Για νέα περίοδο εξωστρέφειας και δυναμικής παρέμβασης μίλησε ο Ν. Παπαδόπουλος στο συνέδριο ΔΗΚO

 


Το τακτικό και καταστατικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, συνιστά αφετηρία μίας νέας περιόδου για το κόμμα, μιας περιόδου εξωστρέφειας και συνεχούς αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του στο συνέδριο.Unknown-1

Είπε επίσης ότι συνιστά μια περίοδο έντονης παρέμβασης για να δοθούν σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και μια περίοδο πρόσκλησης για ένταξη στο Δημοκρατικό Κόμμα σε όσες και όσους συμφωνούν με θέσεις και προτάσεις του.

«Περιόδου διόρθωσης των όποιων λαθών κάναμε και δυναμικής παρέμβασης στην πολιτική και κοινωνική ζωή», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν και σημαντικό παρόν, αλλά έχει και λαμπρό μέλλον, με όσους πραγματικά πιστεύουν σε αυτό, που μετέχουν στην πολιτική για να αγωνιστούν και να προσφέρουν και όχι για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και να κερδίσουν.

«Πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν να αποτύχουμε. Θα τους διαψεύσουμε και θα τους απογοητεύσουμε όπως το πετυχαίνουμε εδώ και 42 χρόνια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος καλωσόρισε στις τάξεις του κόμματος τον βουλευτή Παύλο Μυλωνά, αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο Λάρνακας Μιχαλάκη Μάλλα.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι δεν ήταν το επιθυμητό, ωστόσο πρόσθεσε, αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο το γεγονός ότι δόθηκε ένας καθαρός και έντιμος αγώνας.

«Είπαμε την αλήθεια στο λαό και παρουσιάσαμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Προτάσεις που κάποιοι προεκλογικά τις απαξίωναν, αλλά σήμερα υποχρεώνονται να ομολογήσουν ότι είναι σωστές και αρκετές ετοιμάζονται να τις εφαρμόσουν», είπε.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάρκο Κυπριανού, ένα στέλεχος που όπως είπε, προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες, υπηρετώντας με συνέπεια και συνέχεια τις αρχές και τις αξίες του ΔΗΚΟ, από πολλές διαφορετικές θέσεις ευθύνης, στο Κόμμα, τη Βουλή, την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επέλεξε να μην διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα στο επερχόμενο εκλογικό μας συνέδριο, όμως, ο Μάρκος δεν έχει ανάγκη αξιωμάτων για να είναι στην πρώτη γραμμή του Δημοκρατικού Κόμματος. Και σε ό,τι με αφορά, εκεί στην πρώτη γραμμή θα τον υπολογίζω πάντα, στενό συνεργάτη, σύμβουλο και φίλο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις καταστατικές αλλαγές που προτάθηκαν στο συνέδριο, είπε ότι αυτές υπηρετούν την πιο ευέλικτη τη λειτουργία του κόμματος, δημιουργούν θεσμούς σταθερής και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν πολύ πιο εύκολα και ουσιαστικά στο Δημοκρατικό Κόμμα όσοι έχουν θέσεις και απόψεις ίδιες με το κόμμα.

Διευκρίνισε ότι όταν το ΔΗΚΟ μιλά για καθαρές θέσεις δεν αναφέρεται σε απόλυτες θέσεις, αλλά παραμένει ο εκφραστής του κοινωνικού κέντρου, της σύνθεσης και της συναίνεσης.

Επίσης δεν σημαίνει απροθυμία για συνεργασίες, αλλά σημαίνει ότι οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται στη βάση πολιτικών θέσεων και συγκλίσεων, έστω ελάχιστων, και ποτέ ξανά σε λογικές πολιτικού καιροσκοπισμού, μόνο και μόνο για να καρπωθούν κάποιοι προσωπικά οφέλη από τη νομή της εξουσίας.

Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει θετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τις οποίες θα κρίνει σωστές. Ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα δεν είναι δεδομένο για κανέναν.

Θέσεις για την οικονομία
————————

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ στα 42 χρόνια παρουσίας του απέδειξε κατ’ επανάληψη ότι το μικτό σύστημα οικονομίας είναι το μόνο πετυχημένο και αποτελεσματικό μοντέλο οικονομίας.

Προτεραιότητα του ΔΗΚΟ σήμερα, δήλωσε, είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, η οποία ιστορικά και διαχρονικά δημιουργεί πραγματική ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, απαιτείται η αποκατάσταση των αδικιών των προηγούμενων χρόνων, η ανακούφιση αυτών που σήκωσαν τα δυσβάσταχτα βάρη της κρίσης και βίωσαν το άδικο και αχρείαστο κούρεμα του 2013, η μείωση των φορολογικών βαρών στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και η επίλυση του προβλήματος  του υψηλού δανεισμού και ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει με κάθε θυσία προεκλογικά την εικόνα του success story, στοίχισε πολλά στους πολίτες και την οικονομία.

«Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα, με κορυφαίο αυτό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κρύφτηκαν κάτω από το χαλί, με επιτυχία πρέπει να πω. Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος και τα προβλήματα οξύνθηκαν. Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη και πιο δύσκολα ανατρέψιμη απ’  ότι πριν έξι μήνες», ανέφερε.

«Τρανταχτό παράδειγμα: αν προχωρούσαμε στη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» πριν από πέντε χρόνια, όπως εμείς είχαμε εισηγηθεί, τότε θα μας κόστιζε πολύ λιγότερο απ’ ό τι θα μας κοστίσει σήμερα και ο Συνεργατισμός δεν θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη  ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά των πολιτών και όχι μόνο τα δημόσια οικονομικά.

Θέσεις στο Κυπριακό
—————–
Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν μπορεί να αποδεχθεί πλαίσια επίλυσης του Κυπριακού που να παραβιάζει τις βασικές αρχές του κόμματος στο θέμα.

«Για αυτό το λόγο επιμένουμε πως το Πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό καθορίζεται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε.

Αντίθετα, πρόσθεσε, για την επίτευξη μιας σωστής λύσης, το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει την εφαρμογή μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής, με στόχο να υποχρεωθεί η Τουρκία να προχωρήσει στις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες.

Βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής είναι, η δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία, έτσι ώστε η μη λύση να της προκαλεί συνεχή φθορά, η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αξιοποίηση συμμαχιών για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και η ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι βασικές πτυχές της νέας, διεκδικητικής στρατηγικής είναι η τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε., η απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων των τελευταίων δέκα χρόνων που παραβιάζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου και  μια νέα διαπραγματευτική τακτική που θα προτάξει τα κεφάλαια ζωτικού ενδιαφέροντος του Κυπριακού Ελληνισμού.

Επίσης η απεμπλοκή από το εθνικά επιζήμιο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης, η καταπολέμηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη καθώς και η αποτροπή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ακόμα, η δομική αναβάθμιση και  ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα και η αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων και η αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου  Στρατηγικής Συνεργασίας.
Τόνισε επίσης την ανάγκη ταχύτατης εμπορικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το τερματισμό της μυστικής διπλωματίας και της διαπραγματευτικής συσκότισης μέσα από τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Μάρκος Κυπριανού: Δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα ερμητικά
——————————————————————
Στη δική του ομιλία στο συνέδριο, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στη μελέτη του εκλογικού αποτελέσματος, εκφράζοντας την άποψη ότι ήταν περισσότεροι από ένας οι λόγοι της αποτυχίας, κάποιοι εξωγενείς αλλά και άλλοι εσωτερικοί.

Είπε επίσης ότι ήταν αρνητική εξέλιξη ότι οι εκλογές έφεραν και εσωκομματική κρίση, με αποχωρήσεις και διαγραφές μελών και στελεχών.

Παράλληλα τόνισε ότι όταν γίνονται ενέργειες που βλάπτουν το κόμμα δεν μπορεί παρά να υπάρχουν επιπτώσεις, «όμως δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα ερμητικά».

«Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και θα πρέπει πάντα να υπάρχει η δυνατότητα της συμφιλίωσης και της συναίνεσης ιδιαίτερα με εκείνους που έχουμε κοινή ιστορία και κοινές αρχές και αξίες που μας ενώνουν», είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι πολιτικές προκλήσεις της εποχής, μαζί με τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην οικονομία αλλά και τη στασιμότητα στο Κυπριακό, αποτελούν ευκαιρία για το ΔΗΚΟ να αναδείξει και να αποδείξει άλλη μια φορά την αξία του σαν ένα μετριοπαθές, συνετό, συναινετικό κόμμα του κέντρου.

Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, προκαταλήψεις και έμμονες ιδέες, συνθέτοντας διαφορετικές θέσεις και απόψεις, χωρίς να απορρίπτει εκ των προτέρων προτάσεις και ιδέες με βάση του από πού προέρχονται ή τι ιδεολογικό χρώμα έχουν, έχει μοναδικό κριτήριο το κοινό καλό και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

«Όμως για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε από το σπίτι μας. Θα πρέπει να μάθουμε να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που σαν δημοκρατικό κόμμα είναι λογικό να υπάρχουν. Στόχος η συναίνεση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης. Βεβαίως και θα απαιτούμε σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας – αυτό επιβάλει η δημοκρατία – χωρίς όμως να περιθωριοποιείται και να παραγνωρίζεται η μειοψηφία», ανέφερε.

Η μειοψηφία, πρόσθεσε, δεν πρέπει να νοιώθει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της και ότι αγνοούνται οι θέσεις και οι απόψεις της.

«Η συνεχής παράβλεψη της, στο τέλος οδηγεί στην απομόνωση, αδιαφορία και απομάκρυνση. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η
σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων είναι και η δύναμη του ΔΗΚΟ.

«Η εσωκομματική πολυφωνία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους ψηφοφόρους και πολίτες δυσαρεστημένους με τις δογματικές θέσεις των άλλων κομμάτων. Βέβαια, αυτή η πολυφωνία δεν θα πρέπει στο τέλος να καταλήγει να γίνεται εμπόδιο στο να έχει το ΔΗΚΟ σαφείς, ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα», ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος του ΔΗΚΟ για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι να συσπειρώσει του ψηφοφόρους, να επαναφέρει μέλη και ψηφοφόρους που για το ένα ή τον άλλο λόγο δεν είναι πλέον στις τάξεις του, και να προσελκύσει νέα μέλη και ψηφοφόρους.

Τόνισε επίσης τη σημασία του πολιτικού διαλόγου και των προοπτικών συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δέχονται τις ίδιες δημοκρατικές αρχές.

Το Συνέδριο χαιρέτισε επίσης με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν.