Γ.Γ.ΑΚΕΛ: «Ενα έγγραφο Γκουτέρες υπάρχει , όχι δύο…»

 

ΟΑ.Κυπριανού σήκωσε το γάντι που έριξε ο Πρόεδρος λέγοντας πως «ο μόνος ηγέτης που δέχθηκε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα είναι ο κ. Αναστασιάδης και κανένας άλλος»

 

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του σήμερα σχολιάζει τη  συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο «Φιλελεύθερο», κατηγορώντας τον πρόεδρο για

Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôçò Ê.Å. ôïõ ÁÊÅË ¢íôñïò Êõðñéáíïý óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí óõæÞôçóç ôïõ ðñþôïõ Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ 2014 ï ïðïßïò êáôáñôßóèçêå ìå âÜóç ôéò äåóìåýóåéò ðïõ áíÝëáâå ç ÊõðñéáêÞ Äçìïêñáôßá óôï ðëáßóéï ôïõ Ìíçìïíßïõ Óõíáíôßëçøçò ìå ôçí Ôñüéêá, Ëåõêùóßá 18 Äåêåìâñßïõ 2013.

αντιφατική και παλινδρομή σταση η οποία δεν διακρίνεται για την συνέπεια της. Ο Α.Κυπριανού αναφέρει επίσης ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός στην Κύπρο που δέχτηκε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης. Κανένας άλλος. Για αυτό το λιγότερο που δικαιούται να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι να ρωτά το ΑΚΕΛ αν αποδέχεται τη συνέχιση της συνθήκης εγγύησης και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.»

Η δήλωση του Γ.Γ. ΑΚΕΛ:
«O κύριος Αναστασιάδης με τη συνέντευξη του στο «Φιλελεύθερο» επιχείρησε να ανατρέψει την αρνητική εικόνα η οποία διαμορφώνεται στην κοινωνία για την κυβέρνηση του και για το Δημοκρατικό Συναγερμό με αφορμή τις εξελίξεις στα κεφάλαια του Κυπριακού, του Συνεργατισμού, της ασφάλειας, της υγείας, της παιδείας και ούτω καθεξής.
Επιχείρησε δηλαδή να καλύψει τις αντιλαϊκές του πολιτικές, τις αντιφάσεις και τις παλινδρομήσεις του, με ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και μισές αλήθειες. Κάνω μία παρένθεση για να πω ότι είναι η κυβέρνηση έχει μια μοναδική ικανότητα μεταμόρφωσης. Όταν είναι στην αντιπολίτευση, για τα πάντα φταίει ο Πρόεδρος, το Υπουργικό του Συμβούλιο και οι θεσμοί τους οποίους διορίζει. Όταν είναι στην εξουσία φταίνε μόνο οι υπηρεσιακοί. Ούτε ο Πρόεδρος, ούτε οι Υπουργοί έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη για όλα όσα τραγικά και αρνητικά συμβαίνουν στην κυπριακή κοινωνία.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό επιτρέψετε μου να πω τα εξής. Ένα έγγραφο Γκουτέρες υπάρχει, δεν υπάρχουν δύο. Το έγγραφο αυτό είναι ημερομηνίας 30 του Ιούνη. Το λέει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεσή του η οποία κυκλοφόρησε μετά το Κράνς Μοντάνα. Το λέει ο ίδιος ο κύριος Αναστασιάδης στην επιστολή του ημερομηνίας 17 του Ιούλη που έστειλε στο Γενικό Γραμματέα. Ο ίδιος ο κύριος Αναστασιάδης σε εκείνη την επιστολή κάνει αναφορά στο έγγραφο της 30ης  Ιουνίου. Σήμερα επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει άλλο έγγραφο ημερομηνίας 4 του Ιούλη. Γιατί επιχειρεί να περάσει αυτήν την αντίληψη; Για να συγχύσει την κοινωνία και να δικαιολογήσει την στάση του. Μία στάση αντιφατική, παλινδρομική, μία στάση είναι οποία σίγουρα δεν διακρίνεται για την συνέπεια της.
Γιατί επικρίνει το ΑΚΕΛ τον κ. Αναστασιάδη στο κεφάλαιο της ασφάλειας; Επειδή μας υποβάλλει ερωτήσεις οι οποίες είναι προσβλητικές για το ΑΚΕΛ. Θα το ξαναπώ ότι ο πρώτος ηγέτης, τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έθεσε θέμα κατάργησης των εγγυήσεων ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας από μέρους του ΑΚΕΛ. Είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας που έπεισε τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή να πει ότι η Ελλάδα δεν θέλει να συνεχίσει ως εγγυήτρια δύναμη και ότι αποτελεί αναχρονισμό η συνέχιση της συνθήκης εγγύησης. Αυτό που θα πω τώρα το λέω γιατί μας προκαλεί συνέχεια ο κύριος Αναστασιάδης: ο μόνος πολιτικός αρχηγός στην Κύπρο που δέχτηκε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης. Κανένας άλλος. Για αυτό το λιγότερο που δικαιούται να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι να ρωτά το ΑΚΕΛ αν αποδέχεται τη συνέχιση της συνθήκης εγγύησης και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.
Εμείς τον επικρίνουμε γιατί στο Κράνς Μοντάνα είχε τη δυνατότητα να πετύχει την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεως και των παρεμβατικών δικαιωμάτων ή να εκθέσει την Τουρκία. Ούτε το ένα πέτυχε, ούτε το άλλο.
Γιατί το λέμε αυτό το πράγμα; Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Γενικός Γραμματέας στο έγγραφο της 30ης του Ιούνη λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων και ότι πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, το οποίο θα λάμβανε υπόψιν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Λέει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν παρεμβατικά δικαιώματα και εκεί ο Γενικός Γραμματέας επιχείρησε να καταθέσει το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης όπου οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είχαν κανέναν απολύτως ρόλο και δεν του επέτρεψε η πλευρά μας να το καταθέσει αυτό το έγγραφο για να συζητηθεί.
Είχαμε το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το μέρος μας για την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεως. Είχαμε με το μέρος μας την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα, την Κύπρο. Ακόμα και η Βρετανία έλεγε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων. Απέμενε μόνο η Τουρκία. Και ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνω, δεν κατάφερε είτε να καταργηθεί η συνθήκη εγγυήσεως είτε να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία για την αδιάλλακτη της στάση.
Βέβαια το πιο σημαντικό είναι άλλο. Το πιο σημαντικό είναι πού βρισκόμαστε σήμερα με τους χειρισμούς στους οποίους έχει προβεί ο κ. Αναστασιάδης όλο αυτό το τελευταίο διάστημα αλλά και στο Κράνς Μοντάνα. Ποια είναι η κατάσταση που υπάρχει; Υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο πρέπει να πούμε ότι έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση που είναι η χειρότερη που είχαμε ποτέ σε ότι αφορά τη συζήτηση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο διευκολύνει την Τουρκία, πρώτα και κύρια να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πιέζει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών – και είναι θετικό το γεγονός ότι προς το παρόν αντέχει η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας – όμως δεν υπάρχει αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας. Το δεύτερο, διευκολύνεται η Τουρκία να μας παρενοχλεί στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη για τις γεωτρήσεις, για την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος που έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και πάλι δυστυχώς δίχως να αντιδρά είτε ο οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός είτε η οποιαδήποτε χώρα.  Αυτά επαναλαμβάνω είναι τα χειρότερα δεδομένα τα οποία είχαμε ποτέ σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Αυτή η κατάσταση να μου επιτρέψετε να πω ότι σταδιακά θα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση που θα είναι καταστροφική και για την Κύπρο και για τον Κυπριακό λαό. Μετά δε από την απόρριψη ουσιαστικά της πρότασης του κ. Ακκιντζί ο οποίος ζήτησε να προχωρήσουμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αρχίζει να διαμορφώνεται και ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος μας στη διεθνή κοινότητα για το ποιες είναι οι πραγματικές μας προθέσεις.
Το ΑΚΕΛ πάντοτε τηρούσε πατριωτική υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Μας εγκωμίαζε κάποτε ο κ. Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου για αυτή μας τη στάση και για την επιμονή μας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Λύσης η οποία θα βασίζεται στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι πάνω στην οποιαδήποτε άλλη βάση. Ως Κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο λοιπόν, έχουμε την ευθύνη να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το που οδηγούν οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη.
Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα αυτών των χειρισμών πολύ αρνητικά για τη δική μας την πλευρά και αν δεν το συνειδητοποιήσει το συντομότερο δυνατόν αυτό ο κ. Αναστασιάδης πολύ φοβούμαι ότι θα διολισθήσουμε προς κατευθύνσεις οι οποίες θα είναι αρνητικότατες για το μέλλον και την προοπτική και της χώρας μας αλλά κυρίως του λαού στη γη που τον γέννησε.»