Ελλάδα:Βιβλική καταστροφή με ανθρώπινες απώλειες

Για «εθνική τραγωδία» και «βιβλική καταστροφή με ανθρώπινες απώλειες» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Π.Σκουρλέτης.Μλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι : Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το διαρκές σοκ και να διαχειριστούμε την κατάσταση».fotia-630

Αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος της καταστροφής, που ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί όταν έπεσε η νύχτα.

Σκοτεινός είναι ο αττικός ουρανός από τα αποκαΐδια, τη σκόνη από τις κατεστραμμένες περιουσίες, τα καμένα δάση κι αγροκτήματα, σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη και τα σύννεφα.

«Το έργο που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η αναγνώριση των θυμάτων από τα μέλη των οικογενειών τους» δήλωσε το πρωί ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, που ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πιθανό να αυξηθεί, καθώς μέχρι στιγμής ελέγχθηκαν τα πιο κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Στους 50 τα θύματα μέχρι στιγμής

Ο δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου επιβεβαίωσε την είδησηrafina-fotia-630_0 που μετέδωσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για 26 νεκρούς στην Αργυρά Ακτή στο «Μάτι» ενω πληροφορίες ανεβάζουν τους νεκρούς στους 50.

Σκηνές σοκ μεταδίδει από το σημείο της τραγωδίας ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ:

«Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες».

Ενισχύσεις από την Κύπρο

Αναχώρησε  αποστολή από την Κύπρο για την Αθήνα για να συνδράμει στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών.

Η αποστολή αποτελείται από 60 μέλη πυρόσβεσης, 20 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 20 δασοπυροσβέστες και 20 μέλη της πολιτικής Άμυνας και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα

photo-twitter

Το γύρο του κόσμου κάνει η πιο πάνω φωτογραφία με πανικόβλητους πολίτες να τρέχουν στην θάλασσα για να σωθούν

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που προσπάθησαν να σώσουν τις ζωές τους πέφτοντας στη θάλασσα.

Σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο μετατράπηκε το λιμάνι της Ραφήνας, όπου επιζώντες έβγαιναν από εννέα περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής, δύο στρατιωτικά, ενώ δεκάδες ιδιωτικά κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν.

«Ευτυχώς η θάλασσα ήταν εκεί και πήγαμε στη θάλασσα, γιατί οι φλόγες μάς κυνηγούσαν μέχρι το νερό, έκαψαν τις πλάτες μας και βουτήξαμε στο νερό… Είπα, Θεέ μου, πρέπει να τρέξουμε για να σωθούμε» δήλωσε στο BBC ένας άνδρας από το Μάτι.

«Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα. Αισθάνομαι τυχερή που είμαι ζωντανή» είπε άλλη κάτοικος και σημείωσε ότι «το Μάτι δεν υπάρχει πια».

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ακόμη 26 νεκροί σε χωράφι

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος, μετέδωσε στην ΕΡΤ την πληροφορία ότι κλιμάκιο από την Πάτρα εντόπισε 26 νεκρούς σε χωράφι στο Μάτι.

Την πληροφορία μετέδωσε και ο διασώστης Βασίλης Ανδριόπουλος, που βρίσκεται στο Μάτι από τις 2 τα ξημερώματα με ομάδα ειδικών εκπαιδευμένων διασωστών αναζητώντας αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, οι 26 απανθρακωμένοι εντοπίστηκαν σε χωράφι ανάμεσα σε δύο σπίτια.

Η τραγική είδηση δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως από τις αρχές.

Συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις φωτιές που ξέσπασαν χθες στην Αττική (Κινέτα, ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί σε Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και Χανιά.

Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, αλλά δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην Κινέττα και την ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική

Συνεργεία της Πυροσβεστικής επιχειρούν για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Περιορίστηκε η φωτιά στον Αποκόρωνα Χανίων

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλη τη νύχτα της Δευτέρας οι πυροσβέστες στον Αποκόρωνα Χανίων λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Το ξημέρωμα βρίσκει σαφώς περιορισμένη την έκταση της φωτιάς, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να τεθεί υπό έλεγχο.

Αισιοδοξία για την πλήρη κατάσβεση εκφράζουν ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Τους 156 έφτασαν οι τραυματίες

Ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 156 από 102 που ήταν αρχικά.

Ανάμεσά τους 16 παιδιά που δεν διατρέχουν κίνδυνο υγείας.

Έντεκα από τους τραυματίες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Καθόλου τυχαίες φωτιές»

«Η μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί», δήλωσε (ΕΡΤ) ο αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, και εκτίμησε ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 30.

Όπως εξήγησε, ακόμα δεν έχουν καταγραφεί άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Όλα έγιναν αστραπιαία. Υπήρξε εγκλωβισμός πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων. Όσοι έπεσαν στη θάλασσα δεν είχαν σημείο επιστροφής σε οδικό άξονα», περιέγραψε και έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.

«Ανθρώπινες ζωές χάνονταν η μία μετά την άλλη. Όλα έγιναν ξαφνικά και αιφνίδια αλλά δε είναι καθόλου τυχαίο σ’ αυτή την περιοχή της Αττικής να ξεσπούν τόσες φωτιές μαζί», είπε επίσης.

Τα θύματα θα φτάσουν τα 40, εκτιμά ο δήμαρχος Ραφήνας

Τραγική διάσταση στον πύρινο εφιάλτη δίνει ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, που εκτιμά ότι στην επόμενη ανακοίνωση οι νεκροί θα έχουν φτάσει τους 40.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ, ο κ. Μπουρνούς έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή.

«Το Μάτι έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει -πρόσθεσε ο ίδιος- αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες μέσα στους οικισμούς που καίνε απομεινάρια σπιτιών με κίνδυνο να πάρουν φωτιά παρακείμενες οικίες.

Δύο οι εστίες της φωτιάς στη Φθιώτιδα

Δύο νέες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν με διαφορά δυόμισι ωρών στον Δήμο Λοκρών Φθιώτιδας.

Η πρώτη ξεκίνησε στις 22:58 στην περιοχή Κοκκίνη Λάρυμνας και στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο.

Για τη δεύτερη, στην περιοχή Χλομό, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 02:32 τα ξημερώματα και άμεσα κινητοποιήθηκαν 9 οχήματα με 18 πυροσβέστες.

Αν και οι δύο πυρκαγιές είναι μακριά από σπίτια και δεν επικρατούν δυνατοί άνεμοι, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής.

Παραπληροφόρηση καταγγέλλει το υπ. Μεταφορών (05:14)

Το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «την παραπληροφόρηση που προσπαθούν να καλλιεργήσουν συγκεκριμένοι κύκλοι, οι οποίοι στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού, δεν συναισθάνονται τις κρίσιμες στιγμές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα, όπου ολόκληρες περιοχές της δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, κάποιοι εξακολουθούν εσκεμμένα να παραπληροφορούν τους πολίτες.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταγγέλλει αυτούς τους κύκλους και υπογραμμίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όπως επεσήμανε έγκαιρα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι:

Το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ουδέποτε έκλεισε, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Διευκρινίζουμε ότι τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες λόγω των δυνατών νοτιοδυτικών ανεμών (48 κόμβοι) μερικές πτήσεις με απόφαση των ίδιων των πιλότων των αεροπορικών εταιρειών κατευθύνθηκαν σε γειτονικά και εναλλακτικά αεροδρόμια, όπως της Πάρου, του Ηρακλείου και της Καλαμάτας όπου μετά από μία με δύο ώρες επέστρεψαν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”».