Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος για το θέμα RYANAIR

Παρόμοιες αστειότητες περι παραίτησης  του είχε προβάλει  και στην Επιτροπή Πική για την οικονομία  αλλά ουδείς διεξήγαγε έρευνα

*Nέα σφοδρή κριτική εναντίον του από Κόμματα

 

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος παραμένει ο Πρόεεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί αν αποδειχθεί εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του στην γνωστή υπόθεση της Ryanair , όταν χθες το ίδιο το γραφείο του με ανακοίνωση του παραδέχθηκε ότι εκπροσωπούσε τη εν λόγω αεροπορική εταιρία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Κι ενώ είχαν γραπτώς παραδεχθεί newego_LARGE_t_1101_541773101-1024x681ότι καμία σχέση είχαν στη συνέχεια με την εν λόγω εταιρεία στον Τύπο είναι καταγραμμένη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair κ. Μαικλ Ο Λίρι στις 8 Οκτωβρίου στο προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθησε αμέσως μετά μεγάλης διάρκειας συνάντηση του κ. Ολίρι και με τον Υπουργό Οικονομικών. Εξάλλου πολλά στοιχεία που ενισχύουν τη σχέση Ν. Αναστασιάδη με τη Ryan air δόθηκαν και από την ηγεσία της ΠΑΣΥΠΙ σε σημερινή διάσκεψη τύπου.Τα κόμματα με δηλώσεις εκπροσώπων τους ή ανακοινώσεις τους κατακερεύνωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ήγειραν σοβαρότατα ερωτήματα σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Στο μεταξύ ερωτηθείς εάν η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εξετάσει θέμα εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ryanair, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αφού διευκρίνισε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν ελέγχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και δεν είχε την οποία ανάμειξη στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, είπε ότι είδε την ανακοίνωση της Γενικής Λογίστριας  με την οποία διευκρινίζει πως είχαν τα δεδομένα.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητήσει από την Ελεγκτική Υπηρεσία τη διενέργεια της όποιας έρευνας, θα είναι στη διάθεσή του.

Να υπενθυμισουμε πως ο Πρόεδρος Αναστασιαδης όταν κατέθεσε και στην περιβόητη επιτροπή Πική για την οικονομια τις ίδιες αστειότητες πρόβαλε πως θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί οτιδήποτε για τους εξ’ αγχιστείας συγγενείς  του (τους συμπεθέρεους Λούτσιου) που αποδείχθηκε  και παραδέχθηκαν αργότερα ότι είχαν μεταφέρει αρκετά εκατομμύρια  ευρώ σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Βρετανία   λίγο πριν αποφασισθεί το κούρεμα  των καταθέσεων  στην Κύπρο στην κρίσιμη σύνοδο του Γιούρογκρούπ  τον Μάρτη του 2013..

Τί είπε ο Πρόεδρος

Στη  γραπτή δήλωση, ο ΠτΔ αναφέρει:

«Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα και με επικρίσεις πολιτικών κομμάτων περί τάχα διαπλοκής του άλλοτε δικηγορικού μου γραφείου σχετικά με το ενδιαφέρον που επέδειξε η Ryanair για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

1 Δεν μέμφομαι ούτε και εν πολλοίς θεωρώ άδικη την κριτική που μου ασκείται με βάση τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται.

2 Κατά την αποχώρησή μου από το δικηγορικό γραφείο και την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ρητή ήταν η συμφωνία με τους πρώην συνέταιρους μου ότι το δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» δεν θα αποδεχθεί εκπροσώπηση οποιουδήποτε του οποίου τα εκπροσωπούμενα συμφέροντα εξαρτώνται από αποφάσεις της Κυβέρνησης.

3 Ύστερα από πληροφορίες ότι το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι» φερόταν να εκπροσωπεί τη Ryanair κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, επικοινώνησα με τους πρώην συνέταιρους μου και διαπίστωσα την πρόθεσή τους να αναλάβουν την εκπροσώπηση της εν λόγω εταιρείας. Η αντίδρασή μου υπήρξε αυστηρά έντονη για τήρηση των συμφωνηθέντων, με τελικό αποτέλεσμα τον τερματισμό της όποιας σχέσης του δικηγορικού γραφείου με την εν λόγω εταιρεία.

3 Επειδή αφήνεται να εννοηθεί είτε άμεση είτε έμμεση εμπλοκή ή διαπλοκή μου εκ του γεγονότος ότι ο τερματισμός εκπροσώπησης της Ryanair έλαβε χώρα μετά την προεπιλογή των εταιρειών που πληρούσαν τα κριτήρια, καλώ δημοσίως τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής να προχωρήσουν αμέσως σε διερεύνηση των ισχυρισμών που προβάλλονται και με την παρούσα θέλω απερίφραστα να δηλώσω πως, εάν από τις έρευνες διαπιστωθεί καθοιονδήποτε τρόπο η οποιαδήποτε παρέμβαση είτε εμού του ιδίου είτε και του πρώην δικηγορικού μου γραφείου στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, θα υποβάλω αμέσως την παραίτησή μου από το προεδρικό αξίωμα.»

Να

Το ΑΚΕΛ

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση τεσσάρων παραγράφων για την ανάμειξη του οικογενειακού του δικηγορικού γραφείου στην υπόθεση πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών.Στις τρεις πρώτες παραγράφους, τονίζεται, ουσιαστικά  παραδέχεται το ατόπημα. Στην τέταρτη  και τελευταία παράγραφο προσπαθεί να συγκαλύψει εαυτόν. Ζητά από διάφορους αξιωματούχους να εξετάσουν αν είχε ο ίδιος ανάμειξη. Ωσάν το θέμα να περιορίζεται στο αν ο ίδιος αναμείχθηκε ή όχι.Και συνεχίζει στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ: Στο θέμα υπάρχει σαφέστατη σύγκρουση συμφερόντων, όπως ακριβώς υπήρχε και στο θέμα της Γιωρκάτζη για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε ζήτημα. Για τον εαυτό του προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά.
Και καταλήγει Η ανακοίνωση: Είναι νομίζουμε αυτονόητη απαίτηση κάθε πολίτη να αναγνωρίσει το πρόβλημα ο Πρόεδρος χωρίς κόλπα αυτοσυγκάλυψης. Πάνω από όλα όμως είναι επιβεβλημένο να ανατρέψει τα αποτελέσματα αυτού του σκανδάλου. Να επαναφέρει, δηλαδή, τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή πάνω σε αδιάβλητη και διαφανή βάση.

Το ΔΗΚΟ

Η εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφερόμενη στο ίδιο θέμα τόνισε σε σχετική της δήλωση ότι αποδέχεται την ύπαρξη προβλήματος στην εκπροσώπηση της Ryanair ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι  η εκ των υστέρων παρέμβαση του, δεν αναιρεί την εμπλοκή του πρώην δικηγορικού του γραφείου. Αν θεωρεί ότι αυτό είναι πρόβλημα, γιατί δεν θεωρεί ότι συνιστάü πρόβλημα και η εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου με την Τράπεζα Κύπρου; Διερωτάται η κ. Ερωτοκρίτου . και προσθέτει:
Πιστώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραδοχή του ότι η κριτική που του ασκείται, αναφορικά με την εκπροσώπηση της Ryanair από το πρώην δικηγορικό του γραφείο, δεν είναι άδικη. Συμφωνούμε απολύτως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και συνεταίροι δεν θα έπρεπε να εκπροσωπεί οποιονδήποτε, του οποίου τα συμφέροντα άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αποφάσεις της κυβέρνησης. Πράγματι, μια τέτοια εκπροσώπηση, ενέχει στοιχεία επηρεασμού των αποφάσεων και διαπλοκής, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.
Η εκ των υστέρων αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας που οδήγησε στον τερματισμό της σχέσης του δικηγορικού γραφείου με την Ryanair, αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις Κυπριακές Αερογραμμές, δεν αναιρεί την εμπλοκή του, τόνισε στη συνέχεια για να καταλήξει ότι ακριβώς για τους ίδιους λόγους, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει από τους πρώην συνεταίρους του να διακόψουν και οποιαδήποτε σχέση έχουν με τους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Οι Οικολόγοι

 

Φαίνεται ότι το θέμα του ασυμβίβαστου δεν έχει τελειωμό, αναφέρουν στη δική τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι.οι οποίοι διερωτώνται πώς γίνεται για ακόμα μια φορά να διορίζεται άτομο ως Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο εμπλέκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο άλλης εταιρείας, η οποία εμπλέκεται στη διαδικασία προσφορών  για τις Κυπριακές Αερογραμμές.
Οι Οικολόγοι επικαλούνται σημερινό δημοσίευμα της Σημερινής στο οποίο αναφέρεται ότι συγγενής του Προεδρικού περιβάλλοντος ενδέχεται να είναι μέλος ομίλου εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία των προσφορών για τις Κυπριακές Αερογραμμές.Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, τονίζεται, για ακόμα μια φορά θέτει το θέμα του ασυμβίβαστου στη Βουλή και καλεί όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση των Οικολόγων, για αυστηρή εφαρμογή κανόνων ασυμβίβαστων ιδιοτήτων και δραστηριοτήτων.Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Ιδιαίτερα όταν η συγγένεια είναι με άτομα της εκτελεστικής εξουσίας, πόσο μάλλον με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Αναμένουμε ξεκαθάρισμα και αυτών των υποθέσεων, καταλήγουν οι Οικολόγοι, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και υπόνοιες, για τις όποιες αποφάσεις παίρνονται για το μέλλον αυτού του τόπου.

Συμμαχία Πολιτών

Ο κ. Σίμος Αγγελιδης εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι η απάντηση του Δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδη» αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού γίνεται παραδοχή ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο αξιολόγησης των υποψηφίων για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών και της ετοιμασίας του short list την Ryan Air εκπροσωπούσε το Γραφείο που ανήκει κατά 50% στις κόρες του Προέδρου. Ιδιαίτερα, προστίθεται, όταν προεπιλέγηκε τελικά η Ryan Air, με μιαν εντελώς ασύμφορη πρόταση, ενώ αποκλείστηκαν εταιρείες που ήταν διατεθειμένες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια στις Κυπριακές Αερογραμμές.Οι καταγγελίες του κ. Πέτρου, πρώην Συμβούλου του Προέδρου, η δήλωση του τέως Προέδρου των Κ.Α. κ. Κωνσταντινίδη ότι είχε ετοιμάσει σχέδιο διάσωσης της εταιρείας που ο Υπουργός δεν δέχθηκε να εξετάσει, οι επιλογές των προσώπων που διορίστηκαν στο νέο Δ.Σ. και οι σχέσεις τους με την Hermes και την Ryan Air δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την προειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης.

Είναι ξεκάθαρο, υπογραμμίζεται περαιτέρω, ότι η Κυβέρνηση αφήνει το χρόνο να περάσει αναξιοποίητος ευχόμενη να έρθει αρνητική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να οδηγηθεί αυτόματα η εταιρεία σε κλείσιμο.