Σε νέα σύσκεψη αρχηγών το θέμα της έδρας της Λεμεσού

 

Σε νέα σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, αρχές της προσεχούς εβδομάδας, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, θα συζητηθεί η λύση που θα δοθεί στο θέμα με τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού, μετά την απόφαση του εκλογοδικείου, αφού κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει κατάληξη.Unknown

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να συμπορευθεί με τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να ξαναψηφιστεί ο νόμος, με τον οποίο επανακατέλαβε την έδρα ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης, μετά την πρώτη απόφαση του εκλογοδικείου, και ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το δεύτερο εκλογοδικείο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, προσθέτοντας ότι οποία και αν θα είναι η λύση θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος. Σημείωσε ότι τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 2/3 των Βουλευτών που απαιτούνται ώστε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι η έδρα της Λεμεσού ανήκει στην Αλληλεγγύη. Πρόσθεσε πως αυτή είναι η θέση όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να επιστρέψει στη Βουλή ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι στη σύσκεψη επικράτησε το ίδιο κλίμα αντιπαράθεσης που επικράτησε κατά την ψήφιση του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός, και κάλεσε εκ νέου τον ΔΗΣΥ να επιδείξει  πνεύμα συναίνεσης.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως Ιούλιο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος για να μπει ξανά στη Βουλή ο επιλαχών του κόμματος της Αλληλεγγύης, με νομοθεσία που κρίθηκε στο δεύτερο εκλογοδικείο αντισυνταγματική.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πέραν από τους νομικούς λόγους, ο πολιτικός λόγος που για δύο χρόνια ταλαιπωρεί τον Έφορο Εκλογής, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο ως εκλογοδικείο, είναι η πολιτική πράξη της Προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, η οποία κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές ως αρχηγός του κόμματος της ζητώντας από τους ψηφοφόρους στη Λεμεσό να ψηφίσουν την ίδια  και το κόμμα της για να αντιπροσωπεύσει του Λεμεσιανούς στη Βουλή.

Είπε ότι με βάση το αναλογικό σύστημα, εκλέχθηκε – εκλογή που δεν αμφισβητείται- η έδρα κατανεμήθηκε στην Αλληλεγγύη με εκλεγείσα την Ελένη Θεοχάρους, η οποία δεν σεβάστηκε τη λαϊκή εντολή που ζήτησε από τον κυρίαρχο λαό, και είπε στους πολίτες που τους καλούσε να την ψηφίσουν, «ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω, και αντί εμένα που εκλέξατε με 3.300 τόσους σταυρούς, θα σας στείλω στο Κοινοβούλιο τον επιλαχόντα».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι το 2016 έγινε ερμηνεία του εκλογικού νόμου από τον Έφορο Εκλογής, έπειτα από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και στη συνέχεια  έγινε το εκλογοδικείο, και το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα όρισε άκυρη την ορκωμοσία του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ενώπιον μας, σήμερα,  έχουμε εισήγηση να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα,  για να ψηφιστεί ξανά ο ίδιος ακριβός νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικός, και να είναι συνταγματικός.

«Ως ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε και να συμπορευθούμε, να αλλάξουμε το Σύνταγμα που ουσιαστικά θα κάνει συνταγματική μια νομοθεσία, την οποία το Ανώτατο έκρινε ως μη συμβατή με το Σύνταγμα», είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ ανοίγουμε ζήτημα άκρως πολιτειακό».

Παρατήρησε ότι από το 1964 με πολλή φειδώ η Βουλή έκανε τροποποίηση του Συντάγματος, μόνο κατ΄ επίκληση του δικαίου της ανάγκης, διερωτώμενος αν η πολιτεία σήμερα δηλώνει πως αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα θα αφήσει μια Βουλή λειψή των 55 εδρών.

Επανέλαβε ότι «δεν έχουμε τίποτε με την Αλληλεγγύη ούτε και την κ. Θεοχάρους. Αν η πολιτική θέση είναι ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα και όχι στους Βουλευτές θα πρέπει να απαντήσουν οι συνάδελφοι, αν η έδρα της Ευρωβουλής ανήκει στον ΔΗΣΥ, ή την κ. Θεοχάρους, επειδή», είπε, «δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ακολούθως ανέφερε πως πρέπει να απαντηθεί αν η Συμμαχία Πολιτών που εξέλεξε 3 Βουλευτές δικαιούται να έχει ακόμα δύο έδρες με βάση τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή εκφράστηκε τον Μάιο του 2016.

«Είτε θα πάμε με αρχές και όχι αλά καρτ», είπε, δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα, αλλά δεν μπορεί να κρατά τη θέση της Ευρωβουλής ως ανήκουσα στο πρόσωπο και τη θέση στη Βουλή ως ανήκουσα στο κόμμα».

Ερωτηθείς αν ο ΔΗΣΥ θα αντάλλαζε τη θέση της Ευρωβουλής με τη θέση στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η θέση του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρη ότι δεν θα συναινέσει στην αλλαγή του Συντάγματος.

«Αλλοίμονο αν αλλάζουμε το Σύνταγμα για να κάνουμε συνταγματικές νομοθεσίες που κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές», είπε και διερωτήθηκε «πού θα τελειώσουμε αν ανοίξουμε και αυτό το παράθυρο».

Είπε ακόμα πως πρέπει να απαντηθεί από όλα  τα κόμματα, αφού η έδρα στη Λεμεσό ανήκει στην Αλληλεγγύη, αν η έδρα στην Ευρωβουλή ανήκει στον ΔΗΣΥ ή στο πρόσωπο.

Στην παρατήρηση ότι η έδρα στην Ευρωβουλή έχει καταληφθεί με άλλη εκλογική διαδικασία και αφορά θεσμικό σώμα εκτός Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως αφού τίθεται η ερώτηση για διάκριση μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Βουλής, θα πρέπει να απαντηθεί εάν οι έδρες του Παύλου Μυλωνά και της Άννας Θεολόγου ανήκουν στη Συμμαχία Πολιτών ή στα πρόσωπα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος είπε πως δεν υπάρχει πρόταση από τον ΔΗΣΥ για ανακατανομή των εδρών, αλλά η πρόταση στην ουσία είναι να προχωρήσουμε με αναπληρωματικές εκλογές.

Αφού ανέφερε πως αν παρουσιαστεί τέτοια πρόταση θα την εξετάσουμε, πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι οι επιλογές που υπάρχουν είναι είτε να καταληφθεί η έδρα από τον επιλαχόντα, είτε να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές, ή να γίνει ανακατανομή των εδρών.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη πως όπως εξάγεται από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα,  όποια και να είναι η επιλογή θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα.

Περαιτέρω ανέφερε πως υπάρχουν νομικά ζητήματα να εγερθούν για έκαστην  εκ των τριών επιλογών, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ευνοεί την ανακατανομή των εδρών και θεωρεί ότι οι μόνες πραγματικές επιλογές που έχουμε είναι είτε να πάρει την έδρα ο πρώτος επιλαχών, με τροποποίηση του Συντάγματος και νομοθετική ρύθμιση, είτε να γίνει αναπληρωματική εκλογή έπειτα από τροποποίηση του Συντάγματος, και αποκλείει την ανακατανομή των εδρών καθώς θεωρεί ότι η  απόφαση του Εφόρου Εκλογής για κατανομή της έδρας της Λεμεσού στην Αλληλεγγύη δεν έχει ακυρωθεί, απλά έχει ακυρωθεί η ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου ως Βουλευτή της Αλληλεγγύης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι εισηγήθηκε να καταλήξουμε σε εισήγηση νομικά και συνταγματικά ορθή, μακριά από σκοπιμότητες.
Ανέφερε ότι οφείλει να υπενθυμίσει στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι το κόμμα το οποίο έχει ευνοηθε  περισσότερο από τα άλλα κόμματα, ύστερα από μετακινήσεις Βουλευτών είναι ο ΔΗΣΥ.

