O Σενέρ Λεβέντ και η επώδυνη ελευθερία της έκφρασης

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

«Στην Κύπρο θα σωθούμε όταν ένας Τ/κ υπερασπίζεται τα δικαιώματα ενός Ε/κ και ενας Ε/κ υπερασπίζεται  τα δικαιώματα ενός Τ/κ», έγραφε το 2014 όταν από  τις στήλες της εφημερίδας του ΑΦΡΙΚΑ εξάγγελλε την υποψηφιότητα του στις ευρωκλογές του 2014.

Είναι ο μοναδικός Κύπριος δημοσιογράφος που με μεγάλα αποθέματα ευψυχίας, και ένα συγκλονιστικό  ακατάβλητο φρόνημα ζωής , της αγάπης προς την πατρώα γη, υπερασπίζεται με σθένος αυτό τον καθημαγμένο τόπο.Τον τόπο του.Τον τόπο μας, την γη που γεννηθήκαμε και την κρατούν οι ξένοι.

Οπως τη ρωσική ρουλέτα τα άρθρα του

 

Κάθε άρθρο του Σενέρ Λεβέντ μοιάζει με ρωσική ρουλέτα.Γράφοντας παίζει κορώνα γράμματα τη ζωή του.Δεν ορρωδεί μπροστά στους ορατούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ποιός άλλος στην Κύπρο, ελεύθερη και σκλαβωμένη με τέτοια ψυχική ρώμη, πυροβολεί  την κατοχή μέσα από το απέραντο στρατόπεδο στο οποίο έχει  μετατρέψει τα κατεχόμενα εδάφη η Τουρκία;  Ποιός άλλος, ξεσκεπάζει τόσο καίρια  και αποτελεσματικά  τους δολοφόνους, τους σφετεριστές τους κλέφτες, τους ψεύτες, γνωρίζοντας πως αυξάνεται ο κίνδυνος κατα της ζωής του και οι ουρές των χαφιέδων που καραδοκούν να τον κτυπήσουν με το πρώτο νεύμα των ισλαμοφασιστών  του Ερντογάν; Κανένας.

 

Δικαιώς λοιπόν και, αξίζουν συγχαρητήρια στους  τρεις Κύπριους ευρωβουλευτές (Ελένη Θεοχάρους –Αλληλεγγύη, Κώστα Μαυρίδη -ΔΗΚΟ, Δημήτρη Παπαδάκη -ΕΔΕΚ) που πρότειναν και στήριξαν την υποψηφιότητα Λεβέντ, πετυχαίνοντας  την βράβευση του ως  Ευρωπαίου Πολίτη.Αντιθέτως οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, Νεοκλής Συλικιώτη και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου (πάλιν σε αγαστή συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο.

Μιας ομάδας Ε/κ και Τ/κ επιχειρηματιών που συστάθηκε το 2013 ως ο διάδοχος της αποτυχεμένης οργάνωσης για την Αμμόχωστο που δεν είχε κανένα λαϊκό έρεισμα.Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η Δικοινοτική Πρωτοβουλία πέραν από την υποστήριξη της σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, έρριξε ποτέ της έστω και μια πέτρα εναντίον της κατοχής.Και ομως απονεμήθηκε και σε αυτήν ελέω ΔΗΣΥ –ΑΚΕΛ το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Ο Σενέρ είναι μάχιμος δημοσιογράφος από το 1976.Πέρασε από συμπληγάδες καταδιώξεων, φυλακίσεις και απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Οταν το 1997 ιδρύει την εφημερίδα «Αβρούπα» (στα τουρκικά Ευρώπη), ο Ντενκτάς μεθοδεύει το κλείσιμο της και την φίμωση του Λεβέντ και των άλλων δημοσιογράφων.Το 2001 με πάνω από 100 αγωγές εναντίον της εφημερίδας και με πρόστιμο 200 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, το Δεκέβρη του ίδιου χρόνου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας καθώς  και όλα τα έσοδα που θα προέκυπταν από πωλήσεις, κατασχέθηκαν.

Εξαιτίας αυτού του ανελέητου πολέμου από τις κατοχικές αρχές, ο Σενέρ ιδρύει λίγο αργότερα την ΑΦΡΙΚΑ που παραπέμπει στις συνθήκες (πολιτικής αφρικανικής σαχάρας) κάτω από τις οποίες ζουν οι Τ/κ.Συνεχίζει με το ίδιο σθένος την κριτική εναντίον των τούρκων κατακτητών και των εγκάθετων τους.Επιμένει με την πένα του να ξυπνήσει τις συνειδήσεις Ε/κ και Τ/κ πως μπορούν να ζήσουν ενωμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό.

Η Τουρκία και οι εγκάθετοι  της στα κατεχόμενα δεν αντέχουν την κριτική του επειδή λέει τα πράγματα με το όνομα τους.Ξεσκεπάζει την υποκρισία τους  και τα μεγάλα τους ψέμματα ότι τάχατες επιδιώκουν λύση.Τους χαλάει τα επικοινωνιακά παίγνια.

Στην Ε/κ πλευρά τα πράγματα είναι περίπου το ίδιο μελαγχολικά και πένθιμα. Κόμματα όπως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αισθάνονται ότι αυτός ο «αθυρόστομος» και αγονάτιστος δημοσιογράφος, τους χαλάει την πιάτσα. Υπάρχουν και άλλοι που φθονούν το θάρρος του, τον ανυπότακτο τσαμπουκά του να λέει την αλήθεια και να εκφράζεται ελεύθερα όσο επώδυνο και επικίνδυνο κι αν είναι για τον ίδιο.Τα πολιτικά ασπόνδυλα,έρποντας και λείχοντας διατηρούν την αυταπάτη πως μόνο με γαλιφιές καταργείται η κατοχή.Πως με τον εξευμενισμό του ισλαμοφασίστα Ερντογάν θα λυθεί το κυπριακό αφού παραδώσουμε και την ψυχή μας στο διάβολο. Ετσι διαχέεται ο κακόβουλος ψίθυρος και η ρετσινιά πως ο Σενέρ είναι τάχατες πράκτορας.Δεν έχουν το ανάστημα να σταθούν δίπλα σε αυτόν τον θαρραλέο αγωνιστή  που μετέτρεψε την πένα του σε μυδραλιοβόλο κατά της τούρκικης κατοχής και χρησιμοποιούν τον δόλο της απαξίωσης.

Τώρα πως μπορεί να σταθεί ο ισχυρισμός ότι είναι πράκτορας αυτών που θέλουν να τον εξοντώσουν βρίσκεται στη σφαίρα του παραλογισμού τους.

Ο ελεύθερος σκοπευτής στη ψυχή και στο πνεύμα

Ο Σενέρ είναι σαν ένας ελεύθερος σκοπευτής στη ψυχή και στο πνεύμα ο οποίος  αγωνίζεται για την επικράτηση της αλήθειας , προκειμένου να επικρατήσει ο ήλιος της δικαιοσύνης πάνω από την Κύπρο, χωρίς στρατούς και εγγυήσεις .

Σ’ένα άρθρο του το Γενάρη του 2018 με τίτλο «Αλλη μια εισβολή από την Τουρκία» στο οποίο περιλάμβανε αναφορές  και ομοιότητες με την τούρκικη εσβολή στην Κύπρο προκάλεσε την οργή του Ερντογάν.Προέτρεψε τους εγκάθετους του στα κατεχόμενα να «δώσουν την πρέπουσα απάντηση».Ετσι 500 «διαδηλωτές» στην πλειοψηφία τους από τις ορδές των Γκρίζων Λύκων βανδάλισαν τα γραφεία της εφημερίδας με πέτρες, αυγά, ρόπαλα ενώ ο Σενέρ και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι κινδύνευσαν με λιντσάρισμα.Οι κατοχικές αρχές παρακολουθούσαν με απάθεια την επιχείρηση πολιτικής και βιολογικής εξόντωσης του Σενέρ ενώ ο κατοχικός ηγέτης Μ.Ακιντζί κατάφερε να ψελλίσει μόνο κάποια επικριτικά σχόλια.Οι βάνδαλοι αθωώθηκαν και τώρα ο Σενέρ βρίσκεται ενώπιον μιας άλλης δίκης την οποία υποκίνησε και πάλιν ο φασίστας Ερντογάν εξαιτίας μιας μονταρισμένης φωτογραφίας του  την οποία δημοσίευσε η ΑΦΡΙΚΑ.

Τα περι γλωσσαρίου συμφιλίωσης Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων

Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Σημερινή» αποκάλυπτε μια υπόγεια μεθόδευση προκειμένου να εφαρμοστεί ένα «γλωσσάριο » που θα χρησιμοποιούν Ε/-και Τ/κ δημοσιογράφοι για να μην προκαλείται η μια ή η άλλη κοινότητα απο χαρακτηρισμούς του τύπου «κατοχή» «κατοχικός ηγέτης» «ψευδοκράτος» και άλλα «ενοχλητικά».  Προκλήθηκε σάλος και αντιδράσεις κυρίως από εκείνους που ήταν ενήμεροι για την «πρωτοβουλία» του ΟΑΣΕ.Οργίσθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κ. Γ.Παυλίδης μίλησε για Fake news (ψευδείς ειδήσεις ) και έμπλεος αγανάκτησης υπενθύμισε το άρθρο του σχετικού νόμου.Στο τέλος βέβαια τα μάζεψε για να δηλώσει πως ναι μεν γνώριζε για την πρόταση του ΟΑΣΕ  αλλά η Επιτροπή δεν πήρε αποφάσεις  και ούτε συζήτησε το θέμα.Οτι το μέλος της ΕΔΔ  που είναι και ο ταμίας του Δ.Σ.  της ΕΣΚ ήταν με την προσωπική του ιδιότητα που λειτούργησε όπως λειτούργησε.

