Η άλλη Κύπρος… της πείνας και της ανέχειας

Καταφύγιο των πεινασμένων  το Συσσίτιο Λάρνακας 

Εκατοντάδες άτομα παίρνουν καθημερινά πακέτο με φαγητό στο σπίτι από το Συσσίτιο Λάρνακας, το οποίο λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και προσφέρει απλόχερα σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο μας χρειάζεται σίτιση, χωρίς την ανάγκη επίδειξης δικαιολογητικών.paidi

Αρκετές οικογένειες, ειδικά νεαρές μητέρες με παιδιά που δεν έχουν βοήθεια από οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους ή η βοήθεια που παίρνουν δεν τους φτάνει, αποτείνονται στο Συσσίτιο για να πάρουν στην οικογένεια τους ένα πιάτο ζεστό φαΐ, ίσως το μόνο ζεστό φαγητό που θα φάνε την ημέρα.

Η υπεύθυνη του Συσσιτίου Λάρνακας, η οποία επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη ακόμα και μετά από 4 συνολικά χρόνια λειτουργίας του χώρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η αφορμή για τη δημιουργία του Συσσιτίου ήταν η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο και οι άνθρωποι ζητούσαν συνεχώς βοήθεια, όχι μόνο χρηματική και τρόφιμα, αλλά ένα πιάτο ζεστό φαΐ. Προσφέροντας στον κόσμο μαγειρεμένο φαγητό κάθε μέρα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λιγοστά χρήματα που παίρνουν από το Γραφείο Ευημερίας για να πληρώσουν λογαριασμούς και άλλα έξοδα που έχει ένα νοικοκυριό» είπε.

Πρόσθεσε πως «με 600 ευρώ μηνιαίως που μπορεί να παίρνει από το Γραφείο Ευημερίας μια οικογένεια, δεν μπορεί να ζήσει έχοντας μάλιστα και 2-3 μικρά παιδιά. Ας έρθει ο οποιοσδήποτε να μου πει ότι μια οικογένεια με μικρά παιδιά μπορεί να ζήσει με 600 ευρώ το μήνα» είπε συγκινημένη, χαρακτηρίζοντας το Συσσίτιο «καταφύγιο αφού εκτός από το φαγητό, παρέχονται ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρονται από απλούς συνανθρώπους μας».

Ανέφερε ότι το Συσσίτιο είναι ουσιαστικά «προσωπική προσπάθεια, με τη βοήθεια εθελοντών, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια από οργανωμένα σύνολα. Υπάρχουν δύο φορείς που μας δίνουν χρήματα για να αγοράζουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε για να μαγειρεύονται τα φαγητά» είπε και εξήγησε ότι αυτοί είναι «το UCLAN Cyprus και η εταιρεία A.J.K. Foundation. Εκτός από τα χρήματα μας βοηθούν στη πληρωμή του ενοικίου του χώρου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε.

Πρόσθεσε πως καθημερινά οι γυναίκες εθελόντριες στο Συσσίτιο ψήνουν 1,100 μερίδες φαγητού που προσφέρονται με σαλάτα, ψωμί και οτιδήποτε άλλο της προσφέρουν οι απλοί πολίτες, όπως γάλα, μακαρόνια, ρύζι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Υπάρχουν επίσης φρουταρίες που προσφέρουν δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ενώ ο ιδιοκτήτης αίθουσας δεξιώσεων αναλαμβάνει να ψήσει δωρεάν οτιδήποτε χρειάζεται φούρνο, όπως ψητό κρέας, κοτόπουλο και πατάτες.

Σε ερώτηση τι θα γίνει τα Χριστούγεννα η υπεύθυνη του Συσσιτίου απάντησε πως «η εταιρεία A.J.K. Foundation θα μας ετοιμάσει πακέτα των Χριστουγέννων, που περιλαμβάνουν κοτόπουλο, κρέας, ρύζι, μακαρόνια, διάφορα γλυκά, γάλα διαρκείας, corn flakes και άλλα τρόφιμα. Επίσης αγοράζει δώρα για τα μικρά παιδιά για να διασκεδάσουν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει άτομο στο Συσσίτιο, να μας ζητήσει βοήθεια και να μην του προσφέρουμε ο,τιδήποτε έχουμε. Το Συσσίτιο ανοίγει στις 07.30 το πρωί, ώρα που φτάνουν οι εθελόντριες οι οποίες αρχίζουν το ψήσιμο των φαγητών. Η διανομή του φαγητού αρχίζει γύρω στις δέκα το πρωί και μέχρι τις δύο το μεσημέρι υπάρχουν άτομα που έρχονται για να πάρουν το πακέτο τους» ανέφερε.

Η Κούλα προσφέρει τις υπηρεσίες της εδώ και δύο χρόνια στο Συσσίτιο και είναι μια από τις τέσσερις σταθερές εθελόντριες που καθημερινά ασχολούνται με το ψήσιμο του φαγητού. Υπάρχουν επίσης άλλοι εθελοντές και εθελόντριες που αναλαμβάνουν το σερβίρισμα, το πακετάρισμα του φαγητού και την προετοιμασία όπως καθάρισμα κρεμμυδιών, καρότων, πατατών και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γίνει.

«Μετά τις δύο το μεσημέρι αρχίζω με τις εθελόντριες, το καθάρισμα και την προετοιμασία για το φαγητό της επόμενης ημέρας» είπε και πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε εθελοντικά χωρίς καμιά αμοιβή, απλά παίρνουμε και εμείς ένα πιάτο φαΐ. Αυτό που προσφέρουμε στον κόσμο που έρχεται εδώ είναι αγάπη και αυτό ακριβώς λαμβάνουμε και εμείς από όλους, αφού μας βλέπουν σαν οικογένεια τους» σημείωσε.

