Για μηδενική (!) ανοχή μίλησε ο Πρόεδρος …

Κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να είναι άτεγκτος  σε περιτώσεις παραβίασης  της χρηστής διοίκησης μη εξαιρουμένου και του ιδίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη να μην διστάσει να είναι άτεγκτος στην περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε παραβίαση χρηστής διοίκησης από οποιονδήποτε, μη εξαιρουμένου και του ιδίου  του  Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του ταυτόχρονα να συνεχίσει το έργο του με ακόμη περισσότερη αυστηρότητα.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ – ÃÅÍÉÊÏÓ ÅËÅÃÊÔÇÓ ÅÔÇÓÉÁ ÅÊÈÅÓÇ

Ο Γενικός Ελεγκτής παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεση του Γραφείου του για το έτος 2013.

Επιδίδοντας την Έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που δίνει στην Υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει «την προσπάθεια για να βελτιώσουμε την κοινωνία μας, η οποία αισθάνομαι ότι αντιμετωπίζει αρκετά μεγάλα προβλήματα διαφθοράς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, , απευθυνόμενος στον κ. Μιχαηλίδη είπε ότι «νιώθω την ανάγκη και να σε ευχαριστήσω και να σε συγχαρώ και γνωρίζετε καλώς ότι από τη μέρα του διορισμού σας η αξίωσή μου ήταν να υπάρξει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε διαπλοκή ή σε οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας ή σε οποιαδήποτε πράξη που αντιβαίνει τα χρηστά ήθη”.

“Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι οι μέρες έκτοτε αποδεικνύουν ότι και η Κυβέρνηση, αλλά και (εσείς) ο ίδιος εννοείτε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και που ήταν οι όροι διορισμού σας, και δεν δίστασα να σας καλέσω στο Υπουργικό Συμβούλιο για να πω ενώπιον των Υπουργών ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή από οποιονδήποτε είτε εκ των υψηλά ισταμένων, των πολιτικών προϊσταμένων των Υπουργείων είτε από τους υφιστάμενους”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι “οι όροι εντολής σας δεν καλύπτουν μόνον τη στενή έννοια της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά και τον ευρύτερο (δημόσιο τομέα), και χαίρομαι να παρατηρήσω πως επιτέλους επί των ημερών μας άρχισαν να μη λαμβάνονται υπόψη τα αξιώματα, είτε εκλελεγμένων είτε διορισμένων”.

“Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι δεν θα ανεχθώ – το είπα και το εννοώ και χαίρομαι διότι συνδράμετε σε αυτήν την προσπάθεια – την οποιαδήποτε παραβίαση κώδικα που αφορά τη χρηστή διοίκηση και, ιδιαίτερα, τη σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπάρχει, συνέχισε, “μία σειρά από διερευνώμενες υποθέσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν διανοείτο κανείς, παρά τα όσα καταγράφονταν, είτε να ερευνηθούν είτε πολύ περισσότερο, όπως συμβαίνει σήμερα, να διωχθούν και σε αυτό οφείλω να επαινέσω τη Γενική Εισαγγελία, και τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, με τους οποίους γνωρίζω ότι έχετε άριστη συνεργασία”.

“Γι’ αυτό και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε με την ίδια αυστηρότητα”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή, τον κάλεσε να “μην διστάσετε όποιον και αν αφορά, του εαυτού μου μη εξαιρουμένου, εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε παραβίαση χρηστής διοίκησης, χρηστής διαχείρισης να είστε άτεγκτος”.

“Και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος η μηδενική ανοχή θα φέρει και αυτό που οι πολίτες αξιώνουν: επιτέλους κάθαρση του στάβλου του Αυγεία”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως “είναι πραγματικά με λύπη που έχω διαπιστώσει μετά την ανάληψη (των καθηκόντων μου) – και δεν ευθύνεται η άλφα ή η βήτα Κυβέρνηση, είναι διαχρονική παθογένεια την οποία, όμως, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε – ότι η διαφθορά είναι πολύ μεγαλύτερη από όση υπολόγιζε οποιοσδήποτε βρισκόταν εκτός εξουσίας”.