Αμε στ’ ανάθεμα Βρετανία

 

Πάρε  τα πολεμικά σκουπίδια σου και ξεκουμπίσου από την Κύπρο

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Μια «γαουροτζυλίστρα» τόπος το νησί μας. Όπου και να ταξιδέψει το μάτι, το βλέμμα ματώνει πάνω σε συρμπατομπλέγματα. Παραλύει το βήμα μπροστά σε απειράριθμα  αλτ, επικίνδυνες ζώνες, νεκρές ζώνες, ναρκοπέδια.Γύρω η θάλασσα γέμισε και πάλιν με τα «σκυλόψαρα» των ιμπεριαλιστών.Τούρκοι, Βρετανοί , Γάλλοι,Αμερικανοί, αεροπλανοφόρα, υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους , με έξυπνους  πυραύλους που κυοφορούν θανατικό, οδύνη, αίμα, ορφάνια, μιλιούνια πρoσφύγων. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα.Στο βορρά η κατοχή των Τούρκων, δυτικά το Ακρωτήρι του ΘαΝΑΤΟυ. Ανατολικά και πάλιν οι βρετανικές βάσεις στη Δεκέλεια για να ελέγχουν το νησί, την γύρω περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.Με τους μεγάλους σταθμούς παρακολούθησης (Echelon).Το μάτι και το αυτί του μεγάλου αδελφού να κάνει βρόμικο πολιτικό μπανιστίρι για να γνωρίζει πότε και προς τα πού θα εκτοξεύει τον θάνατο. Να παίζουν τις τύχες μας κορώνα γράμματα.Να εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε μια γνήσια επανένωση του νησιού χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κηδεμόνες, προστάτες  και Υπάτους. Τι σόι ανεξάρτητη χώρα είμαστε όταν οι πρώην αποικιοκράτες μας συμπεριφέρονται ως ανεπίσημη αποικία τους;

Να αγωνιούμε πότε  οι τρισκατάρατοι ιμπεριαλιστές της Βρετανίας και οι ΝΑΤΟϊκοί τους σύμμαχοι  θα μας εμπλέξουν χωρίς τη θέληση μας στα φιλοπόλεμα σχέδια τους.

Πολλοί ίσως να έχουν ξεχάσει πως στις 24 του  Σεπτέμβρη του 2002, η Κοινή Επιτροπή Πληροφοριών της Βρετανίας συμπεριέλαβε την Κύπρο στους ενδεχόμενους στόχους που μπορούσαν να πληγούν από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, χρησιμοποιώντας την ως αφορμή για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ, παρότι η κυβέρνηση Μπλερ δεν ειδοποίησε για αυτό  την Κυπριακή κυβέρνηση.Από την 1η του Γενάρη του 2004 οταν  η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε η δεύτερη χώρα της Ευρώπης της οποίας ένα μέρος ελέγχεται από άλλο μέλος της Ένωσης (μαζί με την Ισπανία, της οποίας το Γιβραλτάρ επίσης ελέγχεται από τη Βρετανία.

Ανκαι ο τέως πρόεδρος Δ.Χριστόφιας είχε αποκαλέσει την βρετανική παρουσία στο νησί «μια αποικιοκρατική κηλίδα αίματος» εντούτοις επί προεδρίας του  είχε αποφανθεί πως δεν ειναι της ώρας η απομάκρυνση τους  με εκείνη την αλήστου μνήμης δήλωση  πως «εναποκειται στα παιδιά και τα εγγόνια μας» να το πράξουν. Να αφήσουμε δηλαδή αυτή την βαρια κληρονομιά στις επόμενες γενιές επειδή η δική μας παράδωσε τα όπλα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας.

Οι βρετανικές βάσεις καλύπτουν περίπου το 3% της έκτασης της Κύπρου, συνολικά 254 τετρ. Οσο δηλαδή η γεωγραφική έκταση της Μάλτας.

Το παραμύθι του ουδέτερου

Και η κυβερνηση   Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ , πουλάει το παραμύθι πως δεν κινδυνεύουμε. «Οι βάσεις είναι βάσεις», λέει ο εκπρόσωπος του  ως να είναι ένα αναγκαίο κακό που πρέπει να το συνηθίσουμε.Ως να είναι ένας ανίατος μεταδοτικός καρκίνος που θα περνά από γενιά σε γενιά.Ο τέως ΥΠΕΞ ειρωνεύτηκε κιόλας όσους αντιδρούν στην χρησιμοποίηση των βάσεων ως ορμηρήτιο εναντίον γειτονικών λαών.«Τι νομίζετε πως είναι προσκοπική κατασκήνωση οι βάσεις» είπε , για να συγκαλύψη τις ασήκωτες ευθύνες των κυβερνήσεων ΔΗΣΥ, τέως και πρώην κυβερνώντων  που δεν αγωνίστηκαν για να ξεκουμπιστούν οι στρατιωτικές βάσεις του ιμπεριαλισμού.Αντίθετα τους έδιναν κάλυψη.Δεν τους ενόχλησαν ούτε όταν γίνονταν  οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου –Ε.Ε. ούτε και τώρα με το Brexit.

Πώς να ημερέψει ο νους ακούγοντας τα αίολα   επιχειρήματα των πολιτικών  μας  να τσαβδίζουν δικαιολογίες και προσχήματα, για την χρηση των βρετανικών βάσεων.Με τα συνθήματα και τα ταμπούρλα δεν πάνε στ’ ανάθεμα οι κακοί μας δαίμονες. Θέλει τόλμην, αγώνα  και διαπραγματευτικό τσαμπουκά να τους απαλλαγούμε. Θέλει ένα λαόν ξύπνιον και όχι σε κατάσταση νάρκωσης και αποβλάκωσης. Να εξεγερθεί να κατεβάζει κάθε μέρα διαδηλώσεις έξω από τις βάσεις βροντοφωνάζοντας    να πάνε στ’ ανάθεμα, στον αγύριστο.Να ξεκουμπιστούν.

Η δική μας γενια έζησε  έναν πόλεμο και ένιωσε στο πετσί της την υποκρισία των Εγγλέζων να κάνουν πλάτες    στην Τουρκιά και στα αιμοσταγή μεχμετζίκ της.Τους παρακολουθούσαν να βιάζουν, να λεηλατούν να σφάζουν να κάνουν πλιάτσικο… Οπως πάντα και τότε και σήμερα, να τηρούν τη στάση του ανήθικου νταβατζή.Να υποδαυλίζουν και να ενθαρρύνουν την Τουρκία να θέλει τ’ άνομα να γίνουν νόμιμα .Κατα τα άλλα είναι «Εγγυήτρια» της ακεραιότητας μας.

Αμε στ’ ανάθεμα με τα συμπράκαλα του πολέμου σου Τερέζα Μέι.Φτάνει άλλα ψέμματα.

Αν θέλετε πολέμους κάντε τους στις χώρες σας.Να νιώθουν οι δικοί σας πολίτες τι πάει να πει θανατικό, όλεθρος.Και όταν κτυπάτε να σας κτυπούν μέσα στα σπίτια σας και όχι στα δικά μας.

 

Ρεσιτάλ υποκρισίας και η διγλωσία της υποτέλειας

 

Η καλή μας η κυβέρνηση προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας πως η Κύπρος δεν είχε  καμιά εμπλοκή στην πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας.

«Δια τον φόβον των Ιουδαίων», όμως μπας και επηρεασθεί ο τουρισμός μας, που είναι το ισχυρό ατού στο ΑΕΠ, επαναλάμβανε συνεχώς  το παραμύθι της. «Δεν μας ρώτησαν» είπαν.Σάμπως και αν τους ρωτούσαν θα έλεγαν όχι.

