Φονικές πυρκαγιές :Εντοπίστηκαν ευρήματα εμπρησμού

Στους 83 τα θύματα των πυρκαγιών

 

Σοβαρές ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια και συγκεκριμένα εμπρησμό που προκάλεσε την πυρκαγιά στο μέτωπο της Κινέτας έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

imagew-3.aspx

Παράλληλα, ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι αντίστοιχα ευρήματα υπάρχουν και για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και κατέληξε στο Μάτι, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει ανακριτικές έρευνες και για αυτό τον λόγο δεν ήθελε να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ακολουθείται η εντολή του πρωθυπουργού για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και για αυτό το λόγο έχει ήδη συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Αρχηγοί της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Διαστήματος, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τόσο τα ευρήματα από τους δορυφόρους όσο και τα υπηρεσιακά σχέδια που ακολουθήθηκαν κατά το ξέσπασμα των πυρκαγιών.  Τόσο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράμμισαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες και ότι είναι αρκετά ύποπτο το γεγονός των παράλληλων και τόσο κοντά μεταξύ τους μετώπων πυρκαγιών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστούν όλα τα ευρήματα στην Εισαγγελία Αθηνών.
Σε σχετικές ερωτήσεις τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και ο αρχηγός της Ελληνικής Πυροσβεστικής σημείωσαν ότι δεν έχουν γίνει επιχειρησιακά λάθη ενώ ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι έχει ήδη θέσει την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

Η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή

Αν και δεν εντόπισε σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, για λόγους συνειδησιακούς -όπως υπογράμμισε- την επομένη της τραγωδίας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν την έκανε δεκτή, επισημαίνοντάς του ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα λάθη ή ολιγωρίες, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι επιχειρησιακά δεν έγιναν μεγάλα λάθη και γενικά έγιναν σωστές ενέργειες που απέτρεψαν μεγαλύτερες απώλειες. Ο ίδιος μίλησε για επιχείρηση σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (με 10 και 11 μποφόρ) που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν σε χερσαίο χώρο.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για εμπρησμό και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα. Έγινε, δε, εκ νέου επίκληση του επιχειρήματος των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής (στον πλανήτη).

«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» επισήμανε.

«Το να ψάχνουμε λάθη σε επιχειρήσεις με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες… δεν υπάρχει ενέργεια χωρίς λάθη, θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε για λάθη» είπε ο κ. Τόσκας, αλλά στη συνέχεια κανείς εκ των αρμοδίων και συμμετεχόντων στη συνέντευξη Τύπου δεν εντόπισε κάποιο λάθος ή ολιγωρία στη διαχείριση της κρίσης.

«Για λόγους συνειδησιακούς προσπαθώ να βρω ποια λάθη έγιναν, ποιες ευθύνες έχουμε. Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «οι απώλειες είναι μεγάλες και πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μειώσουμε τις απώλειες και αν σβήσουμε επιτέλους αυτές τις φωτιές».

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Τόσκας φαίνεται ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να ομολογήσει ότι «για λόγους συνειδησιακούς και όχι για λάθη που έγιναν» υπέβαλε την παραίτηση του την επομένη της τραγωδίας, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό -κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι έχει κάποιου είδους ευθύνη για την τραγωδία…

Αναφορικά με το αν δόθηκε εγκαίρως εντολή εκκένωσης της περιοχής στο Μάτι, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, που ήταν ο κεντρικός διαχειριστής της επιχείρησης, υποστήριξε ότι οι Αρχές είχαν αφήσει ελεύθερη την έξοδο από την περιοχή και παράλληλα έκλεισε όλες τις εισόδους προκειμένου να μην εισέλθουν οδηγοί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού παραθεριστών που βρίσκονταν στην περιοχή αλλά και των στενών δρόμων που υπάρχουν, δημιουργήθηκε συνωστισμός που δεν επέτρεπε την γρήγορη έξοδο των οδηγών.

Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, αυτή τη στιγμή φτάνει επισήμως τους 83 ενώ συνεχίζονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας οι ταυτοποιήσεις σορών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πιθανότατα το Σάββατο. Παράλληλα, συνεχίζονται στις περιοχές των πυρκαγιών αλλά και στη θάλασσα οι έρευνες για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

 

 

Επισημάνθηκε, δε, ότι οι εστίες της φωτιάς, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανατολική Αττική, η πρώτη εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στις 16:49 στην περιοχή του Νταού Πεντέλης και σε λιγότερο από 1,5 ώρα έφθασε στη λεωφ. Μαραθώνος. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής επισήμανε ότι η ένταση του ανέμου εκείνη την ώρα έφθανε τα 120 χλμ την ώρα και υπογράμμισε ότι ήταν μια «καταστροφική πυρκαγιά».

«Ήταν αδύνατο να σταματήσουμε τη φωτιά υπό τις συνθήκες» τόνισε και επισήμανε ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό».