Τραγωδία στην Ελλάδα: Τους 80 έφτασαν οι νεκροί

 

Τους 80 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Ραφήνα, το Μάτι και το Νέο Βουτζά, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτοκίνητο καμένο από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη και επεκτάθηκε και σε κατοικημένη περιοχή, στην Κινέτα Αττικής, Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Στην φωτιά επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις με 25 οχήματα και 60 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Στον αριθμό των νεκρών προστέθηκε ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με εκτεταμένα εγκαύματα.

Επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και άτομα των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι’ αυτό τις αρμόδιες αρχές.

Την ίδια ώρα φόβους εκφράζουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι ο αριθμός των νεκρών θα υπερβεί τους 100.

Καμένες εκτάσεις και σπίτια στο Μάτι , Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Νέου Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι οι αγνοούμενοι πρέπει να δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό 199.

Εν των μεταξύ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δέκα άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός των νοσηλευομένων τραυματιών ανέρχεται στους 71, ενώ 11 παιδιά που βρίσκονται στα Νοσοκομεία Παίδων, αναμένεται εντός της ημέρας τα περισσότερα να λάβουν εξιτήριο.

Τα μέτωπα της φωτιάς ανά την Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα πύρινα μέτωπα στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαμορφώνεται ως εξής:

  • στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 6 Ε/Π και 4 Α/Φ,
  • στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής λαμβάνουν μέρος 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και 1 Ε/Π,

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης και στο Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων.

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο καθώς και 2 A/Φ από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η αγωνία για την ανεύρεση των αγνοουμένων, ο αριθμός των οποίων παραμένει απροσδιόριστος.
164 ενήλικες και 23 παιδιά παραμένουν σε νοσηλεία σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής ανάμεσα στον αριθμό των αγνοουμένων πιθανότατα βρίσκονται και άτομα που έχασαν τη ζωή τους, αλλά δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.  Η διαδικασία της ταυτοποίησης θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μέρες.

Εν τω μεταξύ, νέα αναζωπύρωση παρουσιάστηκε στο πύρινο μέτωπο του Νέου Βουτζά, στην Ανατολική Αττική, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται επί ποδός.

Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα, καθώς επί τόπου έσπευσε ένα ελικόπτερο, το οποίο πραγματοποίησε ρίψη νερού.