Ο Σενέρ Λεβέντ εξάγγειλε υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές

Ο  δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, εκδότης της cache_728x3000_Analog_medium_544628_55290_2362018εφημερίδας «Αφρίκα» και κήρυκας υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ και μιας ενωμένης Κύπρου, εξαγγέλλει σήμερα μέσω του «Φ» την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις Ευρωεκλογές του 2019.

Ο Σενέρ Λεβέντ σε συνέντευξη του στον Κυριακάτικο «Φ» δήλωσε ότι θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του 2019 ενώ ήδη έχει επαφές για στήριξη από ομάδες πολιτών.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι σε ένα σύστημα τόσο ελεγχόμενο από τα κόμματα έχει πιθανότητες εκλογής, ο κ. Λεβέντ σχολίασε πως αν οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμη το κομματικό σύστημα τότε μάλλον δεν υπάρχει δυνατότητα ν’ αλλάξουν και πολλά. Μάλιστα όπως ανέφερε, στον βορρά δεν πιστεύουν οι πολίτες στα κόμματα ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν αρκετή νοημοσύνη ως πολίτες, ώστε να μην σέρνονται πίσω από τα κόμματα.

Κληθείς να αναφέρει σε ποιών τις ψήφους υπολογίζει, ο Σενέρ Λεβέντ σχολίασε πως αναμένει τις ψήφους  των «τρελών» που ποθούν μια ενιαία Κύπρο και αρνούνται να συμβιβαστούν με την κατοχή.

«Στόχος μου αν εκλεγώ είναι να θέσω στην Ευρωβουλή το θέμα της κατοχής από την πλευρά του ανθρώπου που την ζει κάθε μέρα πληρώνοντας το κόστος.sener_levent-formalfacing.left_ Ελπίζω οι ψηφοφόροι να μπορέσουν να δουν την προοπτική αυτής της εκλογής και να κατανοήσουν το αποτέλεσμα που θα έχει για την πατρίδα μας. Άλλο να μιλάει για την κατοχή ένας Ελληνοκύπριος και άλλο ένας Τουρκοκύπριος. Υπάρχει όμως ακόμη ένα κοινό όφελος. Η πιθανή εκλογή μου θα αποδείξει ότι ένας Τουρκοκύπριος μπορεί να εκλεγεί με ψήφο Ελληνοκυπρίων. Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας που θα δημιουργήσει μια σημαντική γέφυρα ανάμεσά μας. Θα καταρρίψει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τον διχαστικό μύθο ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα κοινό πολιτικό σύστημα κι ότι χρειαζόμαστε δύο χωριστές ψηφοφορίες για να κυβερνήσουμε την Κύπρο μετά τη λύση» τόνισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Σ.Λεβέντ υποδεικνύει πως «η  Κύπρος δεν είναι μοιρασμένη μόνο ανάμεσα σε ελεύθερη και κατεχόμενη. Πέρα από την οριζόντια γραμμή του οδοφράγματος υπάρχει και μια κάθετη που χωρίζει πλέον ευδιάκριτα την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, ανάμεσα στους υποστηρικτές της λύσης διζωνικής ομοσπονδίας και αυτούς που στηρίζουν ένα ενιαίο κράτος, το οποίο περνάει μέσα από την αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων. Πότε, όμως, η λύση κι η απελευθέρωση έγιναν δύο ξεχωριστοί στόχοι; Πότε ένα τέτοιο ψευδοδίλημμα διαμόρφωσε δυο διαφορετικές σχολές σκέψεις στο Κυπριακό, φορτισμένες συναισθηματικά, που στέκονται απέναντι η μία στην άλλη σε ένα πρωτοφανές εμφυλιοπολεμικό κλίμα; »

Ο  Σενέρ Λεβέντ, αναφέρεται στην ιεροποίηση της διζωνικής ομοσπονδίας με μια παράλληλη σταδιακή δαιμονοποίηση κάθε άλλης επιλογής. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ιερές λύσεις», αναφέρει. «Πιστεύω σε μια ενωμένη και ενιαία Κύπρο χωρίς σύνορα και στρατούς. Κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι υποστηρικτές της διζωνικής ομοσπονδίας άρχισαν να στρέφονται ενάντια σε όσους επιδιώκουν μια ενιαία Κύπρο κατηγορώντας τους ότι δεν θέλουν λύση. Κατ’ εμένα, όσοι υποστηρίζουν διζωνική ομοσπονδία δεν πιστεύουν στην κοινή συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό και ευνοούν τον διαχωρισμό μας σε ζώνες».

Ένας Τουρκοκύπριος, υπό την απειλή ενός κατοχικού καθεστώτος που έχει ήδη ρίξει πραγματικές σφαίρες και άλλες φασιστικές πρακτικές φίμωσης επάνω του, μπορεί να μιλάει για αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων, αλλά οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας παθαίνουν γλωσσοδέτη μόνο στην ιδέα ότι θα καταδικάσουν την κατοχή; «Ποια φωνή εκφράζει πραγματικά τους Ελληνοκύπριους;», ρωτάει ευθέως ο Λεβέντ και διερωτάται γιατί το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ ενοχλούνται από την αντικατοχική ρητορική του. «Ο πραγματικός εχθρός των Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία», συνεχίζει. Και μας προκαλεί να αποφασίσουμε ποιος είναι πραγματικά ο δικός μας.