Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας ενάγει την εφ.ΑΛΗΘΕΙΑ

Για ισχυρισμούς ότι οφείλει στο κράτος προκαταβολές συνολικού ύψους €48.087 για αποστολή στο εξωτερικό χωρίς να τα επιστρέψει

Σε συνέχιση της εκστρατείας σπίλωσης και εξευτελισμού της προσωπικότητας και του ονόματος του κανει λόγο ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εφημερίδα «Αλήθεια» η οποία όπως καταγγέλλει τον  κατηγορεί ψευδώς και ασυστόλως για δήθεν οφειλές του  προς το δημόσιο.Στη γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι: assets_LARGE_t_420_54163437_type13145
«Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πέραν του ότι θα λάβω όλα τα δέοντα νομικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσω την τιμή και την αξιοπρέπεια του ονόματος μου και του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχομαι.»

Η εφ. ΑΛΗΘΕΙΑ με αφορμή την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή  για το ΥΠΕΞ  και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος της περασμένης Τετάρτης στο οποίο δεν αναφερόταν σε  όνομα πρώην προέδρου ή πρώην προέδρου κόμματος εξάγει το συμπέρασμα πως αυτός που οφείλει στο κράτος είναι ο Δ.Χριστόφιας παρόλου που ο Γενικός Ελεγκτής όταν κλήθηκε από την εφ.ΑΛΗΘΕΙΑ αρνήθηκε να απαντήσει.

Στο δημοσίευμα της η εφ.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ για την έκθεση του Γ.Ελεγκτη για το ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα:
«Κρυμμένη βόμβα περιείχε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποίαν αποκαλύπτεται ότι πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε προκαταβολές συνολικού ύψους €48.087 για αποστολή στο εξωτερικό χωρίς να τα επιστρέψει. Παράλληλα, πρώην πολιτικός αρχηγός έλαβε €6.738 για έξοδα διαμονής στο εξωτερικό από το 1995 μέχρι και το 2003, επίσης χωρίς να τα επιστρέψει.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποδεικνύει ότι, σύμφωνα με τον «περί Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου 38(I)/2014», οι ελέγχοντες λειτουργοί… λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει πως «οι προκαταβολές €48.087 αφορούν σε έξοδα διαμονής στο Λονδίνο κατά το 2000 πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας (εκτός περιόδου θητείας του στο προεδρικό αξίωμα) ενώ το ποσό ύψους €6.738 αφορά σε έξοδα διαμονής στο εξωτερικό από το 1995 μέχρι και το 2003 πρώην Προέδρου Κοινοβουλευτικού Κόμματος».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγείται ότι «τα ποσά αυτά θα πρέπει να ερευνηθούν και αν αφορούν σε οφειλές να απαιτηθεί αμέσως η ανάκτησή τους».
Προφανώς οι προκαταβολές που δόθηκαν στους δύο ηγέτες για κάλυψη συγκεκριμένων εξόδων, κρίθηκε εκ των υστέρων πως δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς, οπόταν θα έπρεπε να επιστραφούν ή να συμψηφιστούν με τις συντάξεις τους.

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αφορά το έτος 2016 γίνεται επίσης αναφορά από ξεπούλημα αυτοκινήτου στα €1.600 (από €26.827 που αγοράστηκε) μέχρι και αγορά αεροπορικών εισιτηρίων αξίας €961.352 από συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο χωρίς προσφορές.

Οικόπεδο και ενοίκιο στην Καμπέρα

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά σε απόκτηση οικοπέδου στην Καμπέρα έναντι 800.000 δολαρίων το οποίο δεν αναπτύχθηκε για ανέγερση πρεσβευτικής κατοικίας επειδή δήθεν αντιμετώπιζε προβλήματα, τα οποία τελικά δεν ίσχυαν, αλλά στο μεταξύ πληρώσαμε για ενοίκια €754.480 για διαμονή του πρέσβη.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγείται επίσης περικοπή των επιδομάτων των πρέσβεων, ενώ κάνει αναφορά σε ανείσπραχτες οφειλές, σε διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας και σε άλλα ζητήματα που εγείρονται από τον έλεγχο που διενεργήθηκε.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το όχημα πρεσβείας στο εξωτερικό αναφέρεται ότι αγοράστηκε αυτοκίνητο μάρκας Peugeot 607 τον Μάιο 2007 έναντι €26.827 και από το 2012 αντιμετώπιζε σοβαρά μηχανικά προβλήματα. Από τον Αύγουστο 2014 βρισκόταν ακινητοποιημένο. Η περαιτέρω επιδιόρθωση του οχήματος κρίθηκε ασύμφορη καθότι για τα έτη 2010-2011 δαπανήθηκε ποσό ύψους €6.346, ενώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι Αύγουστο 2014 δαπανήθηκε ποσό ύψους €2.250. Για να επισκευαστεί απαιτούνταν άλλες €6.836. Είχε διανύσει μόλις 123.723 χλμ και τελικά αποφασίστηκε να πουληθεί έναντι €1.600.

 €961.352 σε ένα μόνο ταξιδιωτικό γραφείο

Ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει ότι την περίοδο 2009 – 2016 δαπανήθηκαν για αεροπορικά εισιτήρια €2.935.109 εκ των οποίων οι €961.352 κατέληξαν σε ένα μόνο γραφείο. Όλα τα εισιτήρια αγοράστηκαν χωρίς προσφορές.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε απόκτηση (το 2004) οικοπέδου στην Καμπέρα της Αυστραλίας έναντι 800.000 για 99 χρόνια με σκοπό την ανέγερση της πρεσβευτικής κατοικίας. Την περίοδο 2004-2016 η Κυπριακή Δημοκρατία κατέβαλε ενοίκια ύψους €754.480 επειδή κρίθηκε ότι το οικόπεδο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί λόγω μετάλλων που υπήρχαν στο υπέδαφος. Τελικά αποδείχτηκε ότι αυτό δεν ίσχυε, αλλά το κράτος εξακολουθεί να καταβάλλει ενοίκια. Το συνολικό κόστος για την ανέγερση κατοικίας 300 τμ εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει περίπου στο €1 εκατ.

«Mείωση του επιδόματος εξωτερικού στους Πρέσβεις»

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην έκθεση του ότι πέρασαν 13 χρόνια χωρίς να διερευνηθεί έλλειμμα στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Κάνει επίσης αναφορά σε μη έγκαιρη και συστηματική παρακολούθηση των καθυστερημένων εσόδων των Επίτιμων Προξενείων με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερημένα έσοδα 16 ετών με ορατό τον κίνδυνο μη είσπραξης τους.

Παράλληλα καυτηριάζει το γεγονός της μη ετοιμασίας πιστοποιητικού παράδοσης και παραλαβής των περιουσιακών στοιχείων, των ταμειακών διαθεσίμων και των εντύπων των γραφείων και της πρεσβευτικής κατοικίας κατά τη μετάθεση του πρέσβη στο Μεξικό το 2013.

Αναφορά γίνεται και στη μη αξιοποίηση του παλαιού κτηρίου της Πρεσβείας στην Αθήνα και σε μη αξιοποίηση/αποδέσμευση οικοπέδου στην Καμπέρα.

Ο Γενικός Ελεγκτής συστήνει επίσης μείωση του επιδόματος εξωτερικού που παραχωρείται στους Πρέσβεις ενώ θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου. Συστήνει επίσης αναθεώρηση του εκπαιδευτικού επιδόματος.

Εξάλλου κάνει αναφορά σε σύναψη συμβάσεων για αγορά υπηρεσιών χωρίς να ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες της περί δημοσίων συμβάσεων νομοθεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής εντοπίζει και τα εξής:

> Μη συμμόρφωση με τις διατάξεις ελέγχου του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων.
> Μη ενημέρωση των Μητρώων Περιουσιακών Στοιχείων και μη υποβολή του Πιστοποιητικού Φυσικής Καταμέτρησης στη Γενική Λογίστρια και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
> Μη θεσμοθέτηση Διαδικασιών/Κανονισμών για διορισμό Επίτιμων Προξένων.
> Εκκρεμότητα στην τακτοποίηση των λογαριασμών Καταθέσεων και Προκαταβολών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
> Μη ορθή τήρηση των βιβλίων κίνησης οχημάτων.
> Ελλιπής στελέχωση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου.
> Παραχώρηση επιχορηγήσεων σε Ομογενειακές Οργανώσεις χωρίς σε κάποιες περιπτώσεις να υποβληθούν ελεγμένοι λογαριασμοί.
– Παραχώρηση €42.750 στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας για εργοδότηση γραμματέα, χωρίς η είσπραξη και η αντίστοιχη δαπάνη να περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις της Ομοσπονδίας.
– Μη καταχώριση βιβλίων βιβλιοθήκης στο μηχανογραφημένο σύστημα και μη υποβολή πιστοποιητικών φυσικής καταμέτρησης των βιβλίων στη Γενική Λογίστρια και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.