Οι ενδοτικότεροι των ενδοτικών σε μετεκλογικές αναζητήσεις…

 

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Oταν διευρύνεις την επιλογή της εύκολης λύσης, του συμβιβασμού και της εγκατάλειψης των δισεπίτευκτων ιδανικών, σίγουρα δεν μπορεί να αναμένεις τον έπαινο και τα εύγε από αυτούς προς τους οποίους απευθύνεσαι.Ακόμα και αν επιχειρείς να χαρακτηρίζεις νίκες τις αποτυχίες σου πάλιν δεν σε σώζουν οι πρόσκαιροι ψήφοι, που άλλωστε γνωρίζεις πως δεν σου ανήκουν.Οπως και να ΄χει όμως είναι σχεδόν επιβεβαιωμένο πως η εγκατάλειψη αρχών οδηγεί σε κενά μνήμης ιδιαίτερα όταν χάσεις την πυξίδα σου ως αναπόσπαστο εργαλείο στοχοπροσήλωσης σε αυτά που ετάχθης να υπηρετήσεις.

Δεν ενοχλεί τόσο, όταν ένα κόμμα της δεξιάς όπως είναι ο ΔΗΣΥ, είναι ενδοτικό και φαίνεται να ενδίδει, να υποκύπτει στις παραινέσεις, στις πιέσεις και εκβιασμούς των ξένων.

Ενοχλεί και πονεί περισσότερο οταν ενδοτικότεροι των ενδοτικών είναι οι λεγόμενοι κομμουνιστές οι οποίοι προφανώς δεν φαίνεται να είναι περήφανοι με αυτό τον τίτλο. Γι’ αυτό και εμφανίζονται να προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που λένε ότι είναι. Οι σημερινοί ηγέτες του ΑΚΕΛ καθημερινά θέλουν να επιβεβαιώνουν με πράξεις και λόγια πως καμιά σχέση δεν έχουν με την επαναστατικότητα, την μαχητικότητα, την αυταπάρνηση και την αγωνιστικότητα των κομμουνιστών που ίδρυσαν και ανάδειξαν ως μια ισχυρή εθνική δύναμη το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού.

Δεν προκάλεσε εντύπωση, αντίθετα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις περι ενδοτισμού και άτακτων υποχωρήσεων από θέσεις αρχών, το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του εκφραστικού οργάνου του ΑΚΕΛ την επαύριον των δηλώσεων της Αμερικανίδας πρέσβειρας, ως να υιοθετούσε τις θέσεις της.

«Αργούν τα έσοδα, προτεραιότητα η λύση», τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδο της η ΧΑΡΑΥΓΗ, η κομματική καθοδήγηση της οποίας, απαγορεύει δια ροπάλου να αποκαλείται το ψευδοκράτος, ψευδοκράτος ή παράνομο καθεστώς και ο Ακιντζί κατοχικός ηγέτης.Τι είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα και το έκανε παντιέρα η «Χ»;

Η αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία κυρία Ντόχερτι ήταν πέραν από ξεκάθαρη και κυνική στις δηλώσεις της όταν κλήθηκε την Τετάρτη να σχολιάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε έξι μήνες το πολύ να τελειώνετε με τη λύση του Κυπριακού καθότι τα κέρδη από τις εξορύξεις αργούν.Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για έσοδα από τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα για να σημειώσει εμφαντικά ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν προβλήματα από την Τουρκία επειδή η Exxon Mobil δεν έστειλε γεωτρύπανο, αλλά πλοίο που θα κάνει  αρχαιολογικές έρευνες.Αρα βιαστείτε με τη λύση και η γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil θα αρχίσει το φθινόπωρο. Κοντολογίς έθεσε τον Σεπτέμβρη- Οκτώβρη ως χρονοδιάγραμμα για τη λύση ή το κλείσιμο του Κυπριακού. Οσο για «το μοίρασμα πρέπει να γίνει ακριβοδίκαια».Δεν μπηκε βεβαια σε λεπτομέρειες να εξηγήσει γιατί η Τουρκία δεν αρκείται με τα μισά διότι σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των νεοσουλτάνων, το ένα τρίτο της Κυπριακής ΑΟΖ τους ανήκει.

Κανένα σχόλιο, καμιά αναφορά, καμιά επίκριση, για τις πειρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δίκην πραιτωριανών;

Οταν ο πρόσφατα αποπεμφείς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον βρισκόταν την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία υπο την ιδιότητα του ως ΥΠΕΞ, βρέθηκαν να τον συνοδεύουν οι πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Λευκωσία Τζέφρι Πάιατ και η κα Ντόχερτι.Tι γύρευαν στο σουλτανάτο οι δύο διπλωμάτες εν είδει περιστεράς ή Πραιτωριανών στις χώρες που έχουν διαπιστευθεί; Βρέθηκαν εκεί ως περιφερειακές δυνάμεις για να κάνουν διακανονισμούς και παζάρια ερήμην των λαών που τους φιλοξενεί; Για περίπου τέσσερις ωρες συνομιλούσαν με τους νεσουλτάνους της Αγκυρας και δεν διέρρευσε ουτε ένα «κιχ» για όσα ειπώθηκαν αναμεταξύ τους.

Φαίνεται πως η κα Ντόχερτι μετέφερε το πνεύμα της πολύωρης συνάντησης με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου, στις δηλώσεις της στη Λευκωσία γι’ αυτό και μας προέτρεψε να τελειώνουμε με τη λύση και ο θησαυρός μισά –μισά ή όσα καθορίσει ο τούρκος κατακτητής θα καθυστερήσει.

Τώρα και με την άφιξη στην Κύπρο του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις των Αμερικανών, του Γ.Γ. του ΟΗΕ και όλων των εμπλεκομένων στο κουβάρι κυπριακό υδρογονάνθρακες , τουρκικές απειλές.

Δεν υπάρχει Κύπριος πατριώτης που να μην θέλει λύση του Κυπριακού και απαλλαγή του τόπου από την 44χρονη τούρκικη κατοχή.

Είναι η Τουρκία που δεν επιθυμεί λύση γιατί έχει μακροχρόνιους σχεδιασμούς.Γι’ αυτό και θέτει ντροπιαστικούς όρους και προϋποθέσεις για να κλείσει το κυπριακό. Ας μην γελιούνται όσοι την πιστώνουν με καλή θέληση και «ευγενή κίνητρα» προς τους Τ/κ. Δεν έχει μόνο την Κύπρο στο στόχαστρο της. Αφρική , Μέση Ανατολή, Αιγαίο, Βαλκάνια, βρίσκονται στο χάρτη με τα βελάκια των διεκδικήσεων της.Κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις εντάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της. Οσο και να εκληπαρεί ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Αντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε τον ανήξερον όταν ρωτήθηκε για την απόρριψη από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά του Ευρωπαίου απεσταλμένου που επροτίθετο να διορίσει προσωρινά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ .

Είναι κρίμα η Αριστερά να θριαμβολογεί επειδή η κα Ντόχερτι μας έθεσε μέχρι το φθινόπωρο το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος του κυπριακού .Είναι κρίμα να υπάρχουν ακόλουθοι και χειροκροτητές της πολιτικής των ΗΠΑ στο κυπριακό η οποία δεν εχει καμιά πρόθεση θα εγκαταλείψει τον ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο της παρά τις ενδοοικογενειακές τους διαφορές .

 

Μετεκλογικές αναζητήσεις

 

Αναμεσα στους στόχους που έθεσε η ηγεσία του ΑΚΕΛ μετεκλογικά είναι τα οργανωτικά ζητήματα, η παραγωγή πολιτικής και η διεύρυνση προς την κοινωνία. Διαπίστωσε δηλαδή τις χρόνιες αδυναμίες οι οποίες και εκδηλώθηκαν και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση των προεδρικών.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ είχε συμμάχους και τους έχασε. Οι νέες δυνάμεις που αποτέλεσαν και το τρίπτυχο της Κοινοβουλευτικής ομάδας (ΑΚΕΛ Αριστερά –Νέες Δυνάμεις) «δραπέτευσαν» ή μετρούνται στα δάκτυλα της μια παλάμης. Αιτία, οι αφόρητες πιέσεις και τα «έτσι θέλω» κομματικών στελεχών να διεκδικούν έδρανα στη Βουλή και να κορδώνουν ως πολυθεσίτες στην κομματική ιεραρχία.

