Eρωτηματικά για έρευνα Γ. Ελεγκτή σε σχέση με Ryanair- Ν. Αναστασιάδη

 

Εντονα ερωτηματικά εγείρονται στην κοινή γνώμη για την πρόθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας να διερευνήσει το θέμα της εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές και ειδικότερα ως νομικού συμβούλου της RYANAIR . Kι αυτό γιατί υπάρχει ήδη παραδοχή εκ μέρους του δικηγορικού ÐÑÏÅÄÑÏÓ  ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÔÅËÅÔÇ ÅÐÉÄÏÓÇÓ ÐÑÁÎÅÙÍ ÄÉÏÑÉÓÌÏÕ - ÏÄÕÓÓÅÁÓ ÌÉ×ÁÇËÉÄÇÓγραφείου Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδη και Συνεταίροι, ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 εκπροσωπούσε την εν λόγω εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση της Γενικής Λογίιστριας του κράτους κ. Ρέας Γεωργίου στη Βουλή κατά τη συνεδρία αρμόδιων επιτροπών στις 11 Νοεμβρίου, «οι δύο επενδυτές είναι   οι RYANAIR και AEGEAN». Η δήλωση αυτή της κυρίας Γεωργίου έγινε κατόπιν ερώτησης που τέθηκε επίμονα προς την ίδια από το βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού και κατόπιν υπόδειξης του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν είναι απόρρητο να ειπωθούν τα ονόματα των δύο εταιρειών. Πέραν αυτού στον Τύπο υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι στις 8 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair Μαικλ Ο Λίρι, με τον οποίο είχε συνάντηση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση του επικεφαλής της Ryanair με τον Υπουργό Οικονομικών. Στο μεταξύ τη δική της έρευνα για το θέμα αρχίζει αυτή τη βδομάδα και η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη είχε ο υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης, για το θέμα που προέκυψε με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημητριάδης ζήτησε από τον γενικό ελεγκτή να διερευνήσει όλες τις ενέργειες, οι οποίες έγιναν από το Υπουργείο Συγκοινωνιών στο θέμα της διαδικασίας για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρεται ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επικοινώνησε ήδη τηλεφωνικώς με τη Γενική Λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου και έχει γίνει διευθέτηση να του αποστείλει άμεσα αντίγραφο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία, μαζί με έκθεση γεγονότων.

«Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, η εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» στην όλη διαδικασία, και κατά πόσο υπήρξε είτε άμεση είτε έμμεση εμπλοκή ή διαπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή παρέμβαση είτε του ιδίου είτε και του πρώην δικηγορικού του γραφείου στις αποφάσεις, που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οπως επισημαίνεται, η έκθεση με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της στη δημοσιότητα, ενώ καλείται οποιοσδήποτε κατέχει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με το υπό διερεύνηση θέμα, τα οποία θεωρεί ότι θα ήταν υποβοηθητικά για την πληρέστερη καταγραφή των γεγονότων, να τα υποβάλει στην Ελεγκτική Υπηρεσία ταχυδρομικώς (Δεληγιώργη 6, 1406, Λευκωσία), μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (omichaelides@audit.gov.cy) ή τηλεομοιότυπου (22660415), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014.

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο Γενικός Ελεγκτής υπενθυμίζει πως έχει κληθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει το θέμα, ενώ ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ανακοινώσει πως θα υποβάλει άμεσα την παραίτησή του, εάν διαπιστωθεί από την έρευνα παρέμβαση του ιδίου ή του πρώην δικηγορικού του γραφείου στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη Ryanair και τη διαδικασία για στρατηγικό επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές.