Χρειάζονται πολυδιάστατες προσεγγίσεις για το Συνεργατισμό, λέει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τις διαδικασίες εξπρές για το Συνεργατισμό επισημαίνοντας πως χρειαζονται πολυδιάστατες προσεγγίσεις  για την επίλυση των προβλημάτων.

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναφέρει:imagew-1.aspx

«Σήμερα ξανά, έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα σκηνικό να προσπαθεί το κυβερνών κόμμα, να συζητήσουμε με διαδικασίες-εξπρές πολύ σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν πάρα πολύ την κοινωνία και τους πολίτες. Η κυβέρνηση επιλέγει μέσα από αυτές τις διαδικασίες να αποκρύψει πρώτον, τις τεράστιες ευθύνες που έχει για να φτάσουμε μέχρι σε δω, σε μία ουσιαστικά επανάληψη του σκηνικού του 2013 με το κούρεμα καταθέσεων. Δεύτερο, για να αποσείσει ευθύνες για την κατάληξη με τον Συνεργατισμό και τρίτον, για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τις εκποιήσεις σε βάρος των πολιτών και υπέρ των τραπεζών υπό το πρόσχημα του προβλήματος μη εξυπηρετούμενων δανείων και ότι αυτό θα πρέπει να επιλυθεί. Ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΕΔ είναι γνωστό. Αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί, γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί με μονοδιάστατο τρόπο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και εννοώ δια μέσω των εκποιήσεων. Το πρόβλημα για να επιλυθεί χρειάζεται πολυδιάστατες προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση και τη στήριξη της ικανότητας των πολιτών να προβούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Είναι ένα ερωτηματικό γιατί δεν αξιοποιήθηκε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για να ασκηθεί πίεση πάνω στους κακοπληρωτές έτσι ώστε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν σε δάνειο.
Πρόγραμμα Εστία
Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε είναι το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εστία». Πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι ήταν έτοιμη. Μετά από τις εκλογές υποσχέθηκε δύο φορές στα κόμματα ότι θα το φέρει αλλά μπροστά μας δεν είχαμε τίποτα. Και κάτω από την δική μας την πίεση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε συζήτηση του θέματος των εκποιήσεων εάν δεν έρθει και πρόγραμμα για προστασία της πρώτης κατοικίας, σήμερα εσπευσμένα έστειλε η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα το οποίο το έχουμε δει σε γενικές γραμμές.
Ποια είναι η πρώτη ανάγνωση που κάνουμε για αυτό το πρόγραμμα; Είναι ανεπαρκέστατο. Χαρακτηριστικά, αυτό το πρόγραμμα αφορά μέχρι και 15.000 δανειολήπτες, ενώ οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Δεύτερο, είναι ένα πρόγραμμα που με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει, τελικά αυτοί που δεν έχουν εισόδημα ή που έχουν περιορισμένο εισόδημα δεν θα μπορούν να ενταχθούν διότι δεν θα μπορούν να μπουν σε διαδικασία  αναδιάρθρωσης που προβλέπει το πρόγραμμα.
Τρίτο, υπάρχουν διάφορες πρόνοιες που είναι και αόριστες και θα έλεγα κάποιες εξ αυτών είναι και επικίνδυνες. Υπάρχουν και μεγάλες ασάφειες σχετικά με το πόσο θα συμβάλλουν και αν θα συμβάλλουν οι τράπεζες. Επιπλέον, εάν ο δανειολήπτης θα μπορεί να μπει σε αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να περνά από την έγκριση της τράπεζας.»