«Τότε ο ΔΗΣΥ δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να παραλάβει Βουλευτές που έφευγαν από άλλα κόμματα και να τους καλωσορίσει στις τάξεις του στη Βουλή, αλλά τώρα επειδή δεν τους βολεύει δεν το δέχονται», πρόσθεσε, παρατηρώντας πως είναι ο ΔΗΣΥ που φαίνεται να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. ΄

Επιμένουμε ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της απλής αναλογικής, με βάση την οποία η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος έδωσε την  έδρα στην Αλληλεγγύη.

«Να γίνεται προσπάθεια να αποστερηθεί η Αλληλεγγύη μία έδρα που της αναλογεί με επίκληση κενών στο Σύνταγμα, τα οποία προέκυψαν από λάθη της Βουλή,ς που δεν κάλυψε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τις βουλευτικές έδρες, είναι πολιτικά ανήθικο», είπε, προσθέτοντας ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, επειδή αυτό αποφάσισε ο λαός και δεν γίνεται με νομικισμούς να αποστερήσουμε την έδρα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ζητήσαμε να κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας ξανά στη Βουλή ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τον τρόπο που θα καλυφθεί με τον νομικά ορθότερο τρόπο το κενό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι προκύπτει επιπρόσθετο ζήτημα αναφορικά με την αναλογία των 2/3 που απαιτείται για την τροποποίηση του Συντάγματος (συσχετισμός ψήφων και Βουλευτών για την τροποποίηση του Συντάγματος).

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν 56 ελεγέντες Βουλευτές με βάση την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ως εκ τούτου τα απαιτούμενα 2/3 είναι τα 2/3 των 55 Βουλευτών και απαιτούνται 37 Βουλευτές για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι η έδρα της Λεμεσού ανήκει στην Αλληλεγγύη, επειδή της αποδόθηκε στη δεύτερη κατανομή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, όπως είναι η θέση όλων των κομμάτω,ν πλην του ΔΗΣΥ, και ως εκ τούτου η θεραπεία που πρέπει να αναζητηθεί είναι στην κατεύθυνση της επιστροφής του Γιώργου Παπαδόπουλου στη Βουλή.

Ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε πως κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση, ίσως στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, προκειμένου να διευκρινιστούν κυρίως τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η όποια λύση εμπεριέχει και νομική πτυχή, καθώς το θέμα προέκυψε με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η ερμηνεία του Γενικού Εισαγγελέα θα είναι ο οδοδείκτης και οι ράγες πάνω στις οποίες θα πρέπει δρομολογηθεί η όποια θεραπεία με τη συνδρομή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εξέφρασε λύπη επειδή, όπως είπε, στη σύσκεψη  αρχηγώνεπικράτησε το ίδιο κλίμα αντιπαράθεσης και εμμονής, παρά την έκκληση του Κινήματος Οικολόγων,  να επικρατήσει κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας.

«Η άποψή μας είναι πως οποιαδήποτε νομική διευθέτηση και να γίνει θα υπάρχει ο κίνδυνος προσφυγής, και τελικά να εκπέσει δικαστικά και συνεπώς η λύση του προβλήματος δεν πρέπει να αναζητηθεί μέσα από νομικίστικη προσέγγιση, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής συναίνεσης, που μπορεί να καταλήξει μόνο στο να καταστεί σεβαστό το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έδωσε τις 3 έδρες στο Κίνημα Αλληλεγγύη.

Ο κ. Περδίκης κάλεσε για ακόμα μια φορά τον ΔΗΣΥ και τον ίδιο τον κ. Νεοφύτου να επιδείξουν ανωτερότητα, ανοικτό πνεύμα συνεργασίας, να εγκαταλείψουν “αυτή τη στείρα στάση, η οποία φθείρει τον κοινοβουλευτισμό” και να συναινέσουν σε μια διαδικασία που παρά τα όποια νομικά προβλήματα θα καταξιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, επιστρέφοντας την 3η έδρα στην Αλληλεγγύη.