Ο Ιβάν Σαββίδης έτυχε θερμής υποδοχής στο Προεδρικό και επι προεδρίας Δ.Χριστόφια

O πολυεκατομμυριούχος Ιβάν Σαββίδης δεν είναι τόσο άγνωστος στην ηγεσία του ΑΚΕΛ -όπως ισχυρίστηκαν στελέχη του κόμματος- εκφράζοντας έντονες διαμαρτυρίες  επειδή παρευρέθηκε στην τελετή εγκαθίδρυσης του Προέδρου  της Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη.

ivan-chr

Στιγμιότυπο με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια να υποδέχεται θερμά στο Προεδρικό μέγαρο τον πολυεκατομμυριούχο Ιβάν Σαββίδη.

Ο Ιβάν Σαββίδης  έτυχε θερμής υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και επι προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια , όχι μία, αλλά μερικές φορές. Ως εκ τουτου   παραμένει  εκτεθειμενη  η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ η οποία πριν μερικές μέρες διαμαρτυρήθηκε έντονα εγείροντας μάλιστα και  θέμα τάξης για την παρουσία  στην τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή  του ισχυρού άνδρα Ιβάν Σαββίδη μεγαλομέτοχου – ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, του Ελλαδικού τηλεοπτικού καναλιού EPSILON και πολυεκατομμυριούχου.

Η διαμαρτυρία των βουλευτών του ΑΚΕΛ βέβαια έγινε μετά που σημειώθηκαν τα επεισόδια  στο γήπεδο της Τούμπας με τον Ιβάν Σαββίδη να μπουκάρει στο γήπεδο και όπως φάνηκε από τις φωτογραφίες και με όπλο στη ζώνη του.

Σύμφωνα με το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ.Στεφάνου.   δεν γνώριζαν ποιός ήταν ο εν λόγω κύριος που καθόταν στην σειρά των επισήμων στην τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου.

Και όμως ο πανίσχυρος Ιβάν Σαββίδης δεν είναι άγνωστος στην ηγεσία του ΑΚΕΛ.Επι διακυβέρνησης Χριστόφια ο Ιβάν Σαββίδης επισκέφθηκε όχι μια, αλλά μερικές φορές το Προεδρικό μέγαρο και έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τον τέως Πρόεδρο Δ.Χριστόφια όσο και απο άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης του. Προφανώς και από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου ο οποίος πριν μερικές μέρες διαρτυρόταν εν εξάλλω στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, πως «κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την παρουσία του Προέδρου του ΠΑΟΚ στη Βουλή, και σημείωνε σε έντονο ύφος: «Το πρωτόκολλο της Βουλής ήταν πολύ αυστηρό εκείνη την ημέρα. Έμειναν εκτός τελετής αρκετά πρόσωπα και είναι άξιο απορίας πώς προσκλήθηκε στην τελετή ο Ιβάν Σαββίδης και μάλιστα να βρεθεί δίπλα από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας».Και συνέχισε οργισμένος: «δεν μπορεί να σηκώνει κάποιος ένα τηλέφωνο και να εξασφαλίζει την παρουσία του σε μια τόσο πολύ σημαντική τελετή. H Bουλή των Aντιπροσώπων καλείται να διευκρινίσει ποιός ήταν που τηλεφώνησε για εξασφαλίσει μια θέση στον Ιβάν Σαββίδη».

Είναι απορίας άξιον πως ο κ. Στεφάνου  δήλωνε πως δεν γνωρίζει τον Ιβάν Σαββίδη, όταν ως κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Προεδρίας Χριστόφια φέρεται να ήταν παρόν στην υποδοχή που έγινε από τον τέως Πρόεδρο και πολιτικό μέντορα του (όπως χαρακτήριζε ο ίδιος  παλαιότερα τον Δ.Χριστόφια. )

Οι επισκέψεις του πολυτατομμυριουχου Ιβάν Σαββίδη  στο Πρεδρικο μέγαρο επι διακυβέρνησης Χριστόφια δεν τηρήθηκαν μυστικές καθότι καλύφθηκαν και φωτογραφικά.Μάλιστα   λέχθηκε τότε  πως ο τέως Πρόεδρος του παρέθεσε  και δείπνο στην παρουσία και άλλων .

