Αμερικανός ΥΦΕΞ: Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν σιωπηλές σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

 

Προανήγγειλε επιστροφή των Αμερικανών με εμπλοκή στο Κυπριακό το Φθινόπωρο.

 

Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν οι σιωπηλές  σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουές Μίτσελ,ενώ προανήγγειλε επιστροφή των Αμερικανών με εμπλοκή στο Κυπριακό το Φθινόπωρο.Unknown

Το μήνυμα ότι τυχόν παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία δεν είναι κάτι που οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν να περάσει απαρατήρητο, έστειλε προς την Άγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, μιλώντας χθες στην δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, Heritage Foundation
«Ήμασταν ξεκάθαροι στο μήνυμά μας προς Τούρκους επισήμους ότι η παρενόχληση πλωτών γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και για το οποίο δεν θα μιλήσουμε», είπε  ο κ. Μίτσελ, που στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο
Αναφερόμενος στην Κύπρο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να οικοδομήσουν μία ισχυρότερη σχέση, ιδίως στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας.
«Υπάρχουν πολλά που κάνουμε, για παράδειγμα για την ρωσική παραπληροφόρηση», ενώ χαρακτήρισε πολύ γνωστό θέμα τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο.

Αναλύοντας περαιτέρω την αμερικανική προσέγγιση για την Κύπρο, είπε πως οι ΗΠΑ εργάζονται μαζί της ως ευπαθή χώρα η οποία χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τη Δύση, ενώ συνεχίζει τη διαδικασία προς μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία.
«Μία πτυχή αυτού είναι οικοδομώντας μέσω της προϋπάρχουσας βάσης της πολύ ισχυρής συνεργασίας αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με την Κύπρο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, προανήγγειλε επιστροφή των Αμερικανών με εμπλοκή στο Κυπριακό το Φθινόπωρο.

«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ειδικά για την Κύπρο είναι να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία προς μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό παραμένει προτεραιότητα. Είμαστε πολύ ενεργά εμπλεκόμενοι και θα επιστρέψουμε το φθινόπωρο».

Για την Τουρκία, ο Αμερικανός επίσημος είπε πως οι ΗΠΑ εργάζονται αποφασιστικά για να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους και να κρατήσουν τη χώρα σε δυτική τροχιά
«Μια μεγάλη παραβίαση αυτής της σχέσης θα προκαλέσει καταστροφή πολλών γενεών στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή με βάρος να αντισταθμίσει το Ιράν. Είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ με νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων πολλών που μοιραζόμαστε και πρέπει να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν».
Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμο το ρόλο της στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και στο μεταναστευτικό και έναν εταίρο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν οι Τούρκοι ηγέτες περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στη ρητορική της Άγκυρας κατά του Ισραήλ και τις πολιτικές που ασκεί σε βάρος γειτόνων της, εταίρων και συμμάχων.

«Επιδιώξαμε να σταθεροποιήσουμε τη σχέση μας με συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους στόχους, πιέζοντας για την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων, αποτρέποντας την αγορά των ρωσικών S-400 και δημιουργώντας μηχανισμό για να αποφύγουμε τη σύγκρουση των δυνάμεών μας στη Συρία», είπε.

Για τους S-400 ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως έχει καταστεί σαφές σε όλες τις επαφές με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν με την αγορά τους, θα υπάρξουν συνέπειες.
«Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA (ΣΣ κυρώσεων). Και δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα υπακούσουμε το νόμο. Από την τουρκική σκοπιά, θα πρέπει να αναμένουν ότι εάν προχωρήσουν με μια εξελιγμένη ρωσική πλατφόρμα όπλων, μπορούν να περιμένουν ότι θα επηρεάσουν τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και νομίζω ότι αυτό περιλαμβάνει τα F-35».

Αποκαλύπτοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να βάλουν στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ για μια ισχυρότερη αμερικανική στρατηγική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως «καλλιεργούν την Ελλάδα ως ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας στο Ανατολικό Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».

“Παράλληλα, εργαζόμαστε για να θέσουμε τα κομμάτια στη θέση τους για μια ισχυρότερη αμερικανική στρατηγική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας με την προηγούμενη (αμερικανική) κυβέρνηση, την οποία τώρα οικοδομούμε».

Για τα Βαλκάνια, μίλησε για τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής και σε συντονισμό με την ΕΕ εργάζονται για την οικοδόμηση μεγαλύτερης σταθερότητας.

Για τη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, «αλλά, μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, ενθαρρύνουν την επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την πΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ».

 

Εξελίξεις για ΠΓΔΜ και Ονομασία

Αναφερόμενος στην στρατηγική θεώρηση των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τις εξελίξεις στο ονοματολογικό υπό το πρίσμα της διατλαντικής συνεργασίας.

 Όπως επισήμανε ο  Μίτσελ, αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρώπη για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα τόνισε πως το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει ότι η διατλαντική σχέση βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών και σημαντικών προκλήσεων.

«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της πΓΔΜ».

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ανάμεσα στη πΓΔΜ και την Ελλάδα, ο κ. Μίτσελ είπε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

 

Από την άλλη, όμως, πλευρά, ο  Μίτσελ σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς απώτερος στόχος εξακολουθεί να είναι η διατήρηση του δυτικού γεωπολιτικού προσανατολισμού της Άγκυρας. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας την σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Στο σημείο, όμως, αυτό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αγνοήσουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθερίων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και την ρητορική και τις ενέργειες της Άγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονες της σε περιφερειακό επίπεδο.

S-400 και F-35

Στέλνοντας μια εκ νέου προειδοποίηση προς την Άγκυρα, ο κ. Μίτσελ ξεκαθάρισε πως αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την παραγωγή των μαχητικών F-35.

«Από την τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένουν ότι αν προχωρήσουν στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35».

Τέλος, ο κ. Μίτσελ υπενθύμισε ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας CAATSA (Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων), με βάση την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

«Έχουμε καταστεί σαφές σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA. Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα τηρήσουμε τον νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017.