Lute.

Επιπρόσθετα, το ψήφισμα καλεί όπως υπάρξει ανταπόκριση στην έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για πρόσβαση σε αρχειακό υλικό σχετικά με χώρους ταφής αγνοουμένων, δεδομένης της ανάγκης επιτάχυνσης των εργασιών της Επιτροπής.

Περιλαμβάνει, επίσης, αναφορές σε θέματα των Τεχνικών Επιτροπών, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και καλεί για ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας για ενδυνάμωση της υποστήριξης προς την πολιτική διαδικασία, ενώ κάνει αναφορά και σε όλες τις πρωτοβουλίες διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Διαλόγου ανάμεσα στους Θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου.

 

 

Αντιδράσεις Τουρκίας

 

Οι διατυπώσεις στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προδικάζουν το αποτέλεσμα των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες απόψεις δεν συμβάλουν στη διευθέτηση του Κυπριακού. Επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη πως ο διορισμός της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ δεν σημαίνει νέα έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “υιοθετήθηκε στις 26 Ιουλίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για την ανανέωση θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην (UNFICYP) για άλλους 6 μήνες”. “Δυστυχώς, οι διατυπώσεις με τις οποίες προδικάζεται ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στο μέλλον για το Κυπριακό διατηρήθηκαν και σε αυτό το ψήφισμα, όπως και στα 2 προηγούμενα ψηφίσματα για την UNFICYP, το υπ’ αριθμόν 2369 ψήφισμα με ημερ. 27 Ιουλίου 2017 και το ψήφισμα 2398 με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2018”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “για την Τουρκία δεν έχουν κανένα νόημα αυτές οι διατυπώσεις που περιέχονται στο πρόσφατο ψήφισμα της 26ης Ιουλίου για την παράταση της θητείας της UNFICYP, και οι οποίες προδικάζουν το αποτέλεσμα των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. και το πιθανό μελλοντικό σχήμα των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι απόψεις δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι “μετά το πέρας της Διάσκεψης για το Κυπριακό στις 7 Ιουλίου 2017 χωρίς αποτέλεσμα και το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το κλείσιμο της Διάσκεψης χωρίς να υπάρξει συμφωνία και κάλεσε τα μέρη, ειδικά τους δύο ηγέτες στο νησί, να μελετήσουν σοβαρά το αποτέλεσμα και τις ενδεχόμενες κινήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Η Τουρκία εδώ κι ένα χρόνο εξετάζει με ευρεία προοπτική και από κοινού με την τ/κ πλευρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα”.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ προστίθεται ότι: “Με αφορμή αυτό, όταν δώσαμε την έγκρισή μας για τον διορισμό (της νέας ειδικής αντιπροσώπου) από τον ΓΓ του ΟΗΕ για επαφές με τις δύο πλευρές και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις για διερεύνηση του εδάφους στη διαδικασία της αξιολόγησης, η Τουρκία κατέθεσε την άποψή της στα ΗΕ ότι αυτός ο προσωρινός διορισμός δεν  συνεπάγεται νέα έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες τελείωσαν το 2017. Και αυτή η άποψη καταγράφηκε από τα ΗΕ”.

“Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να είναι επιτυχής στο επερχόμενο μέλλον, μόνο αν βασίζεται στις σύγχρονες πραγματικότητες στο νησί και στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις εδώ και μισό αιώνα ή αν σκοπεύουν σε κατάλληλες προσδοκίες και αποτελέσματα”, καταλήγει η ανακοίνωση.