Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων

 

Το Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση στο κέντρο της Λευκωσίας ,στην οποία παρευρέθηκαν στελέχη από διάφορα κόμματα. Στην συγκέντρωση διαβάστηκεUnknown-5 ImageHandler.ashx Unknown-4υπόμνημα το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις, καταδικάζει  την διάλυση του συνεργατισμού, την πώληση του `έναντι πινακίου φακής` στην Ελληνική καθώς και τους εκβιασμούς, όπως αναφέρει, για κούρεμα.

«Λέμε όχι στα νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια και στις εκποιήσεις – αστραπή», αναφέρει το υπόμνημα. Προστίθεται ότι συμπαραστάτες στην εκδήλωση είναι αυτοί που δεν θα ψηφίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο υπόμνημα που διαβάστηκε στην εκδήλωση αναφέρεται ότι το Κίνημα αγωνίζεται για το δικαίωμα στη στέγη, για προστασία της πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, για τα συμφέροντα των εργαζομένων  και όχι του τραπεζικού κεφαλαίου και για το Φορέα Ανάληψης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Η ΕΔΕΚ νε ανακοίνωση της νωρίτερα, δήλωσε παρούσα και στηρίζει την εκδήλωση διαμαρτυρίας για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού που διοργανώνεται σήμερα από το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων.
Υπενθυμίζει  πως η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις στις 6 Σεπτεμβρίου το 2014.

Εξάλλου σε άλλη ανκοίνωση της η ΕΔΕΚ καταγγέλλει και δειρωτάαι κατα πόσο όλες αυτές   οι αψυχολόγητες ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας είναι αποτέλεσμα αφέλειας ή εντάσσονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδίου σκοπιμότητας, και προσθέτει:
«Δυστυχώς η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αντί με τις ενέργειες και τις πράξεις της να προστατεύει τον Συνεργατισμό και κυρίως τους καταθέτες, μέσα από αψυχολόγητες ενέργειες και δηλώσεις έχει δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα, εάν κρίνει κανείς από την χθεσινή εκροή 70 και πλέον εκατομμυρίων από τον Συνεργατισμό αλλά και την τεράστια ψυχολογική πίεση που ασκείται σήμερα στους καταθέτες.
Όλες αυτές οι αψυχολόγητες ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας είναι αποτέλεσμα αφέλειας ή εντάσσονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδίου σκοπιμότητας;
Ακόμα αναμένουμε, για λόγους ευθιξίας, την ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναφορικά με τον εποπτικό έλεγχο του Συνεργατισμού.»

Συμμαχία Πολιτών:Παραίτηση ΥΠΟΙΚ

Ο αντιπρόεδρος  της Συμμαχίας Πολιτών κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους, τονισε ότι  το Κίνημα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις κατά  του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού και κατά των εκποιήσεων και στηρίζει την συνέχιση του διαλόγου ούτως ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες εκείνες λύσεις οι οποίες θα διαφυλάξουν το κρατικό και εθνικό συμφέρον.Στη δήλωση του σημείωνει:
«Εισηγούμαστε να γίνει έρευνα για αυτήν την κρατική πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Ζητούμε να έχουμε όλες τις ενημερώσεις εκείνες από το Υπουργείο Οικονομικών που να μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι αυτή η πώληση η οποία θα γίνει θα είναι προς το συμφέρον του λαού και του Κράτους.
Αυτή την στιγμή  με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας θεωρούμε ότι  πάει να  γίνει ένα ξεπούλημα, ένα ακόμα έγκλημα κατά της κυπριακής οικονομίας και κατά του κυπριακού λαού και ζητούμε όπως υπάρξουν και πολιτικές αλλά και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Ζητούμε για ακόμα μια φορά να υπάρξει παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη λύση σε σχέση με τον Συνεργατισμό»

 

Κίνημα Οικολόγων:Δεν θα γίνουμε σκουδιάρης

Ο πρόεδρος  του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Γ.Περδίκξς σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πορείας κατα των εκποιήσεων ανέφερε:

«Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών λαθών της κυβέρνησης και της κακοδιαχείρισης της διοίκησής που διορίστηκε από την κυβέρνηση και με την συνενοχή των κομμάτων. Επιπλέον, η συμφωνία εξυπηρετεί φιλικά προς την κυβέρνηση ιδιωτικά συμφέροντα.

Με τις μαζικές και ισοπεδωτικές εκποιήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).  Με ισοπεδωτικά κατασταλτικά μέτρα κατά των δανειοληπτών, οι τράπεζες μπορεί να πάρουν βραχυπρόθεσμη παράταση αλλά δεν λύνουν τα μεγάλα θεσμικά και διαχρονικά τους προβλήματα.

Η λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δοθεί μόνο αν ταξινομηθούν τα δάνεια, οριστούν οι κατηγορίες των δανειοληπτών, προστατεύονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες και επικεντρώνεται το σύστημα στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ ένα μεγάλο μέρος του φορτίου των ΜΕΔ , στοχευμένα – και συγκεκριμένα σε δάνεια που αφορούν την μικρή πρώτη κατοικία, τη επαγγελματική στέγη μικρών επιχειρήσεων και την μικρή αγροτική επιχείρηση – αναληφθεί η διαχείριση τους από το ανεξάρτητο και δημόσιο φορέα διαχείρισης ΜΕΔ.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο του σκουπιδιάρη της κυβέρνησης και να αναλάβει να καθαρίσει τα απόβλητα της αποτυχημένης και εγκληματικής «success story» οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.»