Ανούσια και άχρωμη η έκθεση Ομπάμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Εξαφανισμένη  η προκλητική στάση της Αγκυρας

 

Ανούσια, άχρωμη  και με εξαφανισμένα όλα τα γεγονότα και παράνομες ενέργειες της Τουρκίαςσε βάρος της κυριαρχιας και εδαφικής ακεραιότητας  της Κύπρου  υποβλήθηκε στις 31 Οκτωβρίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προς τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας, η διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου για την «πρόοδο» στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από 1ης Ιουνίου 2014 – 31η Ιουλίου 2014.US President Barack Obama delivers a statement on the grand jury decision not to indict Ferguson police officer Darren Wilson

Κατόπιν προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπους, την έκθεση πλέον προετοιμάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντί του Λευκού Οίκου.Στην καλυπτική επιστολή που υπογράφει η υφυπουργός Εξωτερικών για νομικές υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ, αναφέρεται πως «οι προσπάθειες για μια συνολική λύση συνεχίστηκαν στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι άρχισαν τις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση».

Υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Στην έκθεση του Αμερικανού Προέδρου παρατίθενται διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο και Ιούλιο. Αναφέρεται στη συνάντηση των ηγετών της 2ας Ιουνίου, όπου συζητήθηκαν η δημιουργία τεχνικών επιτροπών και θέματα ουσίας.

«Οι Κύπριοι διαπραγματευτές συνέχισαν τις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους για τα ουσιώδη θέματα. Οι ηγέτες συζήτησαν τη μεθοδολογία και προτάσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις συναντήσεις της 4ης και 7ης Ιουλίου”.

Αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη των ηγετών στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, καθώς και στην ανταλλαγή εγγράφων με τις θέσεις τους σε όλα τα ουσιώδη θέματα.

Η έκθεση καταγράφει την τηλεφωνική συνομιλία του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις 11 Ιουλίου, όπου «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διευθέτησης» και την επίσκεψη της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ.

Άλλα γεγονότα που καταγράφονται είναι οι επαφές των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου, η υπογραφή της συμφωνίας για την έναρξη του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικοινοτικού προγράμματος για αποκατάσταση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και την επίσκεψη 1.000 μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος Χαλά Σουλτάν. Επίσης τη χρηματοδοτηθείσα από την USAID επίσκεψη στην Κύπρο του Νοτιοαφρικανού διαπραγματευτή Ρολφ Μάγιερ και τις επαφές τους με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και τη δημιουργία του «Επιχειρηματικού Φόρουμ Λευκωσίας» από εκπροσώπους των επιμελητηρίων της Τουρκίας, της Ελλάδας, των Ε/κ και των Τ/κ.

Τέλος καταγράφει την ενημέρωση των μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Λίζα Μπατενχάιμ, στις 23 Ιουλίου και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο, μία εβδομάδα αργότερα.