Το αφήγημα μεχρι τέλους

Το τραγελαφικό είναι πως ακόμα και την περασμένη Τετάρτη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και μέλος του Π.Γ. του κόμματος Στ.Στεφάνου δήλωνε στο ραδιόφωνο του ΑΣΤΡΑ ανερυθρίαστα πως «εμείς δεν γνωρίζαμε ποιός είναι ο Ιβάν Σαββίδης και το μάθαμε όταν σημειωθηκαν τα γεγονότα  στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.»

Εξέφραζε επίσης έντονες διαμαρτυρίες γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε στον οίκο της Δημοκρατίας τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ.

Να υπενθυμίσουμε πως στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ.Συλλούρη, οι βουλευτές  του ΑΚΕΛ  ζητούσαν εξηγήσεις για την παρουσία του εκεί και από ποιόν προσκλήθηκε.

Αυτούσια η επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

cache_728x3000_Analog_medium_499898_43335_1332018

Στην τελετή εγκαθίδρυσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δίπλα από το Γ.Εισαγγελέα κ. Κ.Κληρίδη.

Με την παρούσα επιστολή παρακαλούμε όπως έχουμε πλήρη ενημέρωση για τους λόγους που στην επίσημη τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28/02/2018 ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων περιλαμβανόταν ο κ. Ιβάν Σαββίδης, τον οποίο το Πρωτόκολλο είχε καθίσει δίπλα από ψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του κράτους.

Συγκεκριμένα, παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε από ποιο προσκλήθηκε ο κος. Σαββίδης στην επίσημη τελετή. Θα θέλαμε επίσης να ξέρουμε με ποια ιδιότητα είχε προσκληθεί ο κ. Σαββίδης, δεδομένου ότι εθιμικά στην τελετή προσκαλούνται και παρευρίσκονται εκπρόσωποι πολιτειακών θεσμών, πρέσβεις και ξένες αντιπροσωπείες, αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιας υπηρεσίας, κ.ο.κ.

Είναι σημαντικό για εμάς να ενημερωθούμε πλήρως, με σαφήνεια και το ταχύτερο σχετικά με τα πιο πάνω».

Η απάντηση που έδωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν πως ο  κ. Ιβαν Σαββίδης βρισκόταν στην Κύπρο για δικές του υποθέσεις και απευθύνθηκε στο προεδρικό εκδηλώνοντας την επιθυμία να παρευρεθεί στην τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου. Κατόπιν αυτού συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο που μεταβιβάστηκε στη Βουλή, με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παραστούν στην τελετή.”

 

Οι πάντες γνωρίζουν τον Ιβάν (Ιωάννη) Σαββίδη

 

Ελάχιστοι στον κόσμο της πολιτικής, της οικονομίας και του αθλητισμού δεν γνωρίζουν ποιός είναι ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος είναι περιζήτητος σε Ελλάδα, Ρωσία και Κύπρο.

Είναι στο Forbes με 9,4 δισ. ρούβλια (237 εκατ. ευρώ)

Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Φινάνς», η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμά την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ).ivan-chr

Να σημειώσουμε ακόμα πως στις 13 του Φεβράρη του 2018,  οι τρεις εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη Donskoy Tabak, Pereslavl-Tabak και ΣΕΚΑΠ πουλήθηκαν έναντι 1,6 δισ. δολαρίων στον ιαπωνικό κολοσσό JTI.

Ο  ιαπωνικός όμιλος εταιρειών Japan Tobacco θα περάσει το γ’ τρίμηνο του 2018, στα χέρια του τις πιο πάνω εταιρείες αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση,  της  καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη επί 5 ολόκληρα χρόνια (από τις 29/3/2013).Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας – “πακέτο” για την εξαγοράς της “μητρικής” ρωσικής Donskoy Tabak στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).
Πιο συγκεκριμένα, η Japan Tobacco Inc. ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), “ενισχύοντας, έτσι, περαιτέρω την πρώτη  θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT αποκτά “πακέτο” και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας