Σαν …«πατρίδα μακρυά απ’ την πατρίδα»

 

Ωστε έτσι λοιπόν ! Για την βρετανίδα

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

πρωθυπουργό η Κύπρος και συγκεκριμένα, οι βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, είναι «μια πατρίδα μακρυά απο την πατρίδα».Κάτι «σαν σπίτι μακρυά από το σπίτι» τους. Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση αμπελοχώραφο της Βρετανίας για να χρησιμοποιεί τα εδάφη της Κύπρου ως ορμητήριο για να σκορπούν το θανατικό βομβαρδίζοντας γειτονικά κράτη.Και όχι μόνο.Στην μακρά αλυσίδα της βρόμικης πολιτικής του φόρειν όφις, η Κύπρος ήταν και παραμένει το κλωτσοσκούφι και ο αποδιοπομπαίος τράγος προκειμένου η Βρετανία να υλοποιεί τα τυχοδιωκτικά της σχέδια μαζί με την Τουρκία και τους λοιπούς ΝΑΤΟϊκούς τους συμμάχους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που σε όλα τα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού είναι έντονη η σφραγίδα της Βρετανικης διπλωματίας όπου φροντίζει να διατηρει τα αποικιοκρατικά της κατάλοιπα κατα τρόπο προκλητικό και υπονομευτικό.

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης και μέλος της Ε.Ε., που κρατείται με τη βία  διαιρεμένη από τον τουρκικό στρατό .Η καταγεγραμμένη στις συμφωνιες Ζυρίχης-Λονδίνου ως «Εγγυήτρια» δυναμη Βρετανία, αντί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διατηρεί στο νησί τα αποικιοκρατικά της κατάλοιπα και να αναμειγνύεται ξετσίπωτα στα εσωτερικά της χώρας όταν αισθάνεται πως απειλούνται τα συμφέροντα της.Τον πρόστυχο ρόλο τους στη διάρκεια της τούρκικης εισβολής τον είδαμε και τον ζήσαμε. Ψύλλος στον κόρφο της Ε.Ε. βέβαια, αν η Κύπρος δεν αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος, παρόλο που οι Βρετανικές Βάσεις, με βάση γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Συνταγματικού Δικαίου, δεν είναι κυρίαρχες αλλά παράνομες.Πέραν τούτου η ξεμαδημένη αλεπού που θέλει ακόμα να αποκαλείται Ηνωμένο Βασίλειο δεν πληρώνει ούτε πέννα για ενοίκια που χρωστεί εδώ και δεκαετίες και ως πολιτικός αβανταδόρος συμπεριφέρεται ως πληρεξούσιος και ιδιοκτήτης κυπριακών εδαφών…Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δώσετε.

Εφτασε λοιπόν η βρετανίδα πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα με στρατιωτικό αεροπλάνο στις βρετανικές βάσεις και είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ” όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία την οποία πλειστάκις υπονόμευσε, αλλά προς το προσωπικό των Βάσεων εκ μέρους της «Μεγάλης» Βρετανίας για όλα όσα κάνουν- όπως ισχυρίστηκε – για να διατηρουν την ασφάλεια της Βρετανίας και για το έργο τους «στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή”. Είπε ακόμα ότι εδώ στην Κύπρο, οι ένοπλες βρετανικές δυνάμεις είναι «στο επίκεντρο της στρατιωτικής μας δράσης στην περιοχή», λέγοντας ότι από εδώ έχουν γίνει 1600 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του ISIS και υποστηρίχτηκαν 1450 στρατιώτες και άλλο προσωπικό “που εργάζεται με τους συμμάχους και τους συνεταίρους μας στην Ιορδανία και το Ιράκ”. Υποστήριξε ακόμα ότι « από εδώ στην Κύπρο, οι Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ και της επιχείρησης TOSCA για τη διατήρηση της ειρήνης στην Νεκρή Ζώνη, στη Λευκωσία και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που η Βρετανία διαδραματίζει, εκπληρώνοντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. »

Το πώς η Βρετανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, το ένιωσε στο πετσί του ο Κυπριακός λαός με τις μηχανορραφίες και τις δολοπλοκίες εναντίον του.

Η Τερέζα Μέι τελευταίους ευχαρίστησε “τους οικοδεσπότες στην Κύπρο” για το γεγονός πως οι Βρετανικές Βάσεις επιχειρούν από το νησί, το οποίο αποκάλεσε “κάτι σαν σπίτι μακριά από το σπίτι” για τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι «οικοδεσπότες » βέβαια δεν αντέδρασαν στις προκλητικές δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού.Οι δε ένοικοι του Πρεδρικού όχι μόνο ανέκτηκαν τον βρετανικό κόλαφο αλλά από καιρό είναι έτοιμοι να μην ενοχλήσουν τις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και μετά το BREXIT να τους αφήσουν ανενόχλητους και νοικοκύρηδες «στο σπίτι τους μακρυά από το σπίτι τους».

Ιδεολογική και ταξική απονεύρωση

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σαν να ξύπνησε από τον ιδεολογικό λήθαργο ψέλλισε κάποια λόγια διαμαρτυρίας λέγοντας τα τετριμμένα πως «οι Βρετανοί  θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις Βάσεις ως ορμητήριο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της Βρετανίας ενάντια στις γειτονικές μας χώρες.»

Σε δηλώσεις στο περιθώριο προεκλογικής περιοδείας του στην περιοχή της Λεωφόρου Σταυρού στο Στρόβολο,( και αφού ρωτήθηκε επί τούτου) ο κ. Κυπριανού είπε ότι ανέμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση να αντιδράσουν στις δηλώσεις της κ. Μέι». Είπε και το αμίμητο πως «το ΑΚΕΛ, θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε στη λύση του Κυπριακού να περιλαμβάνεται πλήρης αποστρατιωτικοποίηση, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εργαστούμε και για την απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων».

Mετά το μπαϊράμι κύριε Αντρο Κυπριανού , «άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες», που λέει και η παροιμία.Θα ειναι αργά για δάκρυα.

Οταν κομματικό στέλεχος δήλωνε δημόσια πως με τη λύση θα ανέχονταν και παραμονή αποσπάσματος της ΤΟΥΡΔΙΚ, γιατί να μην ανεχθούν και τις «ένοπλες δυνάμεις» των βρετανών και τις βάσεις εσαεί πάνω στο σβέρκο του κυπριακού λαού; Η’ έχει την αφέλεια να νομίζει πως δεν γνωρίζουν οι πολίτες πόσα και ποιά νυν στελέχη πρώτης γραμμής του ΑΚΕΛ συνωστίζονταν στο σπίτι του Βρετανού Υπατου αρμοστή την περίοδο που ήταν στη δια πασών η διαμάχη και οι αντιπαραθέσεις για το σχέδιο Ανάν; Αν ήταν άλλες εποχές το ΑΚΕΛ θα κατέβαζε διαδηλωτές έξω από τις βάσεις του θαΝΑΤΟυ και θα καλούσαν την Μέι να πάρει τα στρατά της, το κουβαδάκι της και να φύγουν από την Κύπρο.

Τώρα, πλήρης ιδεολογική και ταξική απονεύρωση.

Δεν έμεινε απαρατήρητο το γεγονός πως οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έγιναν αρκετές ώρες μετά την έντονη καταγγελία του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιου για την προεδρία Γιώργου Λιλλήκα, πως η παρουσία της Μέι θυμίζει επίσκεψη σε αποικία.Ο κ. Λιλλήκας κατάγγειλε την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ότι «φέρει ευθύνες γιατί – όπως είπε- είχε την ευκαιρία με το Brexit να θέσει μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το ζήτημα των Βάσεων, δεν το έθεσε και μοιρολατρικά και χωρίς κανένα ίχνος διεκδικητικότητας, το μόνο που ζήτησε η κυβέρνηση μας είναι να παραμείνει το καθεστώς των βάσεων ως έχει σήμερα.»

Τουλάχιστον ο Γ.Λιλλήκας μαθήτευσε στο ΑΚΕΛ και κάτι έμαθε. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ αντι να κατηγορεί την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ (άλλωστε είναι τοις πάσις γνωστό πόσο φιλοΝΑΤΟϊκοί είναι οι Συναγερμο-κυβερνώντες), όφειλε η ίδια να θέσει θέμα κατάργησης και απομάκρυνσης των βρετανικών βάσεων, την ώρα που ηταν βραστό το σίδερο.

Δυστυχώς δεν το έπραξε, αποδεικνύοντας πως οι υποχωρήσεις και οι εκπτώσεις με τις οποίες συμβιβάστηκε, δεν σταματούν μόνο στο εθνικό θέμα. Η ιδεολογική και ταξική υποχώρηση από τις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού δειχνουν μια «νέα ταυτότητα» και παράλληλης πορείας με τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας και των «ναι μεν αλλά Αριστερών», όπου στην πλατφόρμα τους χωρούν τα πάντα.Ακόμα και η συμφιλίωση με τον κατακτητή και τον ιμπεριαλισμό, ως αναγκαίο κακό.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 31 Δεκεμβρίου 2017)