Στο τέλος αναιρέθηκαν και τα περι «fake news» και ανυπόστατων πληροφοριών και έμεινε μόνο η ενόχληση για τον υπέρτιτλο  του ρεπορτάζ.

Ο ρόλος της προληπτικής δημοσιογραφίας σε αυτό στοχεύει .Να προλαμβάνει το κακό, και να αποκαλύπτει τις όποιες υπόγειες μεθοδεύσεις του οποιούδηποτε έστω και αν αυτός λέγεται ΟΑΣΕ και να μην επιτρέπεται η διαγραφή ιστορικών γεγονότων στο όνομα του όποιου καλού κλίματος και της όποιας επιβαλλόμενης τεχνητής «συμφιλίωσης».

Το περιβόητο «γλωσσάριο» εφαρμόζεται ήδη

Λέχθηκε πως το περιβόητο γλωσσάριο συμφιλίωσης θα εφαρμόζεται εθελοντικά. Μα τι σημαίνει εθελοντικά; Μπορεί να γραφτεί διαφορετικά η τούρκικη κατοχή , και το παράνομο κρατίδιο που κανένας δεν αναγνωρίζει πλην της Τουρκίας; Πως δεν είναι ψευδοκράτος αλλά μια νόμιμη οντότητα;

Πώς μπορεί να σταθεί αυτή η λογική  με τέτοια παράλογα που ακούγονται.

Από την άλλη βέβαια, φαίνεται πως ο ΟΑΣΕ δεν είναι ο εμπνευστής αυτής της πρότασης αλλά κάποιοι άλλοι που μας θέλουν να μην λέμε την κατοχή, κατοχή και τους εγκάθετους  της Τουρκίας κατοχικούς ηγέτες.Αλλά σκέτους ηγέτες ως να εκλέγηκαν νόμιμα από μια κρατική οντότητα που δεν υφίσταται σε κανένα δεφτέρι των Ην.Εθνών.

Ωστόσο αυτό το γλωσσάρι  εφαρμόζεται από μερίδα συγκεκριμένων Ε/κ εφημερίδων. Ενα απλό μετροφύλλημα  των εντύπων   είναι αρκετό για να διαπιστώσει κάποιος, ποίοι χαρακτηρίζουν τον Ακιντζί κατοχικό ηγέτη και ποίοι  ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, ποιοί επιμένουν να αποκαλούν το ψευδοκράτος ψευδοκρατος, και ποιοί περιορίζονται να κλείνουν σε εισαγωγικά  την υποταγή τους  με το «τ.δ.β.κ».Εξάλλου ακούστηκε και κυκλοφόρησε από δημοσιογράφους -και όχι κάποιους άσχετους- πως σε συγκεκριμένη εφημερίδα η διεύθυνση απαγόρευσε δια ροπάλου τον χαρακτηρισμό ψευδοκράτος  ή κατοχικό ηγέτη.

 

Αντε τώρα να επιβάλουν στο Σενέρ ένα γλωσσάριο  για να βγάλει το σκασμό

Οσο και αν διαμαρτύρονται όσοι ενοχλήθηκαν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ  της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ δεν έπεισαν για τις αγνές προθέσεις  του όποιου ΟΑΣΕ ή όσων κρύβονται πίσω του.

Με την επιβολή ενός γλωσσαρίου δυστυχώς θα επέλθει φίμωση.Σταδιακά μεν αλλά καταλυτικά και τελεσίδικα.Γιατί κάθε που ένας δημοσιογράφος θα αναγράφει τον κατοχικό ηγέτη, κατοχικό, θα του τρίβουν οι από πάνω  στη μούρη το γλωσσάριο.

Και άντε τώρα κάποιοι να θέλουν να επιβαλουν στο Λεβέντ(η) Σενέρ ένα γλωσσάριο για να μην μπορεί να λέει όσα λέει στον Ερντογάν, στον Ακιντζί στον Αβέρωφ και τον Αντρο.Να βγάλει το σκασμό και να συμφιλιωθεί με την κατοχή,  αυτός που έμεινε σχεδόν μόνος να κρατεί τη σημαία μιας ενωμένη Κύπρου.

a.giourov@gmail.com