Η Μαρία 45 χρόνων, είναι παντρεμένη και έχει δύο αγόρια 11 και 14 χρόνων. Ο σύζυγος της είναι άνεργος εδώ και 8 μήνες και «τους τελευταίους 4 μήνες τα παιδιά δεν έχουν φάει καθόλου κρέας, μόνο όσπρια, μακαρόνια και ρύζι ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τρώγαμε μόνο σάντουιτς. Ο 14χρονος γιος μου δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ στο σχολείο για να αγοράσει οτιδήποτε να φάει, απλώς παίρνει το πρόγευμα που προσφέρεται στους άπορους μαθητές» είπε.

Τα δάκτυλα των χεριών του 14χρονου γιου της έχουν πάθει αγκύλωση και αναγκάζεται να βάζει νάρθηκες μέχρι τους αγκώνες, ενώ οι ψυχολόγοι ενημέρωσαν τους γονείς ότι πολύ πιθανόν η πάθηση του παιδιού τους να οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα λόγω της φτώχειας. Τους τελευταίους δύο μήνες η Μαρία και ο σύζυγος της λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα ύψους 700 ευρώ ωστόσο η Τράπεζα τα κρατεί για εξόφληση των χρεών αφού εδώ και δύο χρόνια που το ζευγάρι έχτισε το σπίτι του στη Πύλα, δεν πλήρωσε ούτε μία δόση στο δάνειο.

Η Μαρία έχει αναγκαστεί να πουλήσει όλα τα κοσμήματα της εκτός από τις βέρες της και τα χρυσαφικά των παιδιών της, ενώ πούλησε σε καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, ρούχα, έπιπλα, μπιμπελό και άλλα είδη σπιτιού. «Δεν υπάρχει κανένας να μας βοηθήσει αφού η οικογένεια μου είναι στην Βρετανία, η οικογένεια του συζύγου μου στην Ελλάδα και δεν έχω πάρει ένα πιάτο φαΐ από κανένα εδώ και μήνες, εκτός από το Συσσίτιο της Λάρνακας» είπε με τρεμάμενη φωνή και με δάκρυα στα μάτια.

Η Ελένη είναι 47 χρόνων, μένει στην Ορόκλινη, έχει δύο θυγατέρες 14 και 18 χρόνων, είναι καρκινοπαθής και έχει υποβληθεί σε πέντε χειρουργικές επεμβάσεις. Ο σύζυγος της την εγκατέλειψε πέρσι για μια αλλοδαπή και από τότε δεν έχει ενδιαφερθεί για τα παιδιά και τη γυναίκα του. Με τη Μαρία είναι σαν αδελφές αφού όταν δεν έχει φαγητό της δίνει η Μαρία και αντίστροφα. Επειδή η Ελένη δεν έχει αυτοκίνητο η Μαρία παίρνει φαγητό καθημερινά από το Συσσίτιο και της το μεταφέρει σπίτι.

Η Ευαγγελία είναι 28 χρόνων, μένει στη περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα, παντρεμένη με τρία παιδιά, 6, 3 και δύο χρόνων και ζει με την οικογένεια της «με ένα επίδομα 260 ευρώ μηνιαίως επειδή είναι τρίτεκνη οικογένεια. Δεν παίρνω καθόλου χρήματα ούτε από το Γραφείο Ευημερίας ούτε από οποιοδήποτε άλλο Φορέα ή Υπηρεσία» είπε.

Πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλές μέρες που το φαγητό δεν είναι αρκετό. Πολλές φορές τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου κοιμηθήκαμε νηστικοί, αφού προσπαθώ να πληρώνω τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού για να μην μου τα αποκόψουν» σημείωσε. Ο σύζυγος της Ευαγγελίας είναι αυτοεργδοτούμενος αλλά οφείλει πολλά χρήματα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα να εκδοθούν εναντίον του εντάλματα σύλληψης και να κινδυνεύει καθημερινά με σύλληψη και φυλάκιση.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι απελπιστική και όταν ζήτησα από το Γραφείο Ευημερίας βοήθεια, μου είπαν να χωρίσω από το σύζυγο μου. Η απάντηση μου ήταν ότι δεν θέλω να στερήσω από τα παιδιά μου τον πατέρα τους για τα λεφτά σας» είπε δακρύζοντας και εκνευρισμένη προσθέτοντας πως «στόχος του Γραφείου Ευημερίας πρέπει να είναι η διατήρηση της οικογένειας και όχι η διάλυση της».

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεαρές μητέρες με τα παιδιά τους, άνδρες μόνοι ή με τις συζύγους τους πηγαίνουν καθημερινά στο Συσσίτιο και παίρνουν το πακέτο με το φαγητό που τόσο απλόχερα και μέσα από την καρδιά τους μαγειρεύουν και προσφέρουν οι γυναίκες και άνδρες εθελοντές.

Το Συσσίτιο Λάρνακας στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά των συνανθρώπων μας. Οσοι επιθυμούν να βοηθήσουν ή να προσφέρουν τρόφιμα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και ρούχα, παιγνίδια για τα παιδιά και γλυκά για τα Χριστούγεννα, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 99448154.
(Ρεπορτάζ Φανίτσα Ζαννέτου ΚΥΠΕ)