Πρόσφατα συνήλθε η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ   η οποία και κατέληξε σε πρόταση προς την κομματική βάση για τα οργανωτικά ζητήματα και ανοίγματα προς την κοινωνία. Σύμφωνα με το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αυτή η απόφαση με τη μορφή μιας εισηγητικής ομιλίας (της δικής του δηλαδή ) θα μεταφερθεί στις κομματικές οργανώσεις βάσης, θα διεξαχθεί εκεί ένας ελεύθερος προβληματισμός και θα επιστρέψουν πίσω στην ανώτατη ηγεσία τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης. Οπως είπε « μπροστά μας τίθενται πολλά και πιεστικά ζητήματα τα οποία επιβάλλουν την εντατικοποίηση της δουλειάς μας ως ηγεσία του κόμματος και χρειάζεται να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μπροστά μας τις θέσεις της κομματικής βάσης.»

Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις του είναι πως θα πρέπει να ενδυναμωθεί το ίδιο το Κόμμα εσωτερικά, να υπάρξει παραγωγή πολιτικής και διεύρυνση προς την κοινωνία.

«Ποια είναι η κατεύθυνση που δίνουμε στα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους του ΑΚΕΛ αναφορικά με όλα αυτά τα ζητήματα. διερωτήθηκε και απάντησε: «Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα που αφορούν και επιδρούν πάνω στην καθημερινότητα του απλού ανθρώπου. Δεν μπορούν τα πολιτικά κόμματα να είναι απαθή, ή τα μέλη τους, ή οι φίλοι τους. Έχουμε υποχρέωση να προβληματιστούμε για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία τίθενται από μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις. Το τρίτο βέβαια είναι τα ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή πολιτικής. Έχουμε ήδη τροχιοδρομήσει κάποιες επιστημονικές μελέτες οι οποίες θα γίνουν, σε μία προσπάθεια να διαμορφώσουμε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη και η καθημερινότητα του απλού ανθρώπου αλλά και μελέτες οι οποίες θα βοηθήσουν το Κόμμα να κατανοήσει καλύτερα την κοινωνία και να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα…».

Με τα πιο πάνω λεχθέντα ο καθένας μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως το κόμμα το οποίο στο παρελθόν ήταν υπερήφανο για τα οργανωτικά του έχασε την επαφή του με τον κόσμο και χρειάζεται επιστημονικές μελέτες για να κατανοήσει την κοινωνια!

Οταν βαζεις επιστήμονες και μελετητές να σου κάνουν τη βρόμικη δουλειά δεν θα βάλουν σε τάξη το σπίτι αλλα υπάρχει ο κίνδυνος να το ξεπατώσουν. Αν δεν έχεις πάρει ο ιδιος τον σφυγμό του κόσμου και δεν ακούεις τον βραχνά και τα αχ και βαχ της κοινωνίας, ούτε και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σώζουν τους οργανωτικούς σχεδιασμούς σου. Ιδιαίτερα αν αυτές οι NGO έχουν βαπτισθεί στην κολυμβήθρα του Σόρος ή είναι από αυτές που χρηματοδοτούνται για να ξελαρυγγίζονται από πρωίας μέχρι νυκτός «λύση τώρα, όπως να’ ναι και ότι να’ναι».

 

Εν κατακλείδι, ένα κόμμα που λέει πως θέλει να ασκεί «αυστηρή» αντιπολίτευση πρεπει να κινείται στην σφαίρα της αντικειμενικότητας.

Δεν μπορεί π.χ. να κατηγορουνται για καταστροφή του περιβάλλοντος οι σημερινοί κυβερνώντες όταν επι διακυβέρνησης δικής τους άλλαζαν οι πολεοδομικές ζώνες από αγροτικές σε βιομηχανικές ή από προστατεύομενες σε τουριστικές και Θεός οίδεν για ποιών τα συμφέροντα.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ  στις 18 Μαρτίου 2018)