Δυστυχώς, Κύπρος και Ελλάδα μετατρέπονται σε προκεχωρημένα αβύθιστα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, και σε σιωπηρούς παρατηρητές των πιο επιθετικών κύκλων της Δύσης.Δεν συνειδητοποιούν ωστόσο (ή το γνωρίζουν και δεν το παραδέχονται) πως σε αυτόν το νέο κύκλο αίματος των ιμπεριαλιστών βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με το Ισραήλ και την Τουρκία που θέλουν όπως όλοι οι άλλοι, τη διάλυση της Συρίας, μιας φίλης χώρα που πάντοτε υποστήριζε την δίκαιη υπόθεση της Κύπρου.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα περί «πρόληψης« κατά των χημικώνβρέθηκαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας  στη σύνοδο της Ε.Ε. την Δευτέρα  στο Λουξεβούργο εκφράζοντας την «απόλυτη στήριξή τους στις επιδρομές  εναντίον της Συρίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.

Εκτός και αν δεν διάβασαν τα συμπεράσματα των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.τα οποία   αναφέρουν: «Το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει το λαό του».

Προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, έσπευσαν να κατηγορήσουν ως υπεύθυνη για τους βομβαρδισμούς(!) την κυβέρνηση της Συρίας, δηλώνοντας μάλιστα σίγουροι ότι έκανε χρήση χημικών όπλων! Συγκεκριμένα στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε: «Καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία,συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα».

Στα συμπεράσματά τους, φανερώνοντας ότι στόχος των ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι η συνέχισητων πολεμικών σχεδιασμών,αναφέρουν ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνονται.Μάλιστα αναφέρουν  ότι «το συριακό  καθεστώς φέρει την συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού», επιδιώκοντας να απαλείψουν τις ευθύνες του Ισλαμικού κράτους και αποκρύβοντας ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία το εξόπλισαν  και το χρηματοδότησαν.

Τέλος αναφέρουν πως «όλοι οι παράγοντες στη Συρία πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Da’esh (Ισλαμικού κράτους) η οποία δεν έχει ακόμη τελειώσει» και ότι η αποτροπή της αναζωπύρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένει προτεραιότητα». Λέει ακόμα  πως για να «σμβάλει στην ήττα του Da’esh  η Ε.Ε. θα συμμετάσχει σε προσπάθειες σταθεροποίησης  στις περιοχές που απελευθερώνονται από το Da’esh από τον παγκόσμιο Συνασπισμό στη βορειοανατολική Συρία.» Δηλαδη το λένε καθαρά πως οι επεμβάσεις και οι επιδρομές θα συνεχιστούν, και με την σύμφωνο  γνώμη των «28».Κατά τα άλλα δεν εμπλεκόμαστε.

Αφιερωμένο σε αυτούς που φλερτάρουν με το ΝΑΤΟ

Οσο για όλους αυτούς που λένε πως η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ θα είναι «η σωτηρία» μας ας κοιτάξουν την περίπτωση Ελλάδας Τουρκίας.

Ακόμα και την περασμένη Δευτέρα απ’ αφορμή την επίσκεψη του στην Αγκυρα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κάτω από την επίφαση της ουδετερότητας όταν ρωτήθηκε για τις διαφορές Ελλάδας Τουρκίας τοποθετήθηκε υπέρ της Τουρκίας. Μάλιστα αποκάλεσε ως «απλώς διαφορές» τις μονομερείς προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας και την ιταμή περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε συνέντευξη του στο Ανατολού ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ όταν ρωτήθηκε για την ένταση στο Αιγαίο και τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα ζήτησε επίσημα από το ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, απάντησε κυνικά πως δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ και ότι πρέπει από μόνες τους να λύσουν τις διαφορές τους.

Δεν χρειάζονται προφητικές ικανότητες με ποιού το μέρος θα ταχθεί η βορειατλαντική συμμαχία σε περίπτωση σύγκρουσης των δύο χωρών. Συνήθως οι υποταγμένοι και τα «πειραματόζωα» είναι τα μεγάλα θύματα.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 22 Απριλίου 2018 με τον τίτλο ο «Βρετανικός χαμαιλεοντισμός»)