Mε κυρώσεις απειλεί την Τουρκία ο Τραμπ

 

Με πολύ σοβαρές κυρώσεις απείλησε την Τουρκία ο Αμερικανός Πρόεδρος.imagew.aspx

Ο Ντόναλντ Τράμπ, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, ανέφερε ότι θα επιβάλει μεγάλες κυρώσεις στην  Τουρκία για το θέμα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο Τραμπ κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον πάστορα.

Ο Μπράνσον, πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Τουρκία περισσότερο από δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε την ομάδα στην οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 σε βάρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η υπόθεσή του έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Απάντηση Τσαβούσογλου

Η Άγκυρα δεν ανέχεται απειλές απάντησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του στο τουίτερ: “Κανένας να μην υπαγορεύει στην Τουρκία, δεν ανεχόμαστε τις απειλές. Οι κανόνες δικαίου ισχύουν για όλους χωρίς καμία εξαίρεση”.

Ιμπραχίμ Καλίν 

Οι ΗΠΑ με απειλές εναντίον της Τουρκίας δεν μπορούν να πάρουν αποτέλεσμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν απαντώντας στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι η απειλητική γλώσσα στις δηλώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας που είναι χώρα σύμμαχός τους δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. “Οι ΗΠΑ που μέχρι σήμερα δεν έκαναν κανένα βήμα στο θέμα των γκιουλενιστών πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πάρουν αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ως πρόφαση ένα θέμα που είναι της αρμοδιότητας της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης”, ανέφερε. Κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην εποικοδομητική τους συμπεριφορά επαναθεωρώντας το συντομότερο τη στάση τους χωρίς να βλάψουν περαιτέρω τα δικά τους συμφέροντας και τις σχέσεις συμμαχίας τους με την Τουρκία.

Και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην Τουρκία ούτε να την απειλεί. “Είναι απαράδεκτη η χρήση απειλητικής γλώσσας εναντίον της Τουρκίας”, δήλωσε ο κ. Ακσόι. Υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έδειξε την αναγκαία πολιτική βούληση για την βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ κάνοντας μάλιστα και περισσότερα από όσα της αναλογούσαν. “Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τα απειλητικά μηνύματα που αγνοούν τις σχέσεις συμμαχίας και φιλίας μεταξύ των χωρών μας”, αναφέρει ενώ για την υπόθεση του πάστορα είπε ότι την αρμοδιότητα έχει η τουρκική δικαιοσύνη.