Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και λύση το συντομότερο ζητούν ΑΚΕΛ και ΚΚΔ 

 

Τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αποφάσισαν ΑΚΕΛ και Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, σε συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπείες τους στα γραφεία του τ/κ κόμματος.imagew-11.aspx

Και τα δύο κόμματα εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ομοσπονδιακή λύση και την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε άλλη λύση, δύο κρατών ή άλλως πως. Υποστήριξαν επίσης την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και την κατάληξη σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, δίδοντας έμφαση στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, αναφέρθηκε στο κλίμα που υπάρχει, κάνοντας λόγο για τις «τοπικές εκλογές» στα κατεχόμενα και τις εκλογές στην Τουρκία – που και οι δύο θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου – σημειώνοντας παράλληλα πως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υπάρχει και πάλι η απειλή του πολέμου. Δυστυχώς, συνέχισε, η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έδωσε χώρο στο να αναζωπυρωθεί και πάλι η αντιπαράθεση.

Ο κ. Όζγιγιτ είπε ότι στο δείπνο των ηγετών έγινε μια σφυγμομέτρηση σχετικά με το πώς μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που διακόπησαν στο Κραν Μοντάνα, αλλά αυτό δεν έφτασε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Ανέφερε πως στη συνέχεια ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προχώρησε σε μια σημαντική πρωτοβουλία, την οποία το κόμμα του στήριξε και στηρίζει και συζήτησε σήμερα με τον κ. Κυπριανού.

Σημείωσε ότι το ΚΚΔ στηρίζει την εξεύρεση λύσης εντός των υφιστάμενων παραμέτρων που είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου (2014) και αυτό που ο κ. Ακιντζί ανέφερε στην πρότασή του, το πλαίσιο που κατατέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα, όπως είπε. «Εμείς ως ΚΚΔ στηρίζουμε μια λύση σε αυτό το πλαίσιο. Δεν στηρίζουμε και είμαστε εναντίον σε οτιδήποτε είναι εκτός αυτού του πλαισίου, (λύση) δύο κρατών ή οποιοσδήποτε άλλο δρόμο». Στηρίζουμε, συνέχισε, μια λύση διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα με μια ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία.

Ως ΚΚΔ, είπε ο Τζεμάλ Οζγιγιτ, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το ΑΚΕΛν και να την εντατικοποιήσουμε “μετά και τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία”, ανακοινώνοντας την απόφαση για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής των δύο κομμάτων που θα συζητήσει το πώς μπορεί να επαναρχίσει η διαδικασία από κει που διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα, και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα το συντομότερο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή γύρω μας εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα και επηρεάζει και την Κύπρο και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος γιατί το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας, την προοπτική και το μέλλον της εγκυμονεί, πρόσθεσε, και το παρατεταμένο αδιέξοδο που διαιωνίζεται μετά το Κραν Μοντάνα.

«Αν συνεχίσει θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο νησί μας με κίνδυνο να πάμε στην οριστική διχοτόμηση που θα είναι καταστροφική για όλους τους Κύπριους, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.  Το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών και θα την αντιπαλέψει με όλη του την δύναμη». Επιμένουμε, συνέχισε, ότι ο μόνος τρόπος λύσης και επανένωσης είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Για να πετύχουμε αυτό το στόχο αλλά και για να αποδυναμώσουμε τις σκέψεις κάποιων για λύση δύο κρατών είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε. Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι αντιλαμβάνεται πως αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, αλλά αμέσως μετά «πρέπει από τώρα να προετοιμάσουμε το έδαφος για να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ο ΓΓ δείχνει τον δρόμο για πώς πρέπει να επαναρχίσουν και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εμείς λέμε ότι πρέπει να συνεχίσουν από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και να αξιοποιηθούν όλες οι συγκλίσεις, Χριστόφια – Ταλάτ και Αναστασιάδη – Ακιντζί», επεσήμανε.

Ο στόχος, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρέπει να είναι αυτές οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό, με λύση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση και επανένωση της πατρίδας μας, «ότι κανένας ξένος δεν θα παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας και ότι εμείς οι Κύπριοι θα είμαστε αφέντες στον τόπο μας».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στους υδρογονάνθρακες «που ανήκουν και στους Ε/κ και στους Τ/κ», λέγοντας ότι «με σωστή λύση του Κυπριακού θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο και τα άλλα οφέλη που θα προκύψουν υπέρ και των Ε/κ και των Τ/κ». Η έκκληση, είπε, προς όσους αγαπούν την ειρήνη και επιθυμούν την επανένωση της κοινής μας πατρίδας είναι «να ασκήσουμε την επιρροή μας προς αυτή την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο σε λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο».

Για την κοινή επιτροπή που θα συστήσουν τα δύο κόμματα, ο ΓΓ το ΑΚΕΛ είπε ότι στόχος είναι να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων όταν αρχίσει, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος του ΚΚΔ είπε ότι αυτή η επιτροπή μπορεί να συσταθεί και πριν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, αλλά θα εντατικοποιήσει τις εργασίες της μετά τις